Wash-handel zal de volgende implosie van crypto veroorzaken: Mark Cuban


Crypto-tokenwash-handel op gecentraliseerde beurzen zal de oorzaak zijn van de volgende crypto-implosie, volgens miljardair Dallas Mavericks-eigenaar en crypto-investeerder Mark Cuban.

In een interview met The Street op 5 januari meende de miljardair-investeerder dat er in 2023 geen tekort zal zijn aan cryptoschandalen na de talrijke fiasco’s die 2022 op zijn kop zetten.

Cuban, die verschillende crypto- en Web3-startups heeft ondersteund, zei dat hij gelooft dat het volgende grootste ding dat de industrie zal beïnvloeden, “de ontdekking en verwijdering van wash-trades op centrale beurzen” zal zijn.

“Er zijn zogenaamd tientallen miljoenen dollars aan transacties en liquiditeit voor tokens die heel weinig worden gebruikt”, zei hij voordat hij eraan toevoegde: “Ik zie niet in hoe ze zo liquide kunnen zijn.”

Mark Cuban heeft verschillende crypto-startups gesteund. Bron: American Broadcasting Company

Wash trading, wat volgens de Amerikaanse wet illegaal is, is een proces waarbij een handelaar of bot dezelfde crypto-activa koopt en verkoopt om misleidende informatie aan de markt te geven.

Het doel is om de volumes kunstmatig op te drijven, zodat detailhandelaren op de kar springen en de prijzen opdrijven. In wezen is het een pump-and-dump-regeling.

Cuban zei dat hij slechts een voorspelling deed en voegde eraan toe: “Ik heb geen bijzonderheden om mijn gok te staven.”

Maar liefst 70% van het volume op niet-gereguleerde beurzen is wash-trading, volgens een rapport van december van het National Bureau of Economic Research (NBER).

Onderzoekers gebruikten statistische en gedragspatronen om te bepalen welke transacties legitiem waren en welke vals.

Bovendien bleek uit een onderzoek van Forbes uit 2022 op 157 gecentraliseerde beurzen dat meer dan de helft van de Bitcoin-handelsvolumes nep was.

Verwant: Mark Cuban tegen Bill Maher: ‘Als je goud hebt, ben je zo dom… Koop gewoon Bitcoin.’

Washandel is echter niet alleen beperkt tot gecentraliseerde beurzen. Op 5 januari zei Mati Greenspan, CEO van Quantum Economics en voormalig eToro senior marktanalist, dat 42% van alle NFT-volume wash-trade is.

Hij voegde eraan toe dat wash-trading ook wordt gebruikt om belastingverliezen te oogsten, waardoor het (voor de belastingplichtige) lijkt alsof er een groter verlies is geleden dan in werkelijkheid.Plaats een reactie