Over crypto en drugs: waarom deze ex-Belgische minister van Financiën wil dat crypto wordt verboden als drugs


Crypto zou op dezelfde manier moeten worden verboden als regeringen drugs verbieden, zei Johan Van Overtveldt, een lid van het Europees Parlement en voormalig minister van Financiën van België, in een tweet.

Zijn controversiële gevoelens leidden al snel tot verhitte reacties op Twitter, waaronder die van Cardano-oprichter Charles Hoskinson.

Van Overtveldt’s remarks komen in de nasleep van de recente mislukkingen van drie Amerikaanse banken – Silicon Valley Bank, Signature Bank en Silvergate Bank – die digitale activa “speculatief vergif” noemen.

Crypto heeft ‘geen economische, maatschappelijke waarde?’

Terwijl het Europees Parlement zich opmaakt voor een cruciale stemming over revolutionaire regelgeving voor het licentiëren van digitale activa voor de Europese Unie, gaf Van Overtveldt, die als economische vertegenwoordiger fungeert voor een coalitie van 64 EU-wetgevers, zijn mening over de kwestie.

Van Overtveldt getweet:

“Als een overheid drugs verbiedt, zou ze crypto ook moeten verbieden.”

Hij bracht dergelijke activa ook terug tot ‘geen economische of sociale waarde’.

De EU is nog steeds bezig met de implementatie van een alomvattend regelgevingskader voor haar digitale valuta-industrie. Dit wetgevingspakket, bekend als Markets in Crypto Assets (MiCA), werd in de zomer van vorig jaar goedgekeurd door EU-instellingen en lidstaten.

Het doel is om een ​​reeks richtlijnen op te stellen voor aanbieders van cryptocurrency-services die actief zijn in de 27 lidstaten van het blok.

Charles Hoskinson, Cardano Founder. Image: Cointribune

Charles Hoskinson reageert

Ondertussen heeft Charles Hoskinson, de maker van de Cardano-blockchain, zijn mening gegeven over politici die de ondergang van de grote Amerikaanse banken uitsluitend toeschrijven aan cryptocurrencies.

In reactie op een artikel over het voorstel van Van Overtveldt om deze soorten digitale activa te verbieden, hij smeekte de gemeenschap van virtuele valuta om standvastig te blijven en een lijst samen te stellen van politici die er tegen zijn. Door dit te doen, komen de verkiezingstijd, ze zullen de kennis hebben die nodig is om alleen kandidaten te selecteren die crypto ondersteunen.

Terwijl de gevolgen van de bankencrisis zich blijven ontrafelen, hebben tal van Amerikaanse wetgevers beweerd dat de onderlinge verbindingen tussen financiële instellingen en bitcoin-bedrijven een rol hebben gespeeld in hun ondergang.

De gebeurtenissen begonnen met het besluit van Silvergate om vrijwillig te liquideren op 8 maart, gevolgd door Silicon Valley Bank op 10 maart, toen er een bankrun volgde. New Yorkse toezichthouders namen vervolgens op 12 maart Signature Bank over.

Crypto total market cap at a little over $1 trillion on the weekend chart at TradingView.com

Verschillende EU-politici hebben zich onlangs ook gericht op cryptocurrency, daarbij verwijzend naar hun bezorgdheid over het potentieel ervan om illegale activiteiten zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te vergemakkelijken. Anderen hebben soortgelijke gevoelens geuit als Van Overtveldt, met het argument dat de anonimiteit en het gebrek aan regulering van cryptocurrency het een belangrijk doelwit voor criminelen maken.

Deze kritiek heeft geleid tot een verhit debat binnen de EU over de rol van bitcoin en andere digitale valuta in de moderne economie en de mogelijke risico’s en voordelen ervan.

– Uitgelichte afbeelding van ReutersPlaats een reactie