Sam Bankman-Fried krijgt een ‘niet-internet’-telefoon terwijl hij op borgtocht vrij is, zegt DOJ


Sam Bankman-Fried mag een niet-internet-verbonden klaptelefoon gebruiken onder nieuwe borgtochtvoorwaarden, waaronder beperkingen op internetgebruik, volgens aanklagers die door Bloomberg worden geciteerd.

De voormalige CEO van FTX is nog steeds vrij op borgtocht van $ 250 miljoen, maar wordt vastgehouden in het huis van zijn ouders met een enkelband. Aanklagers verklaarden eind vrijdag in een brief aan de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan dat de partijen hadden ingestemd met wijzigingen in de voorwaarden voor de vrijlating van Bankman-Fried.

Heeft Sam Bankman-Fried geprobeerd contact op te nemen met getuigen?

Volgens Bloombergwerd het verzoek ingediend bij Kaplan van het gerechtsgebouw van het zuidelijke district van New York in reactie op beschuldigingen dat Sam Bankman-Fried probeerde contact op te nemen met getuigen.

Bijkomende beperkingen zijn onder meer het niet opnemen van contact met huidige of voormalige FTX- of Alameda Research-handelsarmmedewerkers, behalve directe familieleden, tenzij vergezeld door een advocaat. Hij kan ook geen gecodeerde of kortstondige bel- of berichten-apps gebruiken.

Sam Bankman-Fried. REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

De laptop van Bankman-Fried zal ook beperkt zijn tot een witte lijst met toegestane websites. In een aanvraag verklaarde de Amerikaanse advocaat Damian Williams dat zijn gebruik van videogames en andere gerelateerde applicaties ook verboden zou moeten worden.

Hij mag ook geen gebruik maken van een virtueel particulier netwerk, of VPN, op zijn telefoon, dat internetverkeer versleutelt en de identiteit van een gebruiker verbergt.

Vorige maand verbood Kaplan Sam Bankman-Fried om VPN’s te gebruiken nadat zijn advocaten beweerden dat hij er een had gebruikt voetbal kijken.

FTX-instorting en nasleep

De ineenstorting van FTX vond plaats gedurende een periode van 10 dagen in november 2022. De aanleiding was een rapport van 2 november van de crypto-nieuwssite CoinDesk, waaruit bleek dat het handelsbedrijf van Bankman-Fried, Alameda Research, een positie van $ 5 miljard handhaafde in FTT, de native token van FTX.

Volgens het rapport werd de investeringsstichting van Alameda ook gefinancierd in FTT, het token gecreëerd door het zusterbedrijf, in plaats van een fiat-valuta of een andere cryptocurrency.

Dit leidde tot wijdverbreid alarm in de cryptocurrency-industrie over de niet-gerapporteerde hefboomwerking en solvabiliteit van zijn bedrijven.

Bankman-Fried nam op 11 november ontslag als CEO van FTX en werd vervangen door de door de rechtbank aangestelde John Ray, die eerder de energiehandelsgrootheid Enron door faillissementsprocedures leidde.

Bitcoin (BTC) total market cap at $431 billion on the weekend chart | Chart: TradingView.com

De volgende dag, FTX diende een aanvraag in voor Hoofdstuk 11 faillissementsbescherming, waaruit bleek dat ongeveer 130 andere verbonden entiteiten ook bij het proces betrokken waren. Volgens de faillissementsaanvragen had FTX activa en passiva tussen $ 10 miljard en $ 50 miljard.

Bankman-Fried wordt beschuldigd van het orkestreren van een grote zwendel die resulteerde in de ondergang van FTX in november. In uitgebreide openbare verklaringen nam hij de volledige verantwoordelijkheid voor de ramp op zich, maar beweerde hij niets verkeerd te hebben gedaan en pleitte hij niet schuldig.

– Uitgelichte afbeelding van KCUR

Plaats een reactie