Zondagskinderen: jonge Pinkstergelovigen in Nederland


In 2017 doken we in de wereld van de Pinksterkerk, die niet alleen enorm populair is, maar ook in verband wordt gebracht met misbruik en sektarisme.

De Pinksterkerk is de snelst groeiende tak binnen het christendom. Terwijl de kerken in Nederland leeglopen, is de Pinksterbeweging ongekend populair, vooral onder jongeren. Inmiddels heeft de kerk in Nederland ruim 120.000 leden.

In Zondagskinderen volgt VICE host Gwen Pol onder meer Daniël, het prototype van de nieuwe golf aanhangers van de Pinksterkerk, en Clarissa, die een paar jaar geleden uit de kerk stapte nadat ze de schaduwkant van de gemeenschap leerde kennen.

Deze documentaire is tot stand gekomen als onderdeel van VICE’s jaarlijkse pitch tijdens het IDFA. Zondagskinderen was de winnaar van de pitch in 2016.

Abonneer je op VICE Nederland:
En abonneer je ook op het internationale kanaal van VICE:

Over VICE:
Met onze impactvolle, maar ook luchtige verhalen geven we wereldwijd een originele kijk op de actualiteit, cultuur, feesten, identiteit, het internet en allemaal dingen waar überhaupt nog niet eens een naam voor bestaan. Scroll door onze bibliotheek en ontdek onze wereld. Welkom bij VICE.

Connect met VICE:
Bekijk onze video’s in het Nederlands:
Bekijk onze wereldwijde video bibliotheek:
Videos, dagelijkse artikelen en meer:
Meer video’s van het VICE-netwerk:

Volg VICE Nederland op Instagram:
Like VICE Nederland op Facebook:
Volg VICE Nederland op Twitter:
Klik hier om wekelijks het beste van VICE te ontvangen:

Het VICE YouTube Netwerk:
VICE:
MUNCHIES:
VICE News:
VICELAND:
Broadly:
Noisey:
Motherboard:
VICE Sports:
i-D:
Waypoint:

#Zondagskinderen #Pinksterkerk #VICE

30 gedachten over “Zondagskinderen: jonge Pinkstergelovigen in Nederland”

 1. Dit is hoe radicale christenen eruit zien. Als je ziet hoe radicale moslims zijn zie je wel wat je beter in je land kan hebben

 2. Na afloop van het gebed zit Henk nog ALTIJD in zijn stoel.

 3. Ik ben zelf Christen maar ugh Martin Koornstra, dat kan gewoon echt niet!

 4. Grappig om te zien dat gelovigen nooit een direct antwoord geven op een iets kritische vraag, maar er een heel lulverhaal omheen draaien. Leve de indoctrinatie

 5. Wat hebben ze het toch veel over god en aanraken. Ook bestwel gay. Als ik in een kerel kom heet het ook gaysex. Maar dat word dan weer afgekeurd. Doe mij maar Satanisme. Uitgaan vanuit eigen kracht.

 6. Ik heb 5 jaar in deze kerk gezeten. Ik ben blij dat ik ben uitgestapt. Genezingen zijn nep!!! Overdreven blijdschap …. ik geloof niet in God maar wel in het bestaan dat Is de ware God!!!

 7. we're all a bunch of weirdos on our quest to belong. some people take advantage of that.

