Oplichters passen zich aan tijdens het berenseizoen, onthult Chainalysis


Hoewel velen geloven dat het crypto-beermarktseizoen het moment is om te bouwen, hebben oplichters het altijd anders bekeken. En volgens de laatste onthulling van blockchain-analysebedrijf Chainalysis lijken ze zich te vaak aan te passen aan de toestand van de markt, of het nu gaat om een ​​beren- of een stierenseizoen.

In een webinar gericht op crypto-misdrijven die consumenten en investeerders treffen, Eric Jardine, de onderzoeksleider op het gebied van cybercriminaliteit bij Chainalysis, onthuld enkele inzichten over de aanpassing van oplichters aan veranderende marktomstandigheden.

Chainalysis onthult dat oplichters zich vermengen met elke marktsituatie

Volgens Jardine in het webinar, sommigen oplichters gaf het op tijdens de bearmarkt; anderen pasten zich aan omdat sommige schema’s die bij deze illegale activiteit werden gebruikt, verschilden van de gebruikelijke stijl. Jardine zei:

Een van de nieuwe innovaties in het rapport van dit jaar was het onderverdelen van scams in typen. En daar ontdekten we dat niet alle scams zich op dezelfde manier gedroegen in de context van de bearmarkt.

Volgens de uitleg van Jardine in de Webiner waren crypto-investeerders nog steeds bang en uiterst voorzichtig vanwege de nasleep van de Terra Collapse, waardoor ze miljoenen verloren. Als zodanig verlegden oplichters hun strategieën om zich aan te passen en speelden ze in op de angst van investeerders.

Jardine legde uit dat slechte acteurs zich tot andere manieren van oplichting wendden, waaronder weggeefacties en ‘romantische zwendel’. De cybercrime-expert voegde toe:

Het is hier suggestief dat er een aanpassing is van de kant van de oplichters en dat de marktomstandigheden investeringszwendel waarschijnlijk niet winstgevend maken; ze kunnen hun tactiek vervangen door andere zwendelpraktijken die op een ander emotioneel gevoel spelen.

Jardine merkte verder op dat oplichters niet simpelweg “hetzelfde script keer op keer spelen” omdat een schema niet meer effectief is, maar ook veranderen op basis van de marktomstandigheden.

Het doelwit is meestal DeFi

Ondertussen bleken er oplichters te zijn meer geïnteresseerd in exploiteren de zich ontwikkelende markt voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) dan enig ander ecosysteem in de cryptosector. Volgens gegevens van DeFi Llama is alleen al in 2023 meer dan $ 200 miljoen gestolen van verschillende DeFi-platforms op de markt.

De totale waarde werd in januari van de DeFi-markt gestolen. | Bron: DeFillama

Maart heeft nog steeds de hoogste totale waarde die tot nu toe is gehackt, met meer dan $ 200 miljoen die is overgeheveld van DeFi-platforms; Februari had het minst hoog met $ 30,6 miljoen en januari met slechts $ 8,6 miljoen.

Bovendien, met het gebruik van nieuwe methoden van slechte acteurs het exploiteren van de algehele cryptomarktde zekerheid of er binnenkort een einde komt aan oplichting in de sector, is nog steeds erg onzeker.

De prijsgrafiek voor de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency op TradingView
De totale marktkapitalisatieprijs voor cryptocurrency beweegt zijwaarts op de 1-daagse grafiek. Bron: Crypto TOTAL Market Cap op TradingView.com

De wereldwijde cryptomarkt registreert een kapitalisatie van iets meer dan $ 1 biljoen. Op het moment van schrijven staat de wereldwijde crypto-marktkapitalisatie op $ 1,2 biljoen, een daling van 0,2% in de afgelopen 24 uur.

Uitgelichte afbeelding van Unsplash, grafiek van TradingView

Plaats een reactie