Zoltan Pozsar, die net uit Credit Suisse is vertrokken, lost problemen op waarmee de Federal Reserve en de dollar worden geconfronteerd bij Bitcoin 2023
Zoltan Pozsar, die tot voor kort werkzaam was als algemeen directeur van investeringsbank Credit Suisse, bood zijn inzicht in de financiële markten en de problemen die de dominantie van de dollar over de hele wereld verzwakken.

In zijn rol bij Credit Suisse was Pozsar’s inzicht in het reilen en zeilen van het oude financiële systeem en de marktdynamiek zeer gewild. Zijn recente vertrek bij de bank kwam kort nadat het in maart door UBS was gekocht in een poging om te voorkomen dat het instortte te midden van existentiële onrust voor banken over de hele wereld. Op het podium van Bitcoin 2023 sprak Pozsar over de gevolgen voor Amerikaanse banken.

“Dit is eigenlijk een episode waarin de grote banken grotendeels geïsoleerd zijn van de problemen”, zei Pozsar. “Het zijn eigenlijk lessen om geen renterisico te kunnen lopen, niet te weten hoe je een lening moet verstrekken die een stijgende rentestorm zal doorstaan.”

Hij beschreef de reacties van de Federal Reserve op deze bankfaillissementen als slechts het aanpakken van “de helft van het probleem”.

“Ik denk dat het meer lijkt op het schuimen van de start- en landingsbaan voor een van de grote banken die later problemen zouden kunnen krijgen,” voegde hij eraan toe.

Pozsar werd op het podium geïnterviewd door Arthur Hayes, mede-oprichter van BitMEX, die hem onder druk zette of hij een bitcoin bezit.

“Ik heb er geen”, antwoordde Pozsar. ‘Ik observeer het. Ik hou er niet van om me bezig te houden met dingen die ik niet goed begrijp.”

Pozsar schetste zijn pessimisme dat bitcoin ooit echt als geld zou kunnen dienen, aangezien zijn historisch onderzoek hem heeft laten zien dat geld een directe link met een overheid moet hebben om te kunnen blijven bestaan. Als een fundamenteel gedecentraliseerd peer-to-peer-netwerk kon Bitcoin geen geld ondersteunen dat aan zijn definitie voldoet.

“Het enige dat ik over bitcoin zal zeggen, is dat geld, als je wilt, iets is dat puur openbaar is of een publiek-private samenwerking”, legt Pozsar uit. “Als ik naar Bitcoin kijk, is het een puur privé-initiatief. Het ontbreekt duidelijk aan een staatslink. Maar nogmaals, de dingen evolueren, er zijn een aantal landen die bitcoin als wettig betaalmiddel hebben aangenomen, dus de dingen zijn daar zeker in beweging.

In zijn schrijven heeft Pozsar de evoluerende rol onderstreept die Bitcoin over de hele wereld speelt nu door instellingen gesteund geld zoals de Amerikaanse dollar zwakker wordt. Op Bitcoin 2023 somde hij verschillende wereldwijde markttrends op, waaronder de toenemende economische macht van China, die zijn rol als wereldwijde reservevaluta bedreigen.

“Er vinden een aantal veranderingen plaats waarvan ik denk dat we ze in de gaten moeten houden, omdat het allemaal ten koste gaat van het aandeel van de dollar in grondstoffenfinanciering, handelsfinanciering, aandeel in reserveactiva enzovoort,” zei Pozsar.

Plaats een reactie