Wat betekent de Blockchain-vriendelijke wijziging van de regelgeving in Nigeria voor de acceptatie van Bitcoin?Dit is een opinieredactioneel commentaar van Heritage Falodun, een Bitcoin-consultant en computerwetenschapper gevestigd in Nigeria.

Op 3 mei 2023, tijdens een vergadering van de federale uitvoerende raad onder voorzitterschap van president Muhammadu Buhari in de raadszaal in Abuja, De Nigeriaanse regering keurde het officiële gebruik van blockchain-technologie in het land goed.

De Nigeriaanse minister van communicatie en digitale economie, professor Ali Isa Pantami, maakte de officiële goedkeuring bekend van “The National Blockchain Policy For Nigeria”, waarin staat dat “het nieuwe beleid het product was van overleg met 56 instellingen en persoonlijkheden wiens einddoel is om blockchain-technologie te institutionaliseren in de economie- en veiligheidssectoren van Nigeria.”

Bron

Nigeria’s geschiedenis met Bitcoin-regelgeving

Een diepe duik nemen in het begrijpen van de houding van de Nigeriaanse regering ten opzichte van blockchain-afhankelijke innovaties door de jaren heen, zal een duidelijk beeld schetsen van hoe cruciaal en belangrijk dit recente beleid en de federale goedkeuring zijn voor de Bitcoin-ruimte in Nigeria en Afrika in het algemeen.

Op 12 januari 2017 heeft de Centrale Bank van Nigeria (CBN) een circulaire uitgegeven die financiële instellingen en het grote publiek waarschuwde voor de risico’s die verbonden zijn aan blockchain-afhankelijke technologieën, zoals Bitcoin. Voortbouwend op die eerdere waarschuwing en richtlijn verbood de Centrale Bank van Nigeria op 5 februari 2021 banken officieel om Bitcoin- en cryptogerelateerde transacties te faciliteren door de circulaire opnieuw uit te geven – een verbod dat op het moment van schrijven onomkeerbaar blijft.

Dit restrictieve beleid kwam op een moment dat de acceptatie van Bitcoin en shitcoin-gerelateerde activiteiten in opkomst was in Nigeria, en het was een beperking die het gebruik van Bitcoin en stablecoins verder aanwakkerde als gebruikers die zich wentelen in de pijn van financiële beperkingen die steeds vaker worden ontdekt de kracht van gedecentraliseerde Bitcoin-innovaties, zoals peer-to-peer (P2P) marktplaatsen.

Temidden van al deze geïmproviseerde regelgevende maatregelen was CBN blijkbaar bezig met het creëren van wat het beschouwde als een alternatief voor shitcoins: een door de overheid gecontroleerde digitale valuta genaamd de e-naira, die officieel werd gelanceerd op 25 oktober 2021, ondubbelzinnig gebouwd op een gecentraliseerd systeem. , geen gedecentraliseerde blockchain zoals die van Bitcoin. Ondertussen was de Nigeriaanse Security And Exchange Commission (SEC) bezig met het creëren van beleidskaders voor token-uitgifteplatforms en -uitwisselingen.

Al deze veranderingen in de regelgeving stonden niet los van het besef van de overheid hoe florerend de blockchain-industrie is in het dichtstbevolkte land van Afrika.

Bron: Een ontwerp van Nigeria’s “Nation Blockchain-adoptiestrategie

Wat betekent dit voor Bitcoin in Nigeria?

Op dit punt zal men zich natuurlijk afvragen wat een nieuwe regelgevende update in het nationale blockchain-beleid voor Bitcoin betekent.

Een snel maar gedetailleerd antwoord zou zijn: dit is absoluut een welkome ontwikkeling voor Bitcoin-advocaten in het land en een van de mogelijk vele stappen die we in de goede richting kunnen zien.

Volgens mijn interpretatie is dit beleid meer gericht op het geven van een direct overheidsoverzicht aan relevante regelgevende instanties zoals de National Information Technology Development Agency (NITDA), CBN, SEC, de Nigerian Communications Commission (NCC) en de National Universities Commission (NUC) , naast vele anderen die nu naar verwachting meer gedetailleerde regelgevingskaders zullen ontwikkelen door gebruik te maken van op blockchain gebaseerde innovaties zoals Bitcoin. De overheid evolueert van volledig afgestoten door of vijandig tegenover Bitcoin-, blockchain- en crypto-gerelateerde activiteiten om ze nu standaard te accepteren en een regelgevingsomgeving te creëren waarin ze vooruitgang kunnen boeken.

En hoewel altcoins en andere ontwikkelingen en producten die afhankelijk zijn van blockchains, exclusief Bitcoin, nog steeds een kans hebben om gereguleerd te blijven en onderworpen te blijven aan de richtlijnen van deze inkomende regelgeving, weert Bitcoin op unieke wijze dergelijke regelgeving af.

Als belanghebbende in de Afrikaanse Bitcoin-ruimte moet ik bekennen dat consistente duidelijkheid van regeringen niet alleen zal helpen bij het stimuleren van acceptatie, maar ook een gunstige omgeving zal creëren voor Nigerianen om gedecentraliseerde blockchain-technologie, zoals Bitcoin, te integreren in het opschalen van hun bedrijven en levenswijzen. , terwijl het voor iedereen tal van legale kansen opent.

Terwijl de industrie zich blijft vormen, moet u de ruimte in de gaten houden, aangezien de verkozen president van Nigeria, Bola Tinubu, heeft beloofd om het voorzichtige gebruik van blockchain-technologie en cryptocurrencies in de bank- en financiële sector van het land mogelijk te maken. Mijn vingers blijven gekruist totdat we de volledige implementatie van Bitcoin-vriendelijke regelgeving in Nigeria ervaren.

Dit is een gastpost van Heritage Falodun. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.Plaats een reactie