De fusie tussen gedecentraliseerde financiering (DeFi) en traditionele activa wordt tegengehouden door een gebrek aan infrastructuur en regelgevende normen wereldwijd, volgens bronnen waarmee Cointelegraph onlangs sprak.
“Er waren gewoon geen goede institutionele systemen voor deze bedrijven om mee te doen. Het is duidelijk dat ze niet gewoon hun hele systeem gaan gebruiken met een gewone blockchain-portemonnee en gecentraliseerde uitwisselingen”, zegt Colin Butler, wereldwijd hoofd van institutioneel kapitaal bij Polygon.
Tokenisatie is een weg naar fractionering, waardoor meerdere mensen een deel van een activum kunnen bezitten dat voorheen in zijn geheel met een hogere waarde had moeten worden verkocht. Big Four-firma PwC voorspelt dat het wereldwijde beheerde vermogen tegen 2025 $ 145,4 biljoen zal bereiken, een enorme markt die naar verwachting meer investeerders zal verwelkomen en zo de liquiditeit van activa zal verbeteren door middel van tokenisatie.
Institutionele investeerders – zij die dit kapitaal over de hele wereld beheren – zoeken “diensten die goed aansluiten bij wat ze al doen, die gemakkelijk te implementeren, flexibel en opwaardeerbaar zijn”, aldus Butler.
Polygon zei dat het met veel van die wereldspelers heeft samengewerkt. In januari kondigde investeringsmaatschappij Hamilton Lane de eerste van drie tokenized fondsen aan die worden ondersteund door Polygon, waarmee een deel van zijn $ 824 miljard aan activa on-chain wordt beheerd. Door zijn vlaggenschip Equity Opportunities Fund te symboliseren, kon Hamilton Lane de minimaal vereiste investering verlagen van gemiddeld $ 5 miljoen naar $ 20.000.
We zijn verheugd te kunnen meedelen dat een deel van ons onlangs gesloten Equity Opportunities Fund V nu toegankelijk is voor gekwalificeerde beleggers via een nieuwe @Beveiligen feederfonds tokenized op @0xPolygoon. Meer informatie: https://t.co/ZxfaNJwgBx pic.twitter.com/4SOezI2Ma2
— Hamilton Lane (@hamilton_lane) 31 januari 2023
Een ander voorbeeld is JPMorgan. In november voerde de Amerikaanse reus zijn eerste grensoverschrijdende DeFi-transactie uit op een openbare blockchain. Het initiatief maakte deel uit van een proefprogramma waarin het DeFi-potentieel voor wholesalefinancieringsmarkten werd onderzocht. De handel werd ook uitgevoerd op het Polygon-netwerk.
Ondanks de recente vooruitgang bij de integratie van DeFi in traditionele markten, weerhoudt het gebrek aan duidelijkheid over regelgeving velen ervan om opkomende technologieën te omarmen. Een belangrijke vraag over dit onderwerp is: Wat zijn zekerheden? De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft via handhavingsmaatregelen beweerd dat de definitie van toepassing kan zijn op een breder scala aan activa en diensten dan veel cryptobedrijven hadden verwacht. Zoals Butler vroeg:
“Als u een beveiliging tokeniseert, wordt het digitale token dan zelf een beveiliging of vertegenwoordigt u er slechts een?”
Jez Mohideen, mede-oprichter en CEO van Laser Digital – de crypto-tak van de Japanse bankreus Nomura – is van mening dat het gebrek aan regulering het risicobeheer van digitale activa beïnvloedt, omdat het bedrijven verhindert om eenheden en bedrijfsmodellen effectief te scheiden.
“Meer regelgeving is vooral nodig in bepaalde delen van bedrijven, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat kapitaal wordt beheerd door personen met fiduciaire verantwoordelijkheden. Naarmate er meer en meer regelgevende handhaving van deze aard in het spel komt, zal er een toenemende hoeveelheid institutionele interesse zijn, “vertelde hij aan Cointelegraph.