Wim Boonstra over geldcreatie en toekomst euro – Holland Gold in debat #1


Namens Holland Gold is Paul Buitink een nieuwe serie gestart waarmee hij in debat gaat met economen over ons geldsysteem, monetaire beleid en de toekomst van het geld. In de eerste aflevering gaat Paul in debat met Wim Boonstra. Wim is speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets. Naast zijn functie bij de Rabobank is hij ook Bijzonder Hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In deze aflevering nemen Paul en Wim je mee in de geschiedenis van ons geldsysteem en hoe we uiteindelijk bij het fiduciair geld zijn uitgekomen. Vervolgens gaan ze in debat over het beleid van de ECB en of Lagarde nog genoeg middelen heeft om de inflatie te bestrijden. Ook debatteren ze over de toekomst van de euro en hoe decentraal geld een oplossing kan zijn voor het falend overheidsgeld. Tot slot debatteren ze over de digitale euro, de toekomst van de dollar, goud en de Special Drawing Rights (SDR’s).

Door de turbulente tijden waarin we ons bevinden, wordt het steeds belangrijker om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen zodat u beter voorbereid bent. Holland Gold streeft ernaar om buiten het leveren van goud en zilver ook deze rol voor u te vervullen.

Laats ons even weten in de reacties welke gasten u nog meer wilt zien in debat met Paul. Wie weet is hij of zij dan de volgende gast in de nieuwe serie “Holland Gold in debat met”.

Overweegt u om goud en zilver aan te kopen?
Dat kan via de volgende website:

Twitter:
@Hollandgold:
@paulbuitink:
@jorisbeemsterb:

Timestamps:
00:00 Intro
02:21 Free banking
08:56 Lokaal geld
10:48 Gouden standaard
12:10 Concurrentie tussen geldsoorten en crypto
23:40 De rol van banken
27:14 Financiële inclusie
32:31 Decentraal geld als oplossing voor falend overheidsgeld
38:20 De euro en inflatie
45:34 Opkoopbeleid ECB
52:10 Reset van de euro
1:05:51 Digitale euro
1:10:40 Toekomst: dollar, goud en de SDR

Let op: wij van Holland Gold vinden het belangrijk dat iedereen vrijuit kan spreken. Holland Gold wilt u er graag op attenderen dat de uitspraken die worden gedaan door de geïnterviewde niet persé betekenen dat Holland Gold hier ook altijd achter staat. Alle uitspraken zijn gedaan op persoonlijke titel door de geïnterviewde en dragen zo bij tot een breed, kleurrijk en voor de kijker interessant en dynamisch beeld van de onderwerpen, die in onze video’s te sprake komen. Zo willen en kunnen wij u een transparante bijdrage en een zo volledig mogelijk inzicht geven in de economische markten en marktontwikkelingen. Al onze video’s zijn er enkel op gericht u te informeren. De informatie en data die we presenteren kunnen verouderd zijn bij het bekijken van onze video’s. Onze video’s zijn geen financieel advies. U alleen kunt bepalen hoe het beste uw vermogen kunt beleggen. U draagt zelf de risico’s van uw keuzes.

Klik hier voor meer informatie over goud en zilver: l

30 gedachten over “Wim Boonstra over geldcreatie en toekomst euro – Holland Gold in debat #1”

  1. Winactie: Wil jij één van de drie "Geld" boeken winnen van Wim Boonstra? Like, subscribe en comment dan op onze laatste video op Youtube. Wij kiezen 3 personen op basis van de leukste reacties. De video delen op social media is welkom. De winnaars worden in de week van6 juni bekendgemaakt.

  2. De Rabobank is toch wel de grootste WC-Eend onder de banken!

  3. Wim Boonstra met zijn bankervaring en kennis kijkt door een andere bril naar het Europese monetaire beleid. Heel interessant, wil er wel meer over weten.

  4. Wat een helder, boeiend en ook geruststellend debat! Veel economen zijn een stuk pessimistischer over de komende jaren, en zijn in mijn ogen regelmatig te negatief. Ik heb het idee dat Wim zeer goed weet waar hij over spreekt. Heel erg bedankt voor dit heldere en mooie debat! Ben ook erg benieuwd naar zijn boek! 🤩

  5. Eindelijk weer eens Boonstra! Al ik toch een euro kreeg voor elke keer dat ik zijn naam in de YouTube search heb ingetikt dan was ik fakking rijk;) ben het lang niet altijd met hem eens, maar ik vind het heerlijk om hem in debat te zien. Kom maar op me nr 2.

