Stacks (STX) neemt toe naarmate de Bitcoin NFT-hype groeit, maar de blockchain-activiteit geeft aanleiding tot bezorgdheid


Stacks is een van de eerste blockchains die een manier mogelijk maakt om Bitcoin (BTC) Ordinals te slaan, waardoor het in een uitstekende positie verkeert om te profiteren van de hype. Ordinals hebben echter een probleem uit het verleden aangehaald waarbij de maximalistische ideologieën van Bitcoin zullen worden getest als de NFT’s tot netwerkcongestie leiden.

Bovendien moet Stacks nog alle functionaliteiten leveren die nodig zijn om een ​​NFT-handelsecosysteem te ondersteunen en heeft het te maken met concurrentie van projecten in andere blockchain-ecosystemen. De fundamentele en technische analyse van het project suggereert dat de prijsstijging mogelijk overbought-condities heeft bereikt en op korte termijn kan corrigeren.

De ontwikkeling van ordinalen is voorlopig onvoorspelbaar

De recente focus op het inschrijven van NFT’s op het Bitcoin-netwerk bereikte een hoogtepunt in de laatste maand na Casey Rodarmor ingeschreven een Ordinal op 29 januari. Hoewel de trend overweldigend van start ging, is het slaan beperkt tot technische gebruikers met een Bitcoin-node en vindt de handel voornamelijk plaats via OTC-kanalen.

In vergelijking met Ethereum NFT-marktplaatsen blijft de infrastructuur voor Bitcoin NFT-handel aanzienlijk onderontwikkeld met betrekking tot complexe activiteiten zoals gedecentraliseerde handel. Veel investeerders hebben hun overtuiging uitgesproken dat er een manier moet zijn om marktplaatsen en NFT-muntplatforms voor Ordinals op gang te brengen.

De Bitcoin-ontwikkelaarsgemeenschap heeft eerder ontmoedigd om het netwerk voor iets anders dan betalingen te gebruiken, omdat het de ruimte verstopt en de transactiekosten verhoogt. In de bull run van 2020 en 2021 betaalden veel Ethereum (ETH)-gebruikers honderden dollars aan vergoedingen per transactie toen de gebruikersactiviteit erop explodeerde. Aan de andere kant bleven de kosten van Bitcoin tijdens de bullrun op een optimaal niveau, maar het gebruik en de inkomsten van het protocol bleven achter bij Ethereum.

Volgens een CoinShare-rapport zal de acceptatie van Ordinals opnieuw afhankelijk zijn van de sociale acceptatie van de methode om aanvullende gegevens op de Bitcoin-blockchain in te schrijven, wat ongetwijfeld uitdagingen met zich meebrengt, zoals netwerkcongestie en hogere kosten.

Het rapport gaat verder met het beoordelen van eerdere mislukte pogingen om de Bitcoin-blockchain te gebruiken voor slimme contractactiviteiten, en zegt dat “vergelijkbare projecten uit het verleden van Bitcoin weinig impact hebben gehad op zowel investeerders als gebruikers.”

Het aantal Ordinals ingeschreven op Bitcoin steeg begin februari aanzienlijk toen het instrument explodeerde. De trend vertraagde echter door een gebrek aan handelsinfrastructuur, met minder dan 10.000 ingeschreven NFT’s op de meeste dagen.

Het native STX-token van Stack blockchain is in februari met 256% gestegen, dankzij de hype rond Bitcoin NFT’s en een aanstaande upgrade van het project.

Aantal rangtelwoorden dat dagelijks op Bitcoin wordt ingeschreven. Bron: Duin

Het valt nog te bezien hoe de Bitcoin-gemeenschap reageert op een toename van netwerkcongestie en Bitcoin-kosten als de Ordinals-hype groeit.

Stapelt prijsstijgingen op speculatie, terwijl de activiteit laag is

Het idee is dat Stacks Bitcoin Ordinals toegankelijker zal maken voor gebruikers door muntprocessen te vergemakkelijken en marktplaatsen te hosten.

Stacks Foundation, het team dat de blockchain beheert, kondigde op 22 februari ook een nieuwe upgrade aan van het protocol, Stacks 2.1, die de blockchain probeert te verbeteren door EVM-compatibiliteit en synthetische Bitcoin (sBTC) toe te voegen via een veilige brug naar Bitcoin.

Bovendien leeft de .BTC-naamgevingsservice op het Stacks-netwerk, wat veel handelsactiviteit zou kunnen genereren als de vraag naar .BTC-adressen toeneemt. In de huidige staat is een .BTC Stacks-adres grotendeels losgekoppeld van het Bitcoin-netwerk. Dit betekent dat gebruikers geen Bitcoin kunnen verzenden en ontvangen op deze adressen, zoals zijn .ETH-tegenhanger.

Na de 2.0-upgrade maakt Stacks het direct verzenden van Stacks-activa naar Bitcoin-adressen mogelijk. Het maakt proxy-toegang tot de Bitcoin-blockchain mogelijk zonder een apart Stacks-adres aan te maken. Het valt nog te bezien of Bitcoin-gebruikers de functie aantrekkelijk vinden.

