Waarin beleggen we jouw pensioengeld?


Waarom belegt ABP jouw geld wél in stenen, medicijnen en de technologie van de toekomst maar niet in Bitcoin? En waarom zijn we gestopt met beleggen in kernwapens en tabak, maar zitten we nog wél in fossiele bedrijven? In deze video ontdek je waarin we jouw geld wel, en waarin niet beleggen en waarom we dat doen.

Nog beter zicht op waar en waarin we pensioengeld beleggen, krijg je op deze pagina: www.abp.nl/over-abp/duurzaam-en-verantwoord-beleggen/waarin-belegt-abp/

Benieuwd naar waarom we wel en of juist niet in bepaalde sectoren of bedrijven beleggen en welke ideeën daarachter zitten? Dat lees je hier: www.abp.nl/over-abp/duurzaam-en-verantwoord-beleggen/ons-beleid.aspx

Wil jij weten hoe wij aankijken tegen de overgang naar duurzame energie? Lees dan het position paper (PDF) op www.abp.nl/over-abp/duurzaam-en-verantwoord-beleggen/ons-standpunt.aspx

19 gedachten over “Waarin beleggen we jouw pensioengeld?”

 1. Wel raar dat jullie met mijn geld de socio gaan uithangen.
  Jullie enige doel is geld maken voor mijn pensioen, niet om te bepalen wat wel of niet goed is of niet woke genoeg.
  Als tabak, wapens en olie het meeste geld opbrengen dan moeten jullie daar in beleggen, want dat is jullie opdracht !

 2. Een jongedame neerzetten om de niet koshere keuzes uit te leggen!.. investeer in biolandbouw, groene energie enz…
  En mag dat geje en gejouw ook eens ophouden? Wat is er mis met U en Uw?

 3. U heeft het ook volkomen verkeerd begrepen, ABP… het gaat niet om de klimaatdoelen, het gaat om onze wereld, om overleven van de toekomstige generaties, ik vrees dat ze al snel niet meer kunnen ademen. Waarschijnlijk al wel VOOR 2050, waar bent u dan met uw klimaatdoelen…

 4. Samen bouwen aan een pensioen dat steeds minder waard wordt. Niet best. Het wordt tijd dat het ABP zelf ook wat meer druk zet op de regering om de rekenrente de nek om te draaien. Er wordt genoeg verdiend met beleggen(vooral nu). Kom op ABP doe eens iets aan de pensioenen en kom niet met allerlei zinloze nieuwsbrieven.

 5. Wat doen jullie met de overeenkomst met overheid en NGO's over maatschappelijk verantwoord ondernemen? Armoedebestrijding en klimaat, dat is toch super belangrijk?

 6. dus Bitcoin is een hype……jullie beginnen over paar jaar ook te beleggen in Bitcoin, maar dan is de prijs hoger dan USD 1.000.000. Als je visieloos bent dan loop je altijd achter de feiten aan. Hebben jullie belegd in FANG toen zij nog "baby stocks" waren in jaren negentig? Ongetwijfeld niet. Maar wel beleggen in groen waar de resultaten belabberd van zijn…..tja….wou dat ik mijn pensioen bij ABP zelf mocht beleggen….

 7. Is er ergens een overzicht te vinden in welke sectoren / aandelen jullie wel beleggen ?

 8. Waarom wachten tot 2050? IPCC geeft aan code rood, nu stoppen met uitstoten CO2, dan is nu stoppen met investeren in kolen, gas olie toch veel logischer?

 9. Mee stribbelen heet dit. "Doen alsof" zou je het ook kunnen noemen. Bewust blijven bij traditie van rustig doorgaan, terwijl en nu grote stappen genomen moeten worden. Mijn geld wordt nu gebruikt voor handhaving van de status quo.

 10. Ik vind het heel vreemd dat de ABP nu in allerlei zaken mee gaat doen nu het weer wat beter gaat.
  Helaas kan ik daar niks aan veranderen maar ik zou zeggen bouw eens een goed kapitaal op en besteed dit aan het indexeren van de pensioenen en niet in een nutteloze zaak als het klimaat.
  Het lijkt wel alsof jullie vergeten zijn waarvoor het ABP is opgericht. Denk eens na wat ABP betekent.
  En wat dragen wij als Nederland en zeker het ABP daar nou aan bij.
  Wij van het gas af en bij onze oosterburen krijg je subsidie als je gas neemt.
  Nee onze slome regeringen lopen achter de feiten aan terwijl ze denken voorop te lopen en nu wil het ABP daar ook in mee doen.
  Ik vind het tenminste erg onfatsoenlijk om niet eerst aan jullie klanten te denken
  Juul Meffert

 11. Beleggen in (toeleverings)bedrijven in de elektrische-autoindustrie. Het staat nog in de kinderschoenen maar neemt een geweldige vlucht de nabije toekomst.

 12. Zoals zo vaak is er weer tromgeroffel en ander onzinnig geluid te horen in dit filmpje. Wat is hiervan het nut. Zeer irritant als je het gesprokene wilt volgen. De media in algemene zin heeft hier ook een handje van. Wanneer stopt dit nutteloze en lastige fenomeen?

 13. Op dit zijn jullie – met mijn geld- mede verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Dat wil ik niet dus stop met beleggen in Shell en beleg in milieusparende bedrijven zoals zonnepanelen en in opleidingen van vaklui die al die nieuwe energiebronnen moeten bouwen (er is een groot tekort).Start nu met research daarnaar want over enkele jaren zullen mensen die pensioen krijgen via ABP, jullie daartoe dwingen.

 14. Niet in crypto voor 1% of 2% is het domste van alle domme investeringen die jullie al jaren doen

 15. " in 2050 zijn er als het goed is geen grote vervuilers meer". ABP, graag wat concreter over wanneer jullie zelf stoppen met beleggen in kolen en gas. Wie de ontwikkelingen van klimaat en biodiversiteit een beetje volgt en niet voor zichzelf alleen leeft begrijpt dit niet langer zo kan. Als ik ABP kon inruilen voor een pensioenorganisatie waar ik zelf kon beleggen zou ik dat direct doen.

 16. A.u.b., investeer in Kernenergie! Dat is de enige manier om de klimaatproblematiek aan te pakken, de stikstofcrisis te beteugelen en de woningbouw te stimuleren. Opties zoals zonne- en windparken bereiken hun doel nooit! Zij zijn uitsluitend 'leefomgeving'- en 'natuur'-vervuilend.

Reacties zijn gesloten.