Wat kan blockchain doen om de levensduur van mensen te verlengen?De opkomende levensduursector richt zich op het onderzoek naar en de implementatie van oplossingen en technologieën om de levensduur van mensen te verlengen, waardoor mensen gezonder en langer leven.

Een lang leven wordt nog niet als een officiële medische term beschouwd en veroudering wordt officieel niet als een ziekte beschouwd, maar als een natuurlijk verschijnsel in elk levend wezen.

Sommige biologen, onderzoekers en praktiserende artsen zijn echter van mening dat deze benadering moet veranderen en ze streven ernaar de mechanismen van veroudering bij mensen te ontdekken. Daarbij creëren ze leeftijdsklokken door biomarkers te definiëren voor het meten van biologische leeftijd, de beste levensstijlgewoonten en natuurlijke supplementen te onderzoeken en nieuwe medicijnen uit te vinden die ons ervan kunnen weerhouden ouder te worden.

Levensduur staat al een tijdje op de radar van crypto-leiders, wat geen verrassing is, aangezien de industrie belooft de mensheid te verbeteren door middel van innovatie. Inderdaad, een prominent evenement in de langlevenindustrie, de Longevity Investors Conference, wordt georganiseerd door Marc P. Bernegger en Tobias Reichmuth, die eerder betrokken waren bij de Crypto Finance Group.

Crypto ontmoet levensduur

Tijdens de meest recente editie van de Longevity Investors Conference in september 2022 merkten sprekers die deelnamen aan het panel “Crypto meets longevity” op dat beide industrieën – crypto en levensduur – disruptieve velden zijn die gevestigde normen uitdagen.

“Iedereen hier in deze kamer is tot op zekere hoogte een pionier omdat we echt samenkomen in een fase waarin het vergelijkbaar is met internet, Bitcoin en andere opwindende industrieën”, zegt Bernegger, de oprichter van Maximon – een accelerator voor langlevenbedrijven.

Aubrey de Grey, een Engelse auteur en biomedisch gerontoloog, benadrukte dat de mentaliteit van crypto- en levensduurvernieuwers erg op elkaar lijkt, waarbij beide “volledig comfortabel werken in een gebied dat nog steeds erg onorthodox is en moet worden verbeterd.”

Recent: fractionele NFT’s en wat ze betekenen voor investeringen in real-world activa

Ryan Pyle, oprichter van Maine Investments – een in Zug gevestigd bedrijf dat digitale activa beheert – zei dat de levensduurindustrie hem herinnert aan hoe crypto eruit zag in 2013 en dat hoewel niemand precies weet waar de industrie over vijf tot tien jaar zal zijn, het potentieel is veelbelovend:

“Dus ik zie dat het ecosysteem erg opwindend is, en ik denk dat wat Maximon probeert te doen op deze duurzaamheidsconferentie in een heel vroeg stadium is – waarschijnlijk twee of drie jaar, misschien te vroeg, wat geweldig is. Daar wil je zijn, toch? Je bent liever te vroeg dan te laat. Veel crypto-mensen hebben in deze ruimte geïnvesteerd, alleen maar omdat ze dit risiconiveau volledig accepteren.”

Bernegger deelde ook dat, omdat de langlevenindustrie zich in zo’n vroeg stadium bevindt, het momenteel een zeer aantrekkelijke periode is voor investeerders om toe te treden en dat “vergelijkbaar met Bitcoin destijds, het minder gaat om de prijs, maar ook om de onderliggende technologie en het potentieel.”

Hoe blockchain van toepassing kan zijn op een lang leven

Over de toepassing van blockchain-technologie zelf is Bernegger minder optimistisch en zegt: “Ik denk dat het dan moeilijk is om te combineren [blockchain] technologie met een ander spannend gebied zoals levensduur. […] Van mijn kant denk ik persoonlijk dat de grootste synergie minder is in het combineren van twee technologieën en echt meer het geld.” Over het potentieel in de investerings- en financieringskant van crypto, voegde Bernegger toe:

“Persoonlijk zou ik me liever concentreren op de financieringskant en minder op de technologiekant, zonder te vergeten dat er weinig spannende projecten zijn in de DeSci [decentralized science] ruimte die zeker een enorm potentieel heeft. Maar ik denk dat het jaren zal duren voordat tastbare producten een reëel probleem daar oplossen.”

Bernegger noemde ook de nalevingsaspecten van beide bedrijfstakken en stelde dat regelgevers een last kunnen zijn voor onderzoek en adoptie, niet alleen vanwege hun rol om eindklanten te beschermen, maar “in een andere mate ook om de status-quo te beschermen”.

De levensduursector bevindt zich nog in een zeer pril stadium en heeft nog niet veel blockchain-gerelateerde use-cases gezien. Desalniettemin kunnen sommige professionals potentiële toepassingen zien als ze weten wat voor soort problemen al zijn opgelost met behulp van blockchain-technologie.

Claire Cui, een zelfverklaarde liefhebber van een lang leven en blockchain-adviseur, noemde gedecentraliseerde gegevens als een mogelijke use-case:

“Wat crypto heeft bedacht, is eigenlijk [the potential of] blockchain-technologie om enkele van de problemen te dekken die mensen tegenwoordig hebben, zoals gegevensprivacy, gegevenseigendom. Dus daar zijn mensen erg nieuwsgierig naar. En in gezondheid is het nog gevoeliger. Niemand wil dat zijn DNA in gezondheidsdossiers ergens gelekt wordt omdat iemand het hackt.”

Gegevenseigendom stelt gebruikers ook in staat om geld te verdienen door het te delen met bedrijven die het gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Zo worden reguliere gebruikers onderdeel van de inkomstenketen.

Recent: Handhaving van decentralisatie: vormen custody-services een bedreiging voor DeFi-protocollen?

Een andere toepassing van blockchain in de levensduursector zijn gedecentraliseerde autonome organisaties, of DAO’s, en gedecentraliseerd intellectueel eigendom. Een bestaand voorbeeld is een platform genaamd VitaDAO, een DAO voor door de gemeenschap bestuurde en gedecentraliseerde geneesmiddelenontwikkeling die gezamenlijk onderzoek financiert en digitaliseert in de vorm van niet-vervangbare tokens die IP vertegenwoordigen. Christian Angermayer, oprichter van Apeiron Investment Group, zei:

“Ik denk dat een interessant onderdeel van blockchain-technologie zou kunnen zijn dat we ervoor zorgen dat mensen beter kunnen samenwerken, maar dan ook dat letterlijk iedereen samenwerkt en een eerlijk aandeel krijgt in alles wat eruit komt, zowel qua reputatie als, vooral, ook financieel.”

De langlevenindustrie lijkt een opwindend gebied te zijn waarin de cryptogemeenschap investerings- en gebruiksscenario’s kan onderzoeken, vooral omdat het door zijn aard doet denken aan de begindagen van blockchain. Tegelijkertijd kunnen veel bestaande gebieden van blockchain-adoptie worden toegepast op de levensduursector om enkele van de problemen op te lossen waarmee zij wordt geconfronteerd.

Plaats een reactie