Ziet Bitcoin een bloedbad op Valentijnsdag of kunnen Bulls terug naar $ 24.000?


De prijs van Bitcoin is teruggekeerd naar zijwaartse actie na een enorme rally vanaf de jaarlijkse dieptepunten rond de $16.400. De cryptovaluta vertoont een opwaartse trend door gunstige macro-economische winden, maar onzekerheid blijft heersen en zou elk bullish momentum kunnen belemmeren.

Bitcoin versus Pow-Pow, een stierenrennen in de maak

Op het moment van schrijven schommelt de prijs van Bitcoin rond het niveau van $23.000 terwijl de markt zijn adem inhoudt voor een aankomend interview met de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell. Het interview komt vandaag naar buiten en kan inzicht geven in de inschatting van de financiële instelling van de huidige situatie.

De prijs van BTC bewoog zijwaarts op de daily chart na een winstperiode. Bron: BTCUSDT-handelsoverzicht

De cryptomarkt en riskante activa, zoals aandelen, vertonen sinds 2022 een neerwaartse trend omdat de Fed de rentetarieven heeft verhoogd om de inflatie te vertragen. Nu gelooft de markt dat de financiële instelling haar monetaire beleid zal veranderen.

Marktpartijen verwachten dat Powell en de Fed het roer omgooien om te voorkomen dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Recente inflatiegegevens suggereren dat de metriek naar beneden neigt. Deze twee factoren liggen aan de basis van de recente Bitcoin- en crypto-rally.

Vorige week, tijdens het Federal Open Market Committee (FOMC) van de Fed, werd verwacht dat de voorzitter van de Fed “havikachtig” zou zijn, waarmee hij zijn standpunt benadrukte dat de markt “pijn” moet zien, zoals hij deed in december 2022. Powell gaf echter de markt meer speelruimte en zinspeelde op het vertragen van de renteverhoging door de Fed.

Volgens een rapport van de handelsdesk QCP Capital zou Powell tijdens het interview van vandaag “de boel kunnen opschudden”. Als de Fed een agressieve verklaring aflegt om tegenwicht te bieden aan de FOMC van vorige week, zou de markt wat neerwaartse volatiliteit kunnen meemaken.

De zijwaartse prijsactie van vandaag weerspiegelt de hoge verwachtingen van marktdeelnemers. Positief is dat de verklaring van Powell voor enige duidelijkheid zou kunnen zorgen. QCP Capital merkte op:

Hopelijk zal het interview van morgen voor iedereen duidelijkheid scheppen, vooral over zijn kijk op de financiële situatie en of hij denkt dat deze bijeenkomst uit de hand is gelopen. (…) het lijkt erop dat de inflatie inderdaad sneller is gedaald dan wat het FOMC in december voorspelde, in vergelijking met onze verwachting dat het in lijn was met hun projecties.

Bovendien moeten Bitcoin-investeerders de aanstaande Consumer Price Index (CPI) print in de gaten houden, een proxy om de inflatie te meten. Als de statistieken hoger uitkomen dan verwacht, kan elk bullish momentum van BTC op korte termijn worden afgetopt. De handelsdesk voegde toe:

Na Powell zullen alle ogen op 14 februari snel gericht zijn op CPI, behoudens eventuele onvoorziene uitschieters in de inflatieverwachtingen van vrijdag. Zullen we een bloedbad op Valentijnsdag zien of een verlossing van een andere zwakke afdruk?

QCP Capital is van mening dat de werkloosheid in de VS boven de 4% moet stijgen, samen met een lage CPI, om de Fed haar beleid in 2023 te laten ombuigen. Anders zal de financiële instelling Bitcoin-investeerders nog meer pijn bezorgen.

Plaats een reactie