USDC Issuer Circle onthult dat het $ 3,3 miljard niet kon opnemen van Silicon Valley Bank


Stablecoin-emittent Circle maakte laat op vrijdag bekend dat ongeveer $ 3,3 miljard van zijn $ 40 miljard USDC-reserves bij Silicon Valley Bank bleef. Dit komt nadat de aandelenkoers van de hightech geldschieter plotseling daalde als reactie op een run op deposito’s door nerveuze consumenten.

Silicon Valley Bank stortte vrijdagochtend ineen en veroorzaakte schokgolven door de cryptocurrency en de wereldmarkten, 48 uur nadat een kapitaalcrisis de op een na grootste ineenstorting van een Amerikaanse financiële instelling in de geschiedenis veroorzaakte.

Met een totaal aanbod van $ 43,5 miljard, dat allemaal wordt gedekt door staatsobligaties en kasequivalenten, is USDC de op een na grootste stablecoin in omloop.

Toezichthouders sluiten Silicon Valley Bank

Volgens gegevens van CoinMarketCap daalde de marktkapitalisatie van USDC op vrijdag tot $42,4 miljard. De USDC ontkoppelde ook van $ 1, een teken van bezorgdheid over zijn bestaande reserves.

Silicon Valley Bank is gesloten door de Californische banktoezichthouders, die nu verantwoordelijk zijn voor de deposito’s van de geldschieter, zo blijkt uit een persverklaring van de Federal Deposit Insurance Corporation op vrijdag.

Image: Getty Images

Op basis van rapporten heeft de FDIC een nieuwe bank opgericht, de Nationale Bank van Santa Clara, die alle activa van de SVB zal houden.

Met ongeveer $ 209 miljard aan activa aan het einde van 2022, stond de in Santa Clara gevestigde SVB, bekend om het lenen van geld aan enkele van de grootste technologiebedrijven, vermeld als de zestiende grootste bank in de Verenigde Staten.

In een poging om duidelijkheid te scheppen over het probleem, meldde Circle op 10 maart via Twitter dat:

In zijn meest recente audit maakte Circle bekend dat op 31 januari $ 8,6 miljard, of bijna 20% van zijn reserves, was opgeslagen bij een aantal financiële instellingen, waaronder het onlangs insolvente Silvergate en de ter ziele gegane SVB. Als gevolg hiervan groeide eind deze week de bezorgdheid over USDC.

USDC ontkoppelt van Amerikaanse dollar na instorting SVB

Vrijdagavond in New York zakte de prijs van USD Coin naar $0,9850. Stablecoins zoals USD Coin zijn ontworpen om een ​​1:1 pariteit te behouden met zeer liquide activa zoals de Amerikaanse dollar of euro.

Met meer dan $ 40 miljard in omloop, staat Circle’s token op de tweede plaats na Tether’s USDT.

Details van de snelle ontbinding van de bank waren op het moment van schrijven een mengelmoes, maar de meedogenloze renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve in het afgelopen jaar, die de financiële voorwaarden in de start-upsector waarin SVB een prominente speler was, hadden aangescherpt, leken behoren tot de belangrijkste oorzaken van de sluiting van de bank.

Woensdag maakte SVB bekend dat het een aantal instrumenten met verlies had verkocht en $ 2,25 miljard aan nieuwe aandelen zou verkopen om zijn balans te versterken.

De belangrijkste durfkapitaalfirma’s hebben naar verluidt bedrijven geïnstrueerd om als reactie en uit paniek hun geld van de bank op te nemen.

Crypto total market cap currently at $911 billion on the daily chart | Chart: TradingView.com

Wat gebeurt er nu?

Donderdag kelderde het aandeel van SVB en trok daarmee andere banken mee. Vrijdagochtend had het bedrijf de handel in zijn aandelen gestaakt en stopte het met pogingen om onmiddellijk geld in te zamelen of een koper te vinden.

Ondertussen, terwijl andere cryptobedrijven verklaringen publiceerden waarin ze elke blootstelling aan Silicon Valley Bank ontkenden, verklaarde Circle simpelweg dat het “werkte aan een interne reactie”.

Vrijdagavond bracht het officiële Twitter-account van het bedrijf het volgende bericht uit:

– Uitgelichte afbeelding van TwitterPlaats een reactie