Ransomwarebetalingen daalden met 40% in 2022, rapport


Zoals met veel andere sectoren, heeft de crypto-industrie hackers en cybercriminelen aangetrokken. Bijgevolg zorgden de toenemende ransomware-aanvallen en witwasactiviteiten ervoor dat financiële waakhonden op hun hoede waren om de industrie strenger te reguleren.

Terwijl wereldwijde regelgevers streven naar transparantie in de cryptosector, wijst een jaarverslag van on-chain analysebedrijf Chainalysis over de ransomware-aanval op een aanzienlijke afname van deze activiteiten. Volgens het rapport daalde de omzet van ransomware-aanvallen in 2022 met 40,58%.

Meer specifiek daalden de totale fondsen van ransomware die hackers van slachtoffers ontvingen van $ 765,6 miljoen in 2021 naar $ 456 miljoen in 2022. Chainalysis beweert echter dat het bedrag veel hoger zou kunnen zijn, aangezien niet alle adressen die aan aanvallen zijn gekoppeld, zijn geïdentificeerd.

Interessant is dat de inkomstendaling voor cybercriminelen verband houdt met de actie van de regelgever om organisaties ertoe aan te zetten strengere cyberbeveiligingsmaatregelen toe te passen, niet omdat de hackers hun inspanningen beperken om slachtoffers aan te vallen. De overtuigingen van laatstgenoemde om ervoor te kiezen criminelen het hoofd te bieden in plaats van ze te betalen, droegen bij aan deze dalende trend.

Het rapport luidt:

Dat betekent niet dat er minder aanvallen zijn, of in ieder geval niet zoveel als de drastische terugval in betalingen suggereert. In plaats daarvan zijn we van mening dat een groot deel van de daling te wijten is aan het feit dat slachtofferorganisaties steeds vaker weigeren ransomware-aanvallers te betalen.

De prijs van Bitcoin zweeft momenteel boven de $21.000 in de daggrafiek. | Bron: BTCUSD-prijsgrafiek van TradingView.com

Ransomware-betalingen kelderen aanzienlijk

In tegenstelling tot de recente statistieken zijn de betalingsdrempels voor ransomware aanzienlijk toegenomen. Zo voldeed 76% van de slachtoffers aan de eisen van aanvallers na een ransomware-aanval in 2019, terwijl 24% van de slachtoffers er de voorkeur aan gaf het op te nemen tegen de slechteriken, volgens het rapport. Terwijl in 2022 59% van de slachtoffers weigerde de afpersingen te betalen, wat een opmerkelijke trendbreuk betekent.

Bij ransomware-aanvallen controleren kwaadwillenden het systeem van een gebruiker met behulp van malwaresoftware en vergrendelen het vervolgens om toegang te weigeren of om te dreigen gevoelige informatie te lekken als het slachtoffer niet voldoet aan de eis van de aanvaller. Cyberaanvallen omvatten meestal digitale afpersing; phishing-aanvallen zijn de meest gebruikte vectoren op dit gebied.

Bovendien onthulde het onderzoeksbureau dat criminelen gecentraliseerde uitwisselingen, crypto-mixertools en gokwebsites gebruikten om illegale fondsen van de ransomware-aanvallen van 2022 wit te wassen. Het rapport toegevoegd;

Het aandeel van ransomwarefondsen dat naar reguliere beurzen ging, groeide van 39,3% in 2021 tot 48,3% in 2022, terwijl het aandeel dat naar risicovolle beurzen ging, daalde van 10,9% naar 6,7%.

In het rapport ontdekte Chainalysis dat het gebruik van de op Ethereum gebaseerde mixertool Tornado Cash is toegenomen van 11,6% naar 15,0% in 2022. Het is dezelfde privacytool die het Amerikaanse ministerie van Financiën in augustus vorig jaar sancties oplegde. Ambtenaren beweerden dat criminelen met dit protocol meer dan $ 7 miljard witwassen.

Uitgelichte afbeelding van Pixabay en grafiek van TradingView.com

Plaats een reactie