Waarom wordt elke opwaartse beweging gevolgd door een steile daling?


Bitcoin (BTC) is er de afgelopen weken niet in geslaagd om de winst vast te houden, waardoor bijna alle prijsstijgingen kort nadat ze zijn gemaakt, worden teruggegeven. Volgens volgens crypto-analist en handelaar Daan Foppen kan dit fenomeen worden toegeschreven aan de buitensporige invloed van termijnmarkten op de prijsactie van Bitcoin.

Foppen merkt op dat de spotmarkt van Bitcoin, waar investeerders daadwerkelijke BTC kopen en verkopen, de laatste tijd voornamelijk is verkocht, zoals blijkt uit de neerwaartse trend in spotmarktprijzen. Stijgende bewegingen in de prijs van Bitcoin daarentegen werden voornamelijk gedreven door activiteit op termijnmarkten, waar handelaren speculeren op de toekomstige prijs van BTC met behulp van hefboomwerking.

De neerwaartse spiraal van Bitcoin zet door

“De bewegingen die worden gemaakt, worden meestal gemaakt met geleend geld, en dit soort dingen zijn niet houdbaar voor een markt”, zegt Foppen. Of het nu gaat om stablecoin-margined of coin-margined, futures-markten zijn de laatste tijd de drijvende kracht geweest achter kortetermijnprijsimpulsen in Bitcoin. De koopkracht die wordt gebruikt om de prijzen op te drijven, verdampt echter uiteindelijk, wat leidt tot winsten die moeten worden teruggegeven.

Wanneer futures de handel domineren, heeft de onderliggende spotmarkt moeite om bij te blijven. Prijswinsten overtreffen de daadwerkelijke koopvraag naar Bitcoin, waardoor de markt vatbaar wordt voor abrupte omkeringen zodra de koopkrachtsubsidies van futures komen. Dit concept is de afgelopen maand duidelijk weergegeven in Bitcoin-prijsgrafieken, waarbij de aanvankelijke prijspieken snel verdampten.

Spot Selling BTC. Source: Dan Foppen Newsletter.

Bovendien zijn volgens Daan Foppen de recente volatiliteit en prijsomkeringen in Bitcoin grotendeels veroorzaakt door handel met hefboomwerking en liquidaties in termijnmarkten. Foppen betoogt dat de prijsactie van de cryptocurrency de afgelopen weken werd gekenmerkt door “impulsieve bewegingen” opwaarts en neerwaarts die krachtig lijken maar kracht en duurzaamheid missen.

De stijging van Bitcoin naar $27.400 op 23 mei werd bijvoorbeeld voornamelijk aangewakkerd door short-liquidaties, omdat short-posities met een te hoge hefboomwerking werden weggevaagd, waardoor een opwaarts “sneeuwbaleffect” ontstond. De daaropvolgende scherpe daling werd eveneens veroorzaakt door de liquidatie van longposities die tijdens de consolidatieperiode waren geopend met de verwachting van hogere prijzen.

BTC’s verhoogde hefboomposities

Bovendien wijst Foppen erop dat de interesse in Bitcoin-futures is toegenomen, wat wijst op toegenomen handelsactiviteit met hefboomwerking. Het is echter moeilijk te bepalen of nieuwe posities overwegend short of long zijn. Financieringspercentages, die aangeven of longs of shorts rente betalen om de markt in evenwicht te brengen, waren de laatste tijd licht positief, maar blijven rond de basislijn.

Toch gelooft Foppen dat de ingrediënten aanwezig zijn voor “een diepere daling naar beneden” in de prijs van Bitcoin vanwege de waarschijnlijkheid dat recentelijk geopende posities voornamelijk longs zijn. “Wat je nu niet moet doen, is blindelings op de korte knop klikken”, waarschuwt hij.

Met een sterk hefboomeffect en een onstabiele dynamiek die momenteel de prijsactie van Bitcoin aanstuurt, waarschuwt Foppen dat dit “zeer wankele omstandigheden” zijn. Het beschermen van iemands kapitaal zou de topprioriteit moeten zijn voor handelaren. “Wat je vooral niet moet doen, is je in deze markt laten hakken”, zegt hij.

Op het moment van schrijven handelt BTC tegen $26.200, een daling van meer dan 3% in de afgelopen 24 uur. De grootste cryptocurrency op de markt kan echter mogelijk de potentiële voortzetting van de neerwaartse trend stoppen bij het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde van $ 24.900, wat als een drempel voor stieren kan dienen.

Bitcoin
BTC’s neerwaartse trend op de 1-daagse grafiek. Bron: BTCUSDT op TradingView.com

Uitgelichte afbeelding van iStock, grafiek van TradingView.com

Plaats een reactie