Sam Bankman-Fried’s liefdadigheidsdonaties gezocht door FTX: RapportHet nieuwe management van FTX probeert miljoenen dollars aan donaties van de crypto-uitwisseling en de voormalige CEO Sam Bankman-Fried terug te vorderen, meldt de Wall Street Journal.

Eind september had Future Fund, de liefdadigheidstak van FTX, meer dan $ 160 miljoen toegezegd aan meer dan 110 non-profitorganisaties, waaronder biotech-startups en universitaire onderzoekers die Covid-19-vaccins ontwikkelen en werken aan pandemische studies, evenals non-profitorganisaties in India. China en Brazilië.

Volgens het rapport heeft Future Fund 3,6 miljoen dollar toegezegd aan AVECRIS, een bedrijf dat werkt aan een genetisch vaccinplatform, en nog eens 5 miljoen dollar is gedoneerd aan Atlas Fellowship voor beurzen en zomerprogramma’s voor middelbare scholen in San Francisco.

Een woordvoerder van Bankman-Fried zei dat liefdadigheidsdonaties niet werden gedaan uit deposito’s van klanten, maar uit handelswinsten.

De liefdadigheidstak werd aangekondigd in februari 2022 en is van plan om in het eerste jaar meer dan $ 100 miljoen in te zetten en tot $ 1 miljard aan donaties te bereiken.

Ondanks de daling van de cryptoprijzen werden de donaties behouden. Op 23 september kondigde het Twitter-profiel van Future Fund aan dat “een substantiële fractie” van het kapitaal zal worden ingezet voor onderzoeken en initiatieven die werken aan risicobeheer voor kunstmatige algemene intelligentie (AGI), met prijzen tot $ 1,5 miljoen, evenals duizenden dollars aan beloningen voor degenen die “de beste kritiek leveren op onze opvattingen” over de toekomst van kunstmatige intelligentie.

Gerelateerd: bedrijven en investeerders moeten mogelijk miljarden aan fondsen terugbetalen die door FTX zijn betaald

De donaties van FTX aan politieke partijen en kandidaten worden ook onderzocht door Amerikaanse aanklagers. Bankman-Fried was de op één na grootste “CEO-bijdrager” aan de presidentiële campagne van Joe Biden in 2020, met $ 5,2 miljoen aan donaties.

Clawback-bepalingen zouden bedrijven en investeerders kunnen dwingen miljarden dollars terug te betalen die zijn betaald in de maanden voorafgaand aan de ineenstorting van de crypto-uitwisseling, meldde Cointelegraph. Het nieuwe management van FTX zegt dat “een aantal ontvangers van bijdragen of andere betalingen” het bedrijf hebben benaderd om het geld terug te geven.

Op 4 januari pleitte Bankman-Fried niet schuldig aan alle strafrechtelijke aanklachten waarmee hij wordt geconfronteerd met betrekking tot de ineenstorting van de crypto-uitwisseling, inclusief draadfraude, effectenfraude en schendingen van campagnefinanciering. Sinds 22 december staat hij onder huisarrest in het huis van zijn ouders in Californië.Plaats een reactie