Vier verhalen uit Argentinië, waar Bitcoin en crypto het land regeren

laatste update: 09-2022


In het huidige Argentinië is inflatie geen grap en veranderen de prijzen elke dag. Dat betekent dat het een vruchtbare bodem is voor de acceptatie van bitcoin en cryptovaluta. “De centrale bank heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor het risico van beleggen in volatiele digitale valuta, en sommige gebruikers nemen het zorgvuldig op”, zegt Reuters. Eenmaal in een blauwe maan, berichten de reguliere media over bitcoin en crypto in een relatief positief licht, en Argentinië inspireerde een van die zeldzame artikelen.

Volgens Reuters was de cryptopenetratie in Argentinië 12%, ongeveer het dubbele van het niveau van Mexico en Brazilië. De oorzaak zou kunnen zijn dat de peso “dit jaar 14% in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar” en dat “de jaarlijkse inflatie in april steeg tot 58% en dit jaar tot 70% zou kunnen stijgen”. Niet alleen dat, Argentinië staat onder “kapitaalcontroles die deviezen beperken tot $ 200 per maand.” Er is dus een enorme stimulans om toevlucht te zoeken in bitcoin en stablecoins.

Uit Argentinië: The Cafe Owner

In de haven van Puerto Madero in Buenos Aires is onlangs het Crypstation-café geopend. Schermen tonen “realtime prijsopgaven voor cryptocurrency” en ze accepteren bitcoin en crypto. Reuters citeert een van de oprichters van Crypstation, Mauro Liberman:

“De lokale omgeving dwingt mensen om hun kapitaal in cryptocurrencies te beschermen en dus zien we de groei versnellen. In heel Latijns-Amerika is het groeipotentieel enorm. Het is een lawine die niet te stoppen is.”

Uit Argentinië: de IT-specialist

Een andere geïnterviewde is Victor Levrero, “een IT-specialist in de provincie Buenos Aires” die “zijn extra spaargeld elke maand in stablecoin en bitcoin steekt nadat hij zijn quotum van $ 200 heeft gebruikt om peso’s om te zetten in dollars.” Hij vertelde Reuters dat hij zich niet eens meer met banken bemoeit:

“Eigenlijk komt dat omdat ik minder verlies. Met een Argentijnse inflatie van tussen de 60-70% en vaste voorwaarden die 30-35% betalen, werkt het gewoon niet.”

BTC price chart for 09/20/2022 on Bitstamp | Source: BTC/USD on TradingView.com

Uit Argentinië: de zelfstandige computertechnicus

Hoewel hij in computers zit, heeft Marcelo Vila slechts “een klein bedrag geïnvesteerd in bitcoin en Ether.” Hij gaat voorzichtig te werk, zoals alle nieuwkomers zouden moeten doen:

“Het idee is om het deel van het geld dat in crypto wordt geïnvesteerd uit te breiden. Maar totdat ik de cryptomarkt leer kennen, kan ik er niet veel geld in steken.”

Uit Argentinië: The Home Miner

Het vierde onderwerp is Sebastian Carsorio, die uit een arme buurt komt en “zichzelf uit de armoede wil graven met behulp van een zelfgemaakte cryptocurrency-mijn die hij heeft samengesteld met gerecyclede computeronderdelen van zijn werk.” Indrukwekkend.

“Ik heb de dingen gerepareerd en in een computer gezet”, vertelde hij aan Reuters bij hem thuis, waar hij schermen had die lieten zien hoe de mijnbouw verloopt. Hij begon met Ethereum en vervolgens met bitcoin – waardoor hij wat land kon kopen en terug naar school kon gaan.

“Ik blijf mijnen omdat het een goede manier van sparen is”, zei Carsorio, die uitlegde dat hij een betere wisselkoers voor peso’s krijgt dan op straat. “Als het geld krap was, heeft mijnbouw me vele malen gered.”

Hoeveel Argentijnen zouden iets soortgelijks kunnen zeggen? Bitcoin en crypto krijgen voet aan de grond in het land omdat mensen ze nodig hebben. De deal die de regering heeft ondertekend met de FMI die specifiek van hen eisten om de bitcoin-industrie in Argentinië te ontmoedigen, kan alleen zoveel doen. Mensen hebben een toevluchtsoord nodig tegen inflatie en cryptocurrencies bieden het, zo simpel is het.

In recent nieuws dat crypto-adoptie weerspiegelt, startte Bitfarms onlangs de engine op hun gloednieuwe bitcoin-boerderij in Argentinië. Van hun kant heeft de regering van de wijnproducerende regio Mendoza aangekondigd dat ze belastingbetalingen in cryptocurrencies zullen accepteren.

Featured Image by Pexels from Pixabay | Charts by TradingView

Post-Merge, Ethereum-mijnbouwinstallatie

Plaats een reactie