SBF schonk het FTX-risicomodel aan FDIC-voorzitter Gruenberg voorafgaand aan de ineenstorting


Voordat crypto-uitwisseling FTX en zijn oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) vast kwamen te zitten rond beschuldigingen van verduistering van gebruikersgelden, was SBF een van de meest invloedrijke crypto-ondernemers. Lang voordat FTX instortte, toont een naar verluidt uitgelekte e-mailuitwisseling met een topregulator de intentie van SBF om de uitwisseling federaal te reguleren.

Op 28 mei 2022, bijna zes maanden voordat FTX faillissement aanvroeg en SBF aftrad als CEO, ontving de voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), Martin Gruenberg, een uitnodiging voor een ontmoeting met SBF op 13 juni 2022, meldde Washington Examiner. De e-mail werd bemiddeld door voormalig CFTC-commissaris Mark Wetjen, die in november 2021 bij FTX US kwam als Head of Policy and Regulatory Strategy.

Uitnodiging voor een vergadering van Sam Bankman-Fried aan FDIC-voorzitter Martin Gruenberg. Bron: Washington Examinator

In de tweede helft van de e-mail vertelde Wetjen Gruenberg dat FTX zich in de “ongebruikelijke positie bevindt om de federale overheid te smeken om ons te reguleren”. Hij voegde er verder aan toe:

“We hebben een aanvraag ingediend bij de CFTC die voor het bureau uiteenzet hoe dit moet. De CFTC hoeft het alleen maar goed te keuren. Zodra de CFTC dat doet, zullen de anderen volgen – de andere grote Amerikaanse beurzen hebben ook CFTC-licenties.

In antwoord op het verzoek van de SBF stemde Gruenberg ermee in om het duo te ontmoeten, zoals blijkt uit de gelekte e-mail hieronder.

FDIC-voorzitter Martin Gruenberg accepteert Uitnodiging voor de vergadering van Sam Bankman-Fried. Bron: Washington Examinator

Na de ineenstorting van FTX kwamen de politieke banden van SBF aan het licht tijdens parallelle onderzoeken. Een woordvoerder van de FDIC bevestigde dat de FDIC-voorzitter SBF ontmoette als onderdeel van “routinematige beleefdheidsbezoeken aan leiders van financiële bedrijven en instellingen”.

Verwant: Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ’tegen volgende week’ voor

Naast federale onderzoeken begon het nieuwe management van FTX met het uitvoeren van interne onderzoeken om ontbrekende fondsen op te sporen.

Recente gerechtelijke documenten onthulden dat SBF en vijf andere voormalige leidinggevenden van FTX en Alameda Research $ 3,2 miljard aan betalingen en leningen ontvingen van aan FTX gelieerde entiteiten. SBF ontving naar verluidt het leeuwendeel van de fondsen voor $ 2,2 miljard uit de partij.Plaats een reactie