 8. ZEER BELANGRIJKE boodschap aan de hele wereld (van goddelijk licht): 1 pagina/2021
  (Openbaring 21
  8Maar lafaards en ongelovigen, verfoeilijken en moordenaars, hoereerders en tovenaars, afgodendienaars en alle leugenaars zullen hun deel hebben in het meer dat brandt van vuur en zwavel, dat is de tweede dood.)
  Introductie: Ontdek de WAARHEID VAN Licht:
  ..
  -atheïsme:
  a) zegt dat het irrationeel is om te zeggen dat God bestaat, wegens gebrek aan bewijs; maar aangezien er ook geen bewijs is om aan te tonen dat God NIET BESTAAT: het zou ook irrationeel zijn om te zeggen dat God niet bestaat. (Denk dat je het kunt denken, maar het zou irrationeel zijn om het te bevestigen) Volgens hen… de atheïsten.
  b) Aan de andere kant: niemand die God zocht, God sprak niet tot hem: of gaf hem geen wonder zodat hij zonder problemen gelooft tot de DOOD. De realiteit is dit:
  ROMEINEN 1:20 Want de onzichtbare dingen van hem, zijn eeuwige macht en godheid, worden duidelijk zichtbaar gemaakt vanaf de schepping van de wereld, begrepen worden door de dingen die gemaakt zijn, zodat ze zonder verontschuldiging zijn.
  -katholicisme:
  ze zeggen dat wanneer hij voor beelden en beelden knielt en hun voeten kust en ze vereert als iets heiligs: ZE AANBIDEN HEN NIET… maar: HET WOORDENBOEK zegt dat AANBIDDING HET VOLGENDE IS: << 1. tr. Vereer of aanbid een wezen dat als goddelijk van aard wordt beschouwd. 2. tr. Zei van een kardinaal: knielen voor de paus nadat hij hem heeft gekozen als teken van erkenning als de legitieme opvolger van de heilige Petrus. 3. tr. Liefde met extreme 4. tr. Iets extreem leuk vinden. 5. invoer bidden (‖ om een ​​godheid aan te spreken). 6. invoer Heb de achting of verering in een persoon of ding gelegd. ..<<
  b) WANNEER je een protestant of een CHRISTEN vraagt: wanneer hij op zijn knieën voor het altaar zit en de pastoor voor hem bidt: aan wie wijdt hij dat knielen, of dat knielen, als het voor de pastoor of voor God is? HIJ ZAL DAT ALTIJD BEANTWOORDEN alleen voor: God… In plaats daarvan, als katholieken knielen voor heiligen, zullen ze antwoorden dat ze dat knielen en neerknielen opdragen voor die heiligen, standbeelden, beelden, enz.! (Dat is het verschil..!!)
  -Religie van Jehovah's Getuigen (ik bedoel God):
  a) De drie-eenheid bestaat duidelijk: Jesaja 9:6 zegt: "6 Want een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven, en het vorstendom rust op zijn schouder; en zijn naam zal Wonderbaarlijk, Raadsman, Machtige God worden genoemd, (met "HOOFDLETTER D"; om het te controleren, zoek naar google translate woordenboeken enz. op internet of in boeken of enz.) Eeuwige Vader, Vredevorst."
  b) Natuurlijk weet ik dat de hel bestaat, want: Mattheüs 13 36 Toen, nadat de mensen waren weggestuurd, ging Jezus het huis binnen; en zijn discipelen kwamen naar hem toe en zeiden tegen hem: Leg ons de gelijkenis van het onkruid op het veld uit. (Hij gaat een VERKLARING zeggen, GEEN SYMBOLOGIE of een andere gelijkenis van de gelijkenis van het onkruid van het veld.) 41 De Mensenzoon zal zijn engelen sturen en zij zullen uit zijn koninkrijk allen verzamelen die een struikelblok veroorzaken , zij doen onrecht, 42 en zij zullen hen in de vuuroven werpen; er zal geween zijn en tandengeknars.
  (Dit IS DE UITLEG/NIET EEN MYTHE OF GELIJKENIS..)
  ( eindtijden.blogspot.com ).. 🙂

 9. Een pinkster festival waarop ze de engel Gabriel om advies vragen?????????????

 10. DIT IS HYPNOSE – het is al wetenschappelijk bewezen: Placebo's werken.

 11. jammer dat jouw bijbel bárst van de fouten en tegenspraak. Jij durft niet in discussie met mij want dan verlies je. de bijbel is door vleselijke mensen immekaar gezet. is niét het woord van any god. kán niet vanwege de vele fouten. een volmaakte god heeft geen fouten. maar dit boek bárst ervan. ga met mij in discussie maar dat durf jij niet!!!

 12. Es hermoso ver cómo el evangelio se extendió casi por todo el mundo gloria a dios aleluya.🙏🏻👏🏻

 13. god geeft geen geld..

  ennee..
  als iedereen gelovig is en geld wil waar komt het dan vandaan?..

  weetje ik geloof sinds 3 maanden. maar ik zie nu al dingen die gewoon niet van god komen..
  ik denk zelfs. dat hun t zelf geloven.
  maar dat er andere zijn die allang iets hebben gefixt. zodat hun mensen gaan genezen. en al een paar mensen tege gaan komen die er ook in zitten en dan geneest hij die denkt dat dat niet kan.
  en nou loopt die rond als genezer. terwijl die t zelf gelooft.

  psychisch ga je soms nensen genezen uit schrik of psychologisch somatische healing.

  maar als dit echt was. en allemaal zo bijbels is.
  dan moet je ook iemand zonder been kunnen laten aangroeien.
  ipv dat trucje wat je 100000x ziet al iemand met rugpijn en zn been is korter die laten ze aangroeien.
  ik ken er al zoveel die dat hebben meegemaakt en geloven. maar zien niet in dat het bij iedereen zo gedaan word. alsof iedereen heel zn leven een tekort been heeft. wn nu met rugpijn hierachter komt door de pastor.
  en dan hoppa fix

  (psycho somatic healing heet dat.
  ben blij dat ik hiervoor voor ik geloofde veel heb verdiept in NLP, Hypnose, psychologie en mind over body….
  dat ik heel veel dingen zie die daar ook onder vallen ….

