Onboarding van mijn jongere zus naar Bitcoin – Bitcoin MagazineDit is een opinieredactioneel commentaar van Santiago Varela, een bitcoin-mijnwerker en schrijver uit Mexico-Stad.

Mijn zus is begin 2023 18 jaar geworden en ik heb haar tijdens deze feestdagen een heel bijzonder cadeau gegeven. Omdat ik van haar hou, geloof ik echt dat het beste cadeau dat ik haar kan geven de oranje pil is.

Het begon allemaal met een brief die ik voor haar schreef waarin ik uitlegde welk geschenk ik haar ging geven. Vervolgens overhandigde ik haar een exemplaar van “The Bitcoin Standard” van Saifedean Ammous en een hardware wallet. Dat was echter nog maar het begin van een lang proces dat we samen moesten doorlopen als ik haar echt een oranje pil wilde geven.

Natuurlijk was ik me er terdege van bewust dat haar eerste reactie op mijn verbazing niet het typische gezicht was van een 18-jarig meisje dat op een vrolijke kerstochtend haar cadeautjes uitpakt. In het begin leek ze meer verward dan opgewonden. Ik twijfel er niet aan dat ze een paar mooie schoenen of een coole gadget verwachtte. Het spijt me zus, maar zo rollen wij maximalisten.

In de verjaardags-/vakantiebrief wees ik op drie redenen waarom ik haar dit specifieke cadeau gaf:

  1. Ik wil haar op weg helpen naar financiële vrijheid
  2. Ik wil dat ze een soevereine vrouw is in een fiat-wereld waar oneerlijke relaties genormaliseerd zijn
  3. Als middelbare scholier die niet weet wat ze op de universiteit wil studeren, zou ze kunnen profiteren van Bitcoin, wat haar misschien wat ideeën kan geven voor wat ze wil doen

Het lange proces van sinaasappelpillen begon mijn zus met een citaat uit de proloog van “The Bitcoin Standard”, die ik beschouw als het perfecte startpunt. Ik vroeg haar om dit citaat keer op keer te lezen voordat ze aan de sinaasappelpillingreis begon:

“Dit boek biedt geen beleggingsadvies, maar is bedoeld om de economische eigenschappen van het netwerk en de werking ervan te helpen verhelderen, om lezers een geïnformeerd begrip van bitcoin te geven voordat ze beslissen of ze het willen gebruiken. Alleen met een dergelijk begrip, en alleen na uitgebreid en grondig onderzoek naar de praktische operationele aspecten van het bezitten en opslaan van bitcoins, zou iemand moeten overwegen om waarde in bitcoin te houden. Hoewel de stijging van de marktwaarde van bitcoin ervoor kan zorgen dat het een no-brainer lijkt als een investering, is een nadere blik op de talloze hacks, aanvallen, zwendelpraktijken en beveiligingsfouten die mensen hun bitcoins hebben gekost, een ontnuchterende waarschuwing voor iedereen die denkt dat het bezit van bitcoins een gegarandeerde winst oplevert. Mocht u na het lezen van dit boek denken dat de bitcoin-valuta iets waard is om te bezitten, dan zou uw eerste investering niet moeten zijn in het kopen van bitcoins, maar in de tijd die u besteedt aan het begrijpen hoe u bitcoins veilig kunt kopen, opslaan en bezitten. Het is de inherente aard van bitcoin dat dergelijke kennis niet kan worden gedelegeerd of uitbesteed. Er is geen alternatief voor persoonlijke verantwoordelijkheid voor iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van dit netwerk, en dat is de echte investering die moet worden gedaan om in bitcoin te komen.”

In de brief vertelde ik haar dat ik haar zou helpen bij het opzetten van de hardware wallet en dat ik haar een klein beetje bitcoin zou sturen. Om te beginnen stuurde ik haar $ 10 aan bitcoin. Maar om er zeker van te zijn dat ze tijd investeerde in het verwerven van de noodzakelijke basiskennis en om haar de proof-of-work-filosofie te laten begrijpen, beloofde ik haar $100 aan bitcoin te sturen voor elk hoofdstuk van het boek dat ze las . Daarom heb ik voor elk hoofdstuk een quiz gemaakt om te controleren of ze echt goed las.

Als iemand die diep in het Bitcoin-konijnenhol zit, wist ik echter dat het niet genoeg was om haar het boek te laten lezen om sats op haar hardware-portemonnee te stapelen. Dat was nog niets, we waren net begonnen. Dus, wat was de volgende stap in de sinaasappelpilling-reis? Elke keer dat ik een kans tegenkwam, probeerde ik dat moment om te zetten in een kleine Bitcoin-les.