  6. Fijn gesprek, ik hoop dat er nog een vervolg komt want de laatste 5 minuten waren veel belovend, ben bijv. nieuwsgierig naar de uitleg van Boonstra waarom de EU geen transferunie is.

  7. Wat valt Boontsra mij tegen zeg. Ik had hem een stuk hoger ingeschat. De inflatie komt wel bv degelijk voort uit de geldcreatie. Al lang voor de oorlog in oekraine nam de inflatie toe. Verder heeft hij mi. ten onrechte veel te veel vertrouwen in overheden, EU en centrale banken en spreekt hij zich met verschillende zaken tegen. (oa privacy/controle). Vooral het eind is echt tenenkrommend. Wel veel waardering voor Paul.

  8. Goed verhaal, verwacht nog meer van dit soort content. Lekker bezig Paul!

  9. 19.38 omdat er te weinig bitcoin zijn. Hahaha, jeetje dan snap je het echt niet. Wim heeft zoveel kansen gehad om bitcoin te snappen maar hij weigert echt onderzoek te doen. Mijn ervaring is dat economen niet de verbeeldingskracht hebben om bitcoin te begrijpen en te veel arogantie hebben om zich daarin te verdiepen omdat ze denken toch gelijk hebben. Triest.

  10. Wat een eng ambtenaartje. Met een vastgeroeste oogkleppen wereldbeeld volhouden dat het oude systeem de enige weg voorwaarts is. Als iemand zich nog afvraagt hoe we in deze dystopie verzeild zijn geraakt… nou door dit soort types dus.

  11. Bedankt voor het gesprek. Wat mij betreft word er veel te normaal gesproken over belasting betalen en een grote rol van de overheid. Zodra je een centrale bank hebt ben je al 50% communistisch.

  12. eindelijk iemand die er het zelfde over denkt! lekker een goed debat en goed onderbouwd leren we veel meer van

  13. te weinig bitcoin?! dat is onmogelijk. de waarde van 1 bitcoin doet er niet toe, je kan achter de komma gewoon doorgaan. maar er komen er niet meer, dat is het juist.

  14. Te weinig bitcoin? Je hebt sats en anders nog msats.

  15. Waar kan ik de de statistieken vinden over cash in omloop?

  16. Zeer goed gesprek, van begin tot eind geluisterd. Wim weet wel waar hij het over heeft. vooral het dollar – verhaal en de dominantie daaromtrent heeft mij nieuwe inzichten gebracht. dank daarvoor.

  17. Leuk gesprek!
    De euro: grootste flop in de geschiedenis. Deel nooit je portemonnee met je buurman!
    De beste opmerking was dat de ambtenaar die in aardappelen werd uitbetaald het goed had.
    Er wordt te weinig geld verdiend met arbeid en te veel geld verdiend met handel in lucht. Dus de waarde van de munt versnipperd en drijft de prijs op!

  18. ipv het afschrijven van de huidige ECB portefeuille zouden ze de omvang daarvan maximeren (harde cap op 25% van EU GDP waarbij vastgehouden word aan historische verdeelsleutel) en het onderpand gebruiken voor het uitgeven van EURO bonds om zo de liquiditeit van de EURO geldmarkt te vergroten.

  19. DNA van een bankier “deze munt heeft ons veel gebracht (euro) een munt die wat sterker kan worden die heel goed werk doet“ ons is bankiers indd 35:24 Euro heeft inmiddels 17 procent koopkracht verloren (inflatie) en gaat nog harder door naar beneden. Crypto is een gevaar zeer zeker nerds bij elkaar drukken geld uit niets vrijwel geen utilization tot nu toe, echter is dat een gevaar voor een bankier zijn business model staat wederom onderdruk

  20. Ik heb eerst deel 2 gezien en toen was ik vrij verrast, maar stellingen die hier geponeerd worden, daar ga ik toch van aan mijn hoofd krabben.

  21. Boonstra is echt een insider die niet vrijuit kan praten en dat merk je. Terugvragen als hij met pensioen is.

Reacties zijn gesloten.