Hoewel de upgrades veelbelovend klinken, is er nog steeds onvoldoende blockchain-activiteit om de STX-prijsstijging te rechtvaardigen. Slechts ongeveer 1.000 unieke actieve portemonnees waren in februari bezig met dApps op Stacks. Het meest opvallende deel van de gebruiksgegevens van Stack was dat de NFT-marktplaats, Gamma, er ook niet in slaagde om aanzienlijke gebruikers naar zijn platform te trekken, minder dan 100 portefeuilles die dagelijks op de marktplaats werden verhandeld.

Meest gebruikte dApps op Stacks tussen 28 januari en 27 februari. Bron: DappRadar

Gamma ondersteunt het slaan en verzenden van Bitcoin ordinale NFT’s via Stacks. Veel gebruikers hebben echter te maken gehad met UX-gerelateerde problemen tijdens het gebruik van de functie, omdat er een apart adres in een Stacks-portemonnee nodig is dat compatibel is met Ordinal. Veel gebruikers hebben per ongeluk hun NFT’s naar verkeerde adressen gestuurd. Het portemonnee-probleem heeft ook de handel in Bitcoin NFT’s beperkt.

Gamma NFT-marktplaatsstatistieken. Bron: DappRadar

Ontwikkelaars in het Stacks-ecosysteem, zoals het Xverse-team, werken aan een portemonnee om gebruiksvriendelijke Ordinals-ondersteuning te bieden. Er is ook een experiment met atomic swaps tussen Bitcoin NFT’s en STX in de maak. Het doel is om deze functionaliteit te ontwikkelen tot een complete marktplaats.

Andere ecosystemen willen echter ook op deze trend inspelen. Zo ontwikkelt Ordinex een handelsplatform Ordinals, dat toegankelijk zal zijn voor Ethereum-gebruikers via Metamask. Sommige native projecten van Ethereum, zoals OnChainBirds en SappySeals, hebben ook de NFT’s op Bitcoin ingeschreven en handel op OpenSea mogelijk gemaakt. De handelsactiviteit van deze collecties blijft echter gemiddeld, met weinig hype.

Naast Stacks proberen veel andere ecosystemen van de mogelijkheid gebruik te maken door Bitcoin NFT’s te faciliteren. Hoewel Stacks een technisch voordeel heeft ten opzichte van anderen, heeft Ethereum een ​​loyale gebruikersbasis en voldoende liquiditeit om het Stacks-ecosysteem te overtreffen als er een haalbare oplossing naar voren komt. Bovendien zal het uiteindelijk afhangen van de respons en vraag van deze NFT’s van de Bitcoin-gemeenschap, die de euforie eromheen misschien niet ondersteunt.

STX/USD bereikt belangrijke weerstandszones

Het STX-token verwatert jaarlijks met 2,5%. De inflatie zal afnemen na de Bitcoin-halvering, die naar verwachting in april 2024 zal plaatsvinden. De stijging van het aanbod van STX is laag in vergelijking met andere layer-1 blockchains zoals Solana en Cardano, wat bemoedigend is. De totale vergoedingen of symbolische economie van het netwerk zijn echter niet in evenwicht met de inflatie, die binnenkort moet veranderen.

Technisch gezien bevindt het STX/USD-paar zich bijna aan de top van zijn tweejarige handelsbereik op $ 1,02, wat een potentiële gele vlag is voor kopers. Als stieren dit niveau kunnen overwinnen, kan STX mogelijk een kans maken op de all-time highs in de buurt van $ 3,00. Aangezien de netwerkactiviteit echter nog niet correleert met de prijsstijging, is er een kans op een terugval in de richting van $ 0,68 en $ 0,24.

STX/USD dagelijkse prijsgrafiek. Bron: TradingView

Evenzo bevindt het STX/BTC-paar zich ook in de buurt van zijn all-time bereik van 0,00004350 BTC, wat de mogelijkheid van een correctie verhoogt zodra die niveaus zijn getagd. De neerwaartse doelen van STX zijn 0.00002744 BTC en 0.00001233 BTC.

STX/USD wekelijkse prijsgrafiek. Bron: TradingView

Bitcoin NFT’s hebben veel potentieel, maar het is nog steeds onduidelijk of de Bitcoin-gemeenschap, die meestal tegen speculatie en activiteiten is die het netwerk verstoppen, de trend zal laten bloeien.

Momenteel ontbreekt het meest cruciale aspect van NFT-handel – een gemakkelijk toegankelijke marktplaats en portemonnee – nog steeds in het Ordinals-ecosysteem. Als een Bitcoin-sidechain geniet Stacks technische voordelen met Bitcoin-integratie en heeft het een klein voordeel ten opzichte van andere blockchains bij het bieden van de tools om een ​​Ordinals-rage te ondersteunen.

De toepassingen ter ondersteuning van Ordinals zijn echter nog in ontwikkeling. Ondertussen heeft Stacks te maken met concurrentie van andere, meer liquide ecosystemen die meer haalbare oplossingen zouden kunnen ontwikkelen om Bitcoin NFT’s in hun keten te integreren.

De standpunten, gedachten en meningen die hier worden geuit, zijn alleen van de auteurs en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten en meningen van Cointelegraph.

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Elke investerings- en handelsbeweging brengt risico’s met zich mee en lezers moeten hun eigen onderzoek doen bij het nemen van een beslissing.Plaats een reactie