Russische mede-oprichter van Crypto Exchange laat vrij via ‘Prisoner Swap’


Mede-oprichter van BTC-e, Alexander Vinnik, die momenteel wordt aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij een vermeende illegale cryptocurrency-uitwisseling, heeft een unieke aanpak gekozen om zijn vrijlating veilig te stellen.

Zoals onthuld in een recent artikel van De Wall Street Journalprobeert de advocaat van Vinnik actief een beschermingsbevel in de zaak van zijn cliënt te wijzigen, met als doel zijn deelname aan een gevangenenruil tussen Rusland en de Verenigde Staten te vergemakkelijken.

Als deze uitwisseling slaagt, kan Vinnik de gedetineerde WSJ-journalist Evan Gershkovich vervangen.

BTC-e co-founder Alexander Vinnik. Image: CBS News

De advocaat van Vinnik pleit voor het recht van de beschuldigde om te pleiten voor gevangenenruil

Tijdens een recente rechtszitting heeft een advocaat die Vinnik vertegenwoordigt een argument naar voren gebracht om Vinnik de mogelijkheid te bieden de beschuldigingen tegen hem aan te pakken en te pleiten voor zijn opname in een mogelijke gevangenenruil.

Vinnik, een Russisch staatsburger, wordt momenteel vastgehouden in de Verenigde Staten nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie hem in 2017 had aangeklaagd wegens beschuldigingen van witwassen.

De Amerikaanse autoriteiten beschuldigden Vinnik en zijn crypto-uitwisseling, BTC-e, van het faciliteren van verschillende ongeoorloofde activiteiten, waaronder ransomware-aanvallen, identiteitsdiefstal en drugshandel. In juli 2017 nam de Amerikaanse regering BTC-e in beslag en sloot het af, wat leidde tot de arrestatie van verschillende uitwisselingsmedewerkers.

BTCUSD backpedals into the $26K region. Chart: TradingView.com

Rapporten in september 2022 suggereren dat de VS open stond voor Vinnik ruilen voor Brittney Griner, een professionele basketballer van de Amerikaanse profbasketbalcompetitie voor dames die in Rusland was vastgehouden op beschuldiging van drugs. Griner werd uiteindelijk echter in 2022 vrijgelaten in ruil voor Viktor Bout, een Russische wapenhandelaar.

Volgens The Wall Street Journal pleitte de oprichter van de crypto-uitwisseling, Vinnik, niet schuldig aan de aanklachten die de VS tegen hem hadden ingediend. Hij ontkende ook controle te hebben over de leiding van BTC-e en beweerde niet betrokken te zijn bij enig wangedrag in verband met de uitwisseling.

Brittney Griner, US professional basketball player. Image: AFP-JIJI

Hernieuwde handelsovereenkomstinspanningen, Amerikaanse regering roept niet op tot vrijlating van Gershkovich

Het streven naar een mogelijke handelsovereenkomst waarbij Vinnik betrokken is, valt samen met de urgentie van de Amerikaanse regering om de onmiddellijke vrijlating van Gershkovich veilig te stellen.

De detentieperiode voor Gershkovich was onlangs verlengd tot 30 augustus. De Russische autoriteiten arresteerden Gershkovich in maart en beschuldigden hem van spionage. Deze arrestatie is de eerste keer sinds de Koude Oorlog dat een Amerikaanse journalist wordt vastgehouden op beschuldiging van spionage.

De juridische reis van Vinnik begon in 2017 toen hij aanvankelijk in Griekenland werd aangehouden op beschuldiging van witwassen op basis van een Amerikaans bevel. Vervolgens werd hij in 2020 uitgeleverd aan Frankrijk.

In Frankrijk werd Vinnik vrijgesproken van aantijgingen met betrekking tot crypto-ransomware, maar werd hij veroordeeld voor het witwassen van geld, resulterend in een gevangenisstraf van vijf jaar. Na twee jaar in een Franse gevangenis te hebben doorgebracht, was hij dat ook op 5 augustus 2022 uitgeleverd aan de VS.

De ontwikkelingen rond Vinniks potentiële uitwisseling van gevangenen proberen zowel zijn juridische situatie als de roep om de vrijlating van Gershkovich aan te pakken, en weerspiegelen de complexe dynamiek in deze lopende zaken.

– Uitgelichte afbeelding van AP Images/European Union-EP

Plaats een reactie