SWIFT gaat na positieve resultaten over naar de volgende fase van CBDC-testen


Volgens een verklaring op 9 maart heeft bankberichtenplatform Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, of SWIFT, bekendgemaakt dat de financiële instelling positieve resultaten heeft gezien met betrekking tot haar pilottest van het koppelen van verschillende centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s).

Tijdens een testperiode van 12 weken simuleerde SWIFT bijna 5.000 transacties tussen twee verschillende blockchain-netwerken en bestaande fiat-betalingssystemen. Meer dan 18 financiële instellingen wereldwijd namen deel aan het onderzoek, waaronder de Royal Bank of Canada, Banque de France, Société Générale, BNP Paribas, Monetary Authority of Singapore, HSBC, Deutsche Bundesbank, NatWest en meer. Zoals verteld door SWIFT:

“Over het algemeen bleek uit de resultaten van de sandbox-tests dat de experimentele interlinking-oplossing van Swift kan voldoen aan de behoeften van centrale en commerciële banken voor interoperabiliteit van CBDC’s, waardoor CBDC’s met succes kunnen worden gebruikt bij grensoverschrijdende betalingen.”

Bovendien zei SWIFT dat er een “sterke mate van afstemming” was tussen de deelnemers over hoe CBDC’s waarschijnlijk in de toekomst zullen functioneren. Voor de volgende stappen is SWIFT van plan om een ​​tweede fase van zijn CBDC-sandbox uit te voeren en zijn “CBDC-interlinking-oplossing te ontwikkelen tot een bètaversie voor betalingen met verbeterde atomiciteit”.

SWIFT verwacht dat 24% van de centrale banken de komende jaren een CBDC-oplossing zal ontwikkelen. Meer dan 110 centrale banken over de hele wereld onderzoeken momenteel de use cases van CBDC’s. Lewis Sun, Global Head of Domestic and Emerging Payments bij HSBC, merkte op:

“Interoperabiliteit is de sleutel tot het realiseren van het potentieel van CBDC’s om real-time grensoverschrijdende betalingen te leveren. Terwijl de belangstelling voor CBDC’s groeit, neemt ook het risico van fragmentatie toe naarmate er met een steeds groter wordend scala aan technologieën en standaarden wordt geëxperimenteerd.”

Betaalstroom van de SWIFT CBDC connector | Bron: SWIFT

Plaats een reactie