US Treasury introduceert CBDC-werkgroep, bespreekt mogelijke routes voor digitale dollarDe verklaringen van het ministerie van Financiën onderzoeken de mogelijke vormen en implementaties van een Amerikaans CBDC.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft opmerkingen vrijgegeven van ondersecretaris voor Binnenlandse Financiën Nellie Liang over de “Volgende stappen naar de toekomst van geld en betalingen”, waarin CBDC’s worden besproken en de aanpak die de Amerikaanse regering volgt voor de mogelijke implementatie ervan.

Het originele Treasury-rapport dat in september 2022 werd uitgebracht, beschreef de vorming van een CBDC-werkgroep die het werk aan een CBDC zou bevorderen. De opmerkingen van Liang bevestigden de vorming van die groep.

“Een van de centrale taken van de CBDC-werkgroep is om het werk van de Fed aan te vullen door na te denken over de implicaties van een Amerikaans CBDC voor beleidsdoelstellingen waarvoor een breder overheidsperspectief nuttig is”, zei Liang. “Om u een idee te geven van hoe we dit werk nastreven, zal ik onze manier van denken over CBDC-opties beschrijven, de beleidsvragen die we proberen te beantwoorden en het soort aanbevelingen dat we hopen te ontwikkelen.”

Hoogtepunten uit deze beschrijving zijn onder meer een blik op de mogelijke vormen die een CBDC zou kunnen aannemen, het potentieel voor een afzonderlijke CBDC voor detailhandel en groothandel en de mogelijke kernkenmerken van de CBDC. Ook wordt het idee besproken dat een “potentiële Amerikaanse CBDC, als er een zou worden opgericht, de Verenigde Staten het beste zou dienen door te worden bemiddeld”, wat betekent dat de particuliere sector rekeningen of digitale portemonnees zou aanbieden om het beheer van CBDC-tegoeden en betalingen te vergemakkelijken. Qua technologie kan een CBDC voor de detailhandel een andere architectuur inhouden in vergelijking met een CBDC die uitsluitend bedoeld is voor groothandelsgebruik.

In zijn stuk voor Bitcoin Magazine beschreef Mark Goodwin hoe Bitcoiners “zoveel tijd hebben besteed aan het zoeken naar CBDC’s, dat we het private-entiteit stablecoin-monster recht voor onze ogen hebben gemist”.

De vrijgegeven opmerkingen van de Schatkist suggereren dat een CBDC mogelijk over de ruggen van particuliere entiteiten komt, met grote prikkels om deel te nemen. De Verenigde Staten zijn serieus geworden met betrekking tot de overweging van een CBDC. En dit alles op het moment dat er door Republikeinse wetgevers wetgeving is ingevoerd die “de Federal Reserve zou verbieden om rechtstreeks aan iemand een CBDC uit te geven”.

Hoewel dit wetsvoorstel misschien niet veel kans maakt om aangenomen te worden, is opmerkelijk de specifieke invalshoek van het voorkomen van een federaal CBDC, waardoor degenen die door particuliere partijen worden “bemiddeld”, mogelijk vrij worden gelaten.

De opmerkingen beschreven ook hoe een CBDC een van de vele richtingen is die de overheid moet volgen, een andere zijn realtime betalingssystemen. De Federal Reserve, volgens Liang, “heeft aangegeven dat het verwacht dit jaar de FedNow-service te lanceren, die ontworpen zal zijn om vrijwel onmiddellijke retailbetalingen mogelijk te maken op een 24x7x365 basis, met behulp van een bestaande vorm van centralebankgeld (dwz. centralebankreserves) als een interbancair afwikkelingsmiddel.”

Dit zou verschillen van een CBDC doordat het een bestaande vorm van centralebankgeld zou gebruiken in plaats van de nieuwe vorm die een CBDC zou introduceren, naast een mogelijke nieuwe reeks betalingsrails.

Ongeacht het pad dat de Schatkist inslaat, lijken nieuwe betalingssystemen voor de Verenigde Staten in het verschiet te liggen.

Plaats een reactie