 14. daniel hoe sirieus neem jij je geloof en je bijbel???
  Bid niet in tongentaal!
  behalve met 2 of 3 om en om en iemand die vertaald. anders zul je als dwaas worden gezien.
  en dit is gewoon dwaasheid….

  je kunt tongentaal niet leren. je kunt het alleen ontvangen als god het wil. niet als jij het wil

 15. ik zie geen verschil in jullie als zonen van god en de zoon van god
  wij zijn niet jezus en ook niet hetzelfde.
  want jezus was(is) god!!!..
  een en al godslastering..

  dat wij allemaal jezus zijn op straat echt triest…
  en nee het is niks tegen jezus het juist wel goed om reeel te blijven en niet om niet zelf na te denkn en als je kritiek heb ben je zondaar. dat js onzin want als iemand iets doet wat niet goed is moet je daar juist iets van zeggen.

  en daar gaan de meningen ook al een ander kant op in pk gemeentes.

 16. Tja ieder zijn ding natuurlijk. Als hij er maar gelukkig van is. Ik ben zelf ook met dit geloof opgegroeid en het is niet mijn ding. Ik heb echt heel veel nare dingen hierin meegemaakt. Brrrr wat eng, net een horrorfilm dit…..triest.

 17. Kun je dit überhaupt nog Christendom noemen? Ze staan een beetje op een podium te brullen, lijkt meer een rockfestival. Zoek God in Zijn Kerk.

 18. Nederland kent niet de pure vorm van Christendom namelijk het Orthodox Christendom, wij groeien erg hard.

 19. God = dood. Ik vertrappel, bespuug en ontken de heilige geest.

 20. Ik ben opgegroeid in een evangelische gemeente. Dit was mijn jeugd. Dit was mijn leven. Dit is geen nieuw fenomeem, dit bestaat al decennia lang. Nadat ik uit de gemeente waar ik ben opgegroeid ben gestapt, ben ik naar een messiaans beleidende gemeente gegaan, op zoek naar diepgang. Niets anders, behalve een klein Joods tintje eraan. Ik ben nu 10 jaar uit de gemeente gestapt en sinds een paar jaar uit het geloof. De gemeentes hebben mij beschadigd. Ik krijg echt kromme tenen van Daniel en Elles. Zo was ik ooit ook, zo waren mijn vrienden ook. Het leek zo mooi, denken dat de vriendschappen zeer diep waren omdat je die had in de Here. Totdat je vertrekt uit de gemeente en dan ben je lucht. Wordt je op straat genegeerd. Van social media verwijdert. Ze zijn heel open en vriendelijk, tot je weggaat. Een soort verrader. Het doet mij pijn om dit te kijken. Vele herinneringen die opkomen, veel pijn en verdriet. Ook mooie herinneringen, maar ook vreselijke. Soulsurvivor en opwekking ken ik maar al te goed. Net als in de gemeentes worden er opzwepende muziek gedraaid, waar je in de trance van raakt. Zelfs nu, als ongelovige, gebeurd dat als ik die muziek hoor (zoals de nu tiktok trending Oceans van Hillsong). Ik heb ook in tongen gesproken, ik ben ook vol geweest van de geest, ik ben ook in "de geest gevallen". Maar dit werd dan ook van je verwacht, anders geloofde je niet hard genoeg. En de opzwepende muziek en mensen die om je heen dat ook doen , helpen extra mee. Net als gebedsgenezing, ik kende mensen die doodziek waren en van genezingdiensren naar genezingsdiensten hopten, maar omdat ze niet hard genoeg geloofden stierven ze (letterlijkd woorden die ik heb gehoord). Zere knieën kunnen ze "genezen" of andere pijntjes, omdat de adrenaline hun werk deden als placebo effect, maar niemand, echt niemand is ooit in die gebedsenezingen van ernstige ziektes zoals kanker of obesitas of wat dan ook.

Reacties zijn gesloten.