Waarom is de Bitcoin-prijs vandaag gedaald?


Na het overschrijden van de $ 21.500 op 4 november, is de prijs van Bitcoin (BTC) op 8 november met 14% gedaald en bereikte een nieuw jaarlijks dieptepunt van $ 17.166 en de meeste altcoins volgen dit voorbeeld.

Terwijl het Binance- en FTX-nieuws aanvankelijk een opleving in de markt veroorzaakten, draaide de dag naar het zuiden toen verschillende onbevestigde bronnen speculeren dat de verliezen van FTX een tekort van $ 6 miljard zouden kunnen vertonen.

Deze prijsdaling doorbreekt de kortetermijncorrelatie van Bitcoin met de aandelenmarkt, waarbij de technologiezware Nasdaq slechts 0,32% daalde, terwijl de Dow Jones 0,48% won dankzij het optimisme van beleggers over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van 8 november.

Tegen de achtergrond van de huidige volatiliteit loopt $ 614 miljoen aan BTC-longs het risico te worden geliquideerd, terwijl meer dan $ 224 miljoen op 8 november werd geliquideerd. Velen vrezen dat als de FTX-situatie niet wordt opgelost door Binance’s bod om de beurs te kopen, een scherpere uitverkoop op de markt kan een liquidatiecascade veroorzaken en de BTC-prijs naar nieuwe dieptepunten sturen.

BTC long versus short en liquidaties. Muntglas

Laten we de belangrijkste redenen onderzoeken waarom de Bitcoin-prijs vandaag is gedaald.

FTX capituleert nadat de angst van beleggers voor een bankrun haar liquiditeit ondermijnt

De Bitcoin-prijs reageert op de stress die de FTX op de markt plaatst en bereikt een jaarlijks dieptepunt na een periode waarin velen dachten dat de bodem van de bearmarkt was gevonden.

De implosie van Terra Luna in mei 2022 en de uiteindelijke ineenstorting van LUNA Classic zorgden voor de eerste verliezende reeks van 7 weken in de geschiedenis van Bitcoin. De markt trekt parallellen tussen de huidige FTX-bankrun, het waargenomen grote budgetgat en wat er eerder dit jaar met Terra Luna gebeurde.

Stijgende rentetarieven in de VS en in het buitenland wegen op de Bitcoin-prijs

Op basis van het Consumer Price Index Report is de inflatie in de Verenigde Staten in september met 0,6% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand.

Het rapport over de consumentenprijsindex – de meest gevolgde barometer van de inflatiedruk in de Verenigde Staten – steeg in september met 8,2% in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden, iets meer dan de 8,1% die experts voorspelden.

Met het aanstaande CPI-rapportage-evenement op 10 november, zag Bitcoin een volatiele daling van 12% in 24 uur en bereikte recorddieptes voor 2022.

Bitcoin prijsindex. Bron: CoinTelegraph

Onderdrukte retail- en institutionele instroom

Hoewel het aantal consumenten dat in crypto investeert in 2021 dramatisch is gestegen, worden de prijzen zwaar beïnvloed door detailhandelaren die geld willen verdienen aan die verschuivingen. En sinds juni is Bitcoin stabiel gebleven, grotendeels vastgelopen in het bereik van $ 18.000 tot $ 21.000 na een daling van het hoogste punt ooit in november 2021 in de buurt van $ 68.000. Onder het dieptepunt van het hele jaar gaan, wekt niet meteen de interesse van beleggers.

Volgens onafhankelijke marktanalist Jaran Mellerud is de on-chain-activiteit van Bitcoin het hele jaar gedaald. De handelsvolumes van Coinbase in het tweede kwartaal daalden met ongeveer de helft tot $ 217 miljard.

Tussen half juni en half juli rapporteerde Binance een volumedaling van 50%, terwijl Kraken en Gemini respectievelijk 75% en 80% daalden.

Binance US was een belangrijke uitzondering en rapporteerde een reductie van 2% na het stopzetten van Bitcoin-handelskosten in juni.

FTX is getuige geweest van een run op de bank, met een netto-uitstroom van $ 1,1 miljard in de eerste week van november.

FTX uitstroomdiagram. Bron: DuneAnalytics

Verwant: Waarom daalt de cryptomarkt vandaag?

Is er een kans dat de Bitcoin-prijs van koers verandert?

De onzekerheden op korte termijn in cryptocurrencies lijken de langetermijnvooruitzichten van institutionele beleggers niet te hebben veranderd. Volgens Robin Vince, CEO van BNY Mellon, bleek uit een peiling in opdracht van de bank dat 91% van de institutionele beleggers in de volgende jaren geïnteresseerd was in investeringen in tokenized activa.

Ongeveer 40% van hen heeft al cryptocurrency in hun portefeuilles en ongeveer 75% investeert actief in digitale activa of overweegt dit te doen.

Zorgen over de potentiële insolventie van FTX spelen duidelijk een rol bij het bereiken van een nieuw jaarlijks dieptepunt voor de Bitcoin-prijs.

Op de lange termijn verwachten marktdeelnemers nog steeds dat de prijs van Bitcoin zal stijgen, vooral omdat meer banken en financiële instellingen schijnbaar overgaan op digitaal contant geld voor afwikkelingsdoeleinden.

De meningen en meningen die hier worden uitgedrukt, zijn uitsluitend die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk de mening van Cointelegraph.com. Elke investerings- en handelsbeweging brengt risico’s met zich mee, u moet uw eigen onderzoek doen bij het nemen van een beslissing.

Plaats een reactie