UBS Group verdubbelt bod en neemt Credit Suisse over voor 2 miljard dollarUBS Group verdubbelde zijn oorspronkelijke bod en stemde ermee in om zijn concurrent Credit Suisse op 19 maart voor bijna $ 2 miljard te kopen, in een historische deal voor de twee grootste banken in Zwitserland, meldde de Financial Times.

UBS legde eerder op 18 maart een bod van $1 miljard op tafel, maar de deal werd afgewezen door de raad van bestuur van Credit Suisse, aldus bronnen bij FT. Het bod van $ 1 miljard was een aanzienlijke korting onder de marktwaarde van de bank op 17 maart van bijna $ 8 miljard, volgens gegevens van Companies Market Cap.

Om de deal te sluiten, kwamen de Zwitserse autoriteiten ook overeen om de regelgeving van het land te wijzigen om een ​​aandeelhoudersstemming te omzeilen en de deal in het weekend aan te kondigen, voordat de markten opengaan.

Als onderdeel van de deal heeft de Zwitserse Nationale Bank (SNB) zich er ook toe verbonden om meer dan $ 100 miljard aan liquiditeitslijnen aan USB te verstrekken. Volgens de FT werd de deal sterk beïnvloed door de SNB en de Zwitserse financiële markttoezichthouder (FINMA). Amerikaanse en Europese toezichthouders zouden de deal hebben goedgekeurd, met gecoördineerde verklaringen die later op zondag worden vrijgegeven.

De Zwitserse autoriteiten overwogen alternatieven voor Credit Suisse voor het geval de deal met UBS dit weekend zou mislukken, inclusief een volledige of gedeeltelijke nationalisatie van de bank als noodoptie.

Het reddingsplan van Credit Suisse omvat ook verliezen voor obligatiehouders. De stap leidde tot de bezorgdheid van de Europese regelgever dat het het vertrouwen van beleggers in de Europese financiële sector zou ondermijnen.

UBS en Credit Suisse zijn sinds 15 maart in gesprek met toezichthouders, nadat de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, Saudi National Bank, tijdens een interview zei dat het zijn investering in de Zwitserse bank niet zou verhogen vanwege regelgeving. De zorgen over het vermogen van de bank om winst te maken werden versterkt door de opmerkingen, waardoor de vrees voor mogelijke aandeelhoudersfinanciering toenam.

Credit Suisse werd in 1856 opgericht om de uitbreiding van de Zwitserse spoorwegen te financieren. Het werd beschouwd als de op één na grootste bank van het land.Plaats een reactie