Waarom Bitcoin niet is zoals PayPal of Venmo – Bitcoin MagazineDit is een opinieredactioneel commentaar van Mark Maraia, een ondernemer, auteur van “Rainmaking Made Simple” en een Bitcoiner.

Bitcoin is niet zoals PayPal of Venmo. Dit zou duidelijk zijn voor iedereen die geld begrijpt. Zoals Shakespeare zou kunnen zeggen: “Ja, daar zit de kneep.” Bijna niemand begrijpt geld. Er wordt ons nooit geleerd hoe fiatgeld thuis, op school of op het werk echt werkt … zelfs niet als je op Wall Street werkt of het land bestuurt. Ik ben ervan overtuigd dat maar heel weinig politici een eenvoudig examen over geld kunnen halen. Ik weet bijna zeker dat geen van onze federale medewerkers dat kan. En ik vermoed dat maar heel weinig CEO’s of CFO’s van Fortune 500-bedrijven dat ook zouden kunnen.

Ik ken geen enkele enquête die het begrip van de algemene bevolking van geld of ons banksysteem evalueert. We leren het zeker niet op school. Simpele vragen als:

  • “Wat is fractioneel reservebankieren?”
  • “Wat was de basislaag van het mondiale monetaire systeem tot 1971?”
  • “Wat is nu de basislaag van de Amerikaanse geldhoeveelheid?”

… zijn complete mysteries voor 99% van de bevolking. Maar niet voor Bitcoiners.

Bitcoin is de basislaag van een nieuw digitaal en gedecentraliseerd monetair systeem dat de voorkeur geeft aan niemand. Het stelt twee partijen in staat die zijn bewapend met niets meer dan een mobiele telefoon om waarde te verzenden via de digitale rails van Bitcoin van de VS naar overal ter wereld, vrijwel onmiddellijk, zonder tussenpersonen. Daarom hebben regeringen er zo’n hekel aan!! Venmo en PayPal zijn niet en zullen nooit de basis zijn van een nieuw digitaal en gedecentraliseerd monetair systeem. Venmo en PayPal zijn de tweede of derde laag in ons gecentraliseerde fiat-monetair systeem. Ze maken het leven voor velen gemakkelijker, maar ze gaan ten koste van gecentraliseerde controle en financieel toezicht en repressie door de staat. Al dat gepraat over CBDC’s maakt me ziek. Waarom? Omdat een CBDC is niets meer dan een bewakingsmunt.

Ooit in zijn geschiedenis was goud de basislaag van het analoge en gecentraliseerde monetaire systeem. Overheidsvaluta’s – nu allemaal fiat – werden gebouwd als een tweede laag bovenop goud. Toen, in 1971, haalde Richard Nixon een monetaire goocheltruc uit, zoals we de effecten van vandaag nog steeds voelen. Hij verbrak eenzijdig de resterende schakel van de dollar die inwisselbaar is voor goud. (Opmerking: dit vermogen was begin 1900 van Amerikaanse burgers afgenomen. Wat Nixon afsneed, was het vermogen van een ander land om goud te ontvangen in ruil voor Amerikaanse dollars.) Zo begon een monetair experiment dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

Waarom was dat een goocheltruc? Want, presto chango, de dollar – niet goud – was vanaf dat moment plotseling de nieuwe basislaag van ons monetaire systeem. Alles in ons huidige monetaire en bancaire systeem is daarop gebouwd. Ik ben er zeker van dat geen enkel ander land het idee zou hebben goedgekeurd dat een “unbacked dollar” de reservevaluta van de wereld zou worden in Bretton Woods als ze hadden geweten dat een kleine 27 jaar later de link met goud zou worden verbroken. Het was een klassiek aas en schakelaar of zoals de meeste bitcoiners het noemen – een kleed trekken.

Het laatste voorbeeld van waarom het belangrijk is om onderscheid te maken tussen het betalingsgebruik dat bitcoin vergelijkt met PayPal en Venmo, en het echte verhaal over gezond geld waar bitcoin eigenlijk over gaat, is de ineenstorting van FTX.

Te veel mensen worden op een dwaalspoor gebracht door beweringen dat er “superieure” ondeugdelijke cryptocurrencies zijn die snellere, goedkopere betalingen beloven. Wat ze zich misschien niet realiseren, is dat deze beloften alleen worden gedaan op basis van de centralisatie en het gebrek aan beveiliging waarop deze altcoins zijn gebouwd. Velen die hiervoor vielen, investeerden op beurzen zoals FTX en hebben misschien de Bitcoin Maximalist-mantra van zelfbewaring genegeerd. Als er aandacht was besteed aan de echte onderliggende belofte van bitcoin – dat het gezond geld is dat door niemand kan worden gecontroleerd, gezien zelfbewaring – is het hoogst onwaarschijnlijk dat ze activa zouden hebben gehad op een cryptocurrency-uitwisseling zoals FTX.

Zoals mijn favoriete spirituele tekst me er graag aan herinnert: “We zitten in een gevangenis die we zelf hebben gemaakt.” Wat is de kaart “vrij uit de gevangenis”? Koop of word betaald in bitcoin. Schakel over naar een bitcoin-standaard.

Dit is een gastpost van Mark Maraia. De geuite meningen zijn geheel van henzelf en komen niet noodzakelijk overeen met die van BTC Inc. of Bitcoin Magazine.Plaats een reactie