US Treasury, FDIC en Federal Reserve garanderen alle deposito’s bij SVB, Signature Bank in ongekende bewegingEen gezamenlijke verklaring zorgde ervoor dat alle deposito’s van klanten bij de respectievelijke banken door de federale overheid zullen worden gehonoreerd.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) hebben zondag aangekondigd dat ze “beslissende maatregelen” zullen nemen om het vertrouwen van het publiek in het Amerikaanse banksysteem te versterken. Deze beslissing kwam nadat de FDIC en de Federal Reserve hadden aanbevolen om Silicon Valley Bank en Signature Bank onder systeemrisico-uitzonderingen te plaatsen. De verhuizing zou de FDIC in staat stellen om Silicon Valley Bank, gevestigd in Santa Clara, Californië, af te wikkelen op een manier die het geld van de deposanten “volledig beschermt” en hun toegang tot krediet verzekert. Hetzelfde zou gelden voor Signature Bank, gevestigd in New York, New York, die vandaag werd gesloten door de charterautoriteit van de staat.

In de gezamenlijke verklaring zeiden minister van Financiën Janet L. Yellen, voorzitter van de Federal Reserve Board Jerome H. Powell en FDIC-voorzitter Martin J. Gruenberg: “Deze stap zal ervoor zorgen dat het Amerikaanse banksysteem zijn vitale rol van bescherming blijft vervullen. deposito’s en het verschaffen van toegang tot krediet aan huishoudens en bedrijven op een manier die sterke en duurzame economische groei bevordert.”

Het senior management van beide banken is verwijderd en aandeelhouders en bepaalde ongedekte schuldhouders zullen niet worden beschermd. Deposanten hebben vanaf 13 maart echter toegang tot al hun geld en er zullen geen verliezen worden gedragen door de belastingbetaler. Alle verliezen die zijn geleden om onverzekerde deposanten te ondersteunen, zullen worden verhaald door een speciale aanslag op banken, zoals wettelijk vereist.

De Federal Reserve Board kondigde zondag ook aan dat het extra financiering beschikbaar zou stellen aan in aanmerking komende bewaarinstellingen om ervoor te zorgen dat banken in staat zijn om aan de behoeften van al hun spaarders te voldoen. “Het Amerikaanse banksysteem blijft veerkrachtig en op een solide basis”, aldus de verklaring. “Deze hervormingen in combinatie met de acties van vandaag tonen onze inzet om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de spaargelden van de deposanten veilig blijven.”

De “beslissende maatregelen” om het spaargeld van deposanten te beschermen zijn een welkome zet; maar ook een voorbeeld van waarom Bitcoin is gemaakt. Het bericht “Chancellor on the Brink” in het genesisblok was een uitdrukkelijke opmerking van Satoshi Nakamoto over hun inspiratie voor de technologie. We zien nu een nieuwe iteratie van dit onvermijdelijke gevolg van fiat-valutasystemen: en dus een nieuw bewijs waarom Bitcoin bestaat.

Plaats een reactie