Nieuwe projectverliezen van meer dan $ 331.000 na installatiefout op Uniswap V3


Een fout in de opzet van een liquiditeitsverschaffer (LP) op Uniswap V3 heeft ertoe geleid dat een gebruiker in slechts enkele seconden meer dan $ 331.000 heeft verdiend. Deze gelukkige persoon had aanvankelijk slechts 0,1 ETH naar de Art Coin-voorverkoop gestuurd.

Art Coin-liquiditeitspool op Uniswap V3 leeggemaakt

Voorverkoop op gedecentraliseerde platforms zoals Uniswap, een populaire gedecentraliseerde uitwisseling, stelt een lijstproject in staat om hun eigen token in te wisselen voor andere, meer liquide cryptocurrencies.

In Ethereum, waar Uniswap V3 voor het eerst werd gelanceerd, stond Art Coin, een platform gericht op kunst voor kunstenaars, supporters toe om hun token, ART, in te wisselen voor ETH.

Uniswap-prijs op 8 mei| Bron: UNIUSDT op Binance, TradingView

Bij het ontdekken van een fout in het voorverkoopproces van Uniswap V3, verkocht de gebruiker prompt zijn voorverkooptoewijzing voor 181 ETH, wat neerkwam op meer dan $ 331.000, op 7 mei. Voordien had de gebruiker tijdens de voorverkoop 0,01 ETH aan ART gekocht.

Sommigen hebben de wettigheid van de stortplaats in twijfel getrokken door te zeggen dat de handelaar een overtreding beging die lijkt op het trekken van een tapijt.

De consensus is echter dat de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaars van het project ligt en niet bij de ‘gelukkige’ gebruiker die de fout heeft ontdekt en uitgebuit.

De oprichters van Art Coin hebben sindsdien een stellingzeggend dat de fout te wijten was aan een miscommunicatie:

Twee ontwikkelaars zouden ons helpen LP te begrijpen en op te zetten. Er was een miscommunicatie en we hebben de LP opgezet voordat we tokens uitdeelden. Dus toen we de eerste batch uitzonden, werden de bots gek en leegden ze het leeg.

De fout en de daaropvolgende exploit wijzen op de complexiteit van Uniswap V3. Deze nieuwste versie van Uniswap, die een bedrijfslicentie had die begin april afliep, introduceert de geconcentreerde liquiditeitsfunctie waar liquiditeitsverschaffers (LP’s) deze binnen een bepaald bereik kunnen bieden.

In deze regeling zegt Uniswap dat LP’s hun geld beter kunnen gebruiken en meer beloningen kunnen verdienen wanneer ze leveren. Desalniettemin moet het inzettende project dat op zoek is naar liquiditeit van de gemeenschap scherp zijn en ervoor zorgen dat ze hun parameters zodanig aanpassen dat hun efficiëntie bij het verschaffen van liquiditeit en handelaren niet kunnen profiteren en uitstappen op niveaus boven de rente.

In het geval van de Art Coin stapte de gebruiker uit tegen hogere markttarieven, waardoor de fondsen van het project in wezen leegliepen. Nu 181 ETH van het voorverkoopfonds verdwenen is, heeft Art Coin nog 40 ETH over en is van plan een nieuwe fondsenwervingsronde te houden.

Crypto-ontwikkelaars Pas op

Uniswap V3 kan nu worden gesplitst door elk gedecentraliseerd financieel (DeFi) project. Momenteel hebben de gedecentraliseerde beurzen PancakeSwap en SushiSwap nieuwe versies van hun platforms gelanceerd die geconcentreerde liquiditeit en andere functies van Uniswap V3 gebruiken.

De complexiteit, met name in liquiditeitsvoorziening, maakt Uniswap V3 lastig, vooral voor onervaren ontwikkelaars die niet volledig begrijpen hoe de versie werkt.

Het probleem wordt verergerd door het onveranderlijke en transparante karakter van on-chain transacties. Als een zwak punt wordt uitgebuit en de pool leegloopt, kunnen de kosten aanzienlijk zijn. In het geval van Art Coin hebben ontwikkelaars ervoor gekozen om door te gaan met het leveren van liquiditeit met lagere bedragen, terwijl ze een andere voorverkoop overwegen. Ze ontvangen alleen geld als de handelaar van gedachten verandert en de ontwikkelaar van het project terugbetaalt.

Functieafbeelding van Canva, grafiek van TradingViewPlaats een reactie