Er was bijvoorbeeld zo’n kans nadat mijn zus een project had gekregen in haar filosofieklas op de middelbare school. Wetende dat ik een grote fan ben van filosofie, kwam ze me om hulp vragen. Het project bestond uit het voeren van een gesprek met een van uw gezinsleden maar het gebruik van de bekende Socratische methode voor het gesprek. Als je niet weet wat dat is, de Socratische methode (genoemd naar Socrates) is “een vorm van coöperatieve argumentatieve dialoog tussen individuen, gebaseerd op het stellen en beantwoorden van vragen om kritisch denken te stimuleren en ideeën en onderliggende vooronderstellingen naar voren te brengen.”

Uiteraard hadden we een dialoog over Bitcoin en geld met behulp van de Socratische methode.

Een ander ding dat ik deed tijdens deze sinaasappelpillingreis, was haar een konijnenhol in het Bitcoin-konijnenhol laten zien: bitcoin-mijnbouw en energie. Ik hou van bitcoin mining en de energieaspecten van Bitcoin. Ik ben er zelfs zo dol op dat we een ASIC in onze garage hebben. Het was niet echt moeilijk om haar te laten begrijpen hoe gepassioneerd ik ben over thuismijnen. Geloof het of niet, ze had mijn ASIC nog nooit gezien (ze had alleen de “brrrrrr” gehoord). Daarom nam ik haar mee naar de garage en deed ze wat praktijkervaring op. Ik heb ook mijn Bitcoin- en Lightning-knooppunten in de garage. Dat was erg leuk, want met tools als Mempool.Space en LnVisualizer kon ik haar helpen de tastbare kant van Bitcoin te zien. Toen voelde ik echt dat het allemaal samen begon te komen.

Zoals u waarschijnlijk allemaal weet, kan kennis over Bitcoin niet worden gedelegeerd of uitbesteed. Als het op Bitcoin aankomt, is er geen alternatief voor persoonlijke verantwoordelijkheid. Hoewel ik haar heb verteld dat ik haar graag met alles zou willen helpen, kan ik haar niet eeuwig door het konijnenhol leiden. Je moet zelf door het Bitcoin-konijnenhol gaan. Ik heb haar lange tijd begeleid, maar het moment voor haar om de reis voor zichzelf te beginnen is hier. Zoals Oscar Wilde ooit zei: “Onderwijs is iets bewonderenswaardigs. Maar het is goed om van tijd tot tijd te bedenken dat niets dat de moeite waard is om te weten, kan worden onderwezen.’

Dus begon ik haar te behandelen als elke andere Bitcoin-pleb die er is en liet haar in haar eentje door het konijnenhol gaan. Het enige dat ik deed, was haar een heleboel bronnen sturen (artikelen, podcasts, video’s, boeken, enz.) En haar haar gang laten gaan. Tegelijkertijd besefte ik dat ik dit kon doen met andere kinderen die ongeveer even oud zijn als mijn zus. Sterker nog, ik realiseerde me dat mijn zus me hiermee zou kunnen helpen en haar digital-native vrienden kennis zou kunnen laten maken met Bitcoin, want als je om Bitcoin geeft, moet je mensen individueel aan boord nemen.

Daarom heb ik besloten om van onze garage een kleine Bitcoin-academie te maken. Hoewel mijn zus de proefkonijn was voor dit experiment (en, terwijl ik dit schrijf, is zij de enige student die de Bitcoin Academy heeft gevolgd), moet ik een grote schreeuw geven aan andere Bitcoiners over de hele wereld die educatieve inhoud hebben gedeeld voor iedereen te gebruiken. Mi Primer Bitcoin (uit El Salvador) heeft bijvoorbeeld een geweldige Werkmap Bitcoin-diploma die iedereen gratis kan downloaden. Ik twijfel er niet aan dat initiatieven zoals die van hen of zoals Escuelita Bitcoin in Uruguay zijn wat we nodig hebben als we een toekomst willen met soevereine individuen. We moeten leer de jongeren.

Hopelijk inspireert dit andere Bitcoiners over de hele wereld om hun jongere broers en zussen kennis te laten maken met Bitcoin. Ik werd geïnspireerd door initiatieven zoals de hierboven genoemde en door verhalen zoals de middelbare scholieren uit Denver die Bitcoin-ondernemers werden. Met een beetje geluk gaat het de volgende keer dat ik een artikel voor Bitcoin Magazine schrijf over middelbare scholieren uit Mexico-Stad die Bitcoin-ondernemers werden. Voor nu, blijf nederig en stapel sats mijn vrienden.

Dit is een gastpost van Santiago Varela. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.Plaats een reactie