Sam Bankman Fried pleit onschuldig, procesdatum vastgesteld door rechtbank


FTX-oprichter en voormalig CEO Sam Bankman Fried (SBF) verscheen voor de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan in een federale rechtbank in New York. De voormalige uitvoerende macht pleitte niet schuldig aan acht aanklachten, waaronder die met betrekking tot draadfraude en samenzwering om fraude te plegen, naar verluidt als onderdeel van een overeenkomst met Amerikaanse wetshandhavingsinstanties.

Sam Bankman Fried niet schuldig?

Na zijn uitlevering uit de Bahama’s kreeg Sam Bankman Fried een borgtocht van $ 250 miljoen en werd hij vrijgelaten onder de hoede van zijn ouders. Eind december 2022 gingen er geruchten over een mogelijke overeenkomst tussen SBF en wetshandhavingsinstanties.

De overeenkomst was een bron van controverse, net als bij andere feiten over de zaak rond FTX en zijn oprichters; SBF werd verwacht niet schuldig te pleiten. De ineenstorting van de crypto-uitwisseling zorgde ervoor dat gebruikers miljarden dollars verloren gingen.

Bovendien zou Sam Bankman Fried geld van klanten hebben gebruikt om zijn handelstak, Alameda Research, op te richten. Het niet-schuldige pleidooi als onderdeel van een regeling werd dus als schandalig beschouwd door die FTX-gebruikers die in afwachting waren van een oplossing en gaven SBF de schuld van hun verliezen.

Rechter Kaplan accepteerde het pleidooi van SBF en stelde de proefdatum vast op 2 oktober, 2023. Het valt nog te bezien of de oprichter van FTX zich aan zijn pleidooi zal houden of het later zal wijzigen als onderdeel van zijn vermeende deal met de lokale autoriteiten.

Als de zaak voor de rechter komt en Sam Bankman Fried schuldig wordt bevonden, kan de voormalige FTX-directeur levenslang of 115 jaar krijgen voor zijn deelname aan de ondergang van zijn bedrijf. Voormalig Alameda Research CEO Caroline Ellison en voormalig FTX CTO Gary Wang hebben schuldbekentenisovereenkomsten gesloten met de Amerikaanse regering.

Deze personen werken samen met wetshandhavingsinstanties en kunnen bewijs leveren om SBF te veroordelen als hij besluit het proces voort te zetten.

Naast het pleidooi bepaalde de hoorzitting dat de mensen die Sam Bankman Fried hielpen bij het inzamelen van het geld voor de obligatie van $ 250 miljoen geheim zullen blijven op verzoek van de oprichter van FTX.

Volgens een gerechtelijk document heeft de Amerikaanse regering het bevel van de rechtbank niet aangevochten.

De prijs van BTC beweegt zijwaarts op de daily chart. Bron: BTCUSDT-handelsoverzicht

Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld voor $16.700 met zijwaartse beweging op de daggrafiek.Plaats een reactie