Tanzania ‘voorzichtig’ over CBDC-adoptie na eerste onderzoekDe centrale bank van Tanzania zegt dat ze nog steeds de introductie van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) overweegt, maar een “gefaseerde, voorzichtige en op risico’s gebaseerde aanpak” zal volgen na het identificeren van verschillende uitdagingen die van invloed kunnen zijn op de implementatie ervan.

Volgens een openbare kennisgeving van 14 januari van The Bank of Tanzania heeft het Oost-Afrikaanse land sinds de aankondiging in 2021 van een mogelijke uitrol van CBDC een multidisciplinair technisch team gevormd om de risico’s en voordelen van CBDC’s te onderzoeken.

De bank onthulde dat haar team onderzoek heeft gedaan naar verschillende soorten CBDC’s, modellen voor uitgifte en beheer en of het tokengebaseerd of accountgebaseerd kan zijn.

“De uitkomst van het onderzoek op dit moment onthulde dat meer dan 100 landen in de wereld zich in verschillende stadia van de CBDC-adoptiereis bevinden, met 88 bij onderzoek, 20 proof of concept, 13 pilot en 3 bij lancering”, aldus de bank.

De centrale bank merkte op dat ten minste vier landen, Denemarken, Japan, Ecuador en Finland, de plannen voor de invoering van CBDC publiekelijk hebben geannuleerd, terwijl er nog zes waren die zijn overgestapt van digitale valuta vanwege structurele en technologische uitdagingen in de implementatiefase.

Sommige van deze uitdagingen waren hoge implementatiekosten, de dominantie van contant geld, inefficiënte betalingssystemen en het risico van verstoring van het bestaande ecosysteem, merkte de bank op.

Een belangrijk gebied dat door het team wordt bekeken, zijn ook de risico’s en controles die verband houden met de uitgifte, distributie, vervalsing en het gebruik van valuta’s.

“Analyse van deze bevindingen geeft aan dat de meerderheid van de centrale bankiers over de hele wereld een voorzichtige benadering hebben gekozen in de CBDC-implementatieroutekaart, om mogelijke risico’s te vermijden die de financiële stabiliteit van hun economieën kunnen verstoren”, voegde het eraan toe.

Verwant: IMF roept op tot strengere cryptoregulering in Afrika terwijl de industrie zich ontvouwt

In dit stadium heeft de bank geen duidelijk tijdschema gegeven voor wanneer zij een beslissing zal nemen over CBDC’s in Tanzania, maar zegt dat zij “zal doorgaan met het monitoren, onderzoeken en samenwerken met belanghebbenden, waaronder andere centrale banken, om te komen tot een geschikt en passend gebruik en technologie voor de uitgifte van Tanzaniaanse shilling in digitale vorm.”

Na de inspanningen van de buurlanden om CBDC’s te introduceren, kondigde de gouverneur van de Bank of Tanzania, Florens Luoga, op 26 november 2021 aan dat er plannen waren in Tanzania om het onderzoek naar digitale valuta uit te breiden en de capaciteit van centrale bankfunctionarissen te versterken.

Cryptocurrencies zijn grotendeels verboden in Tanzania na een richtlijn van november 2019 van de centrale bank van het land waarin staat dat de digitale activa niet werden erkend door de lokale wetgeving.

Plaats een reactie