Navigeren door de wereld van crypto: tips om oplichting te voorkomenOndanks de overtuiging van veel crypto-enthousiastelingen dat gecentraliseerde uitwisselingen (CEX’s) veiliger zijn, heeft de geschiedenis vaak aangetoond dat ze nogal kwetsbaar zijn voor aanvallen.

Omdat deze uitwisselingen de opslag van de activa van gebruikers centraliseren, kunnen ze een aantrekkelijk doelwit zijn voor cybercriminelen. Als de beveiligingsmaatregelen van een centrale ontoereikend zijn of met succes zijn gecompromitteerd, kunnen gebruikersactiva worden gestolen of verloren gaan.

Een ander risico van gecentraliseerde uitwisselingen is het potentieel voor fraude of wanbeheer door hun operators. Aangezien CEX’s mogelijk één controlepunt hebben, zijn ze mogelijk vatbaarder voor fraude met voorkennis of andere vormen van wangedrag, wat kan leiden tot verlies van geld of andere negatieve gevolgen voor gebruikers.

In het afgelopen jaar, met de ineenstorting van grote gecentraliseerde cryptocurrency-platforms zoals FTX en Celsius, kiezen steeds meer gebruikers ervoor om hun digitale activa in eigen beheer te nemen. De risicovolle financiële praktijken en vermeende fraude op sommige van deze platforms hebben ertoe geleid dat veel mensen het vertrouwen in hen als veilige plaatsen om hun cryptocurrency op te slaan, hebben verloren.

Zelfbewaring verwijst naar het aanhouden en beheren van de eigen cryptocurrency in plaats van deze toe te vertrouwen aan een derde partij, zoals een beurs. Deze benadering biedt gebruikers meer controle over hun bedrijfsmiddelen en kan mogelijk een hoger beveiligingsniveau bieden. Het brengt echter ook zijn eigen risico’s met zich mee, met name in de vorm van oplichting.

Soorten oplichting en hoe u ze kunt vermijden

Om de potentiële gevaren van zelfbewaring beter te begrijpen en advies te geven over hoe je jezelf kunt beschermen tegen oplichting, nam Cointelegraph contact op met Alice Boucher van Chainabuse, een communityplatform met meerdere ketens voor het melden van frauduleuze cryptotransacties.

Een zwendel die erop gericht is om te profiteren van crypto-gebruikers, wordt ‘varkensslachting’ genoemd.

“Een zwendel bij het slachten van varkens vindt plaats wanneer de oplichter constant in contact blijft om een ​​relatie met het slachtoffer op te bouwen en ze in de loop van de tijd met genegenheid ‘vetmesten’ om ze te laten investeren in nepprojecten,” zei Boucher, eraan toevoegend:

“De oplichter probeert zoveel mogelijk geld uit het slachtoffer te halen, vaak met behulp van nep-investeringssites die grote nep-winsten laten zien en met behulp van social engineering-tactieken, zoals intimidatie, om meer geld van het slachtoffer te krijgen.”

Social engineering maakt gebruik van psychologische manipulatietactieken om de natuurlijke neigingen van menselijk vertrouwen en nieuwsgierigheid uit te buiten.

Recent: Vertrouwen is de sleutel tot duurzaamheid van crypto-uitwisseling – CEO van CoinDCX

Cybercriminelen in de cryptocurrency-industrie proberen vaak activa in eigen bezit te stelen door de controle over spraakmakende accounts over te nemen. “Tussen mei en augustus 2022 hebben overnames van sociale media-accounts – waarbij Twitter, Discord en Telegram betrokken waren – grote schade aangericht. Oplichters posten kwaadaardige NFT-phishing-links tijdens die aanvallen, waardoor spraakmakende sociale media-accounts in gevaar werden gebracht”, aldus Boucher

Zodra deze aanvallers toegang hebben gekregen tot een spraakmakend account, gebruiken ze dit meestal om phishing-berichten of andere vormen van kwaadaardige communicatie naar een groot aantal mensen te sturen, in een poging hen te misleiden om hun privésleutels, inloggegevens of andere gegevens op te geven. gevoelige informatie.

Het einddoel is om toegang te krijgen tot activa in eigen beheer en de cryptocurrency te stelen die door het individu wordt gehouden.

Volgers van deze spraakmakende accounts kunnen worden misleid om op kwaadaardige links te klikken die alle tokens uit hun portemonnee halen. Deze zwendelpraktijken kunnen ook zijn ontworpen om gebruikers op een handelsplatform te laten beleggen en resulteren er vaak in dat slachtoffers hun aanbetalingen verliezen zonder dat ze deze kunnen terugkrijgen:

“Het aantal scams, hacks, chantage en andere frauduleuze activiteiten is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. De meeste nepplatforms lijken Ponzi-schema’s of uitbetalingszwendel te zijn met de volgende kenmerken: ze adverteren nepretouren, hebben verwijzingsprikkels die lijken op piramidespelen of doen zich voor als bestaande legitieme handelsplatforms.

Oplichters die deze phishing-tactieken gebruiken, kunnen gebruikers aanmoedigen om slimme contracten te ondertekenen die hun activa leegmaken zonder hun toestemming. Een slim contract is een zelfuitvoerend contract waarbij de voorwaarden van de overeenkomst tussen koper en verkoper rechtstreeks in de code zijn geschreven.

Als het contract fouten bevat of is ontworpen om misbruik te maken van mensen, kunnen gebruikers uiteindelijk hun tokens verliezen. Als het de maker bijvoorbeeld toestaat tokens in bezit te nemen om ze te verkopen, kunnen gebruikers cryptocurrency verliezen door het te ondertekenen.

Meestal merken gebruikers pas dat ze hun tokens kwijt zijn als het te laat is.

Recent: het Congres is misschien ‘onbestuurbaar’, maar de VS zou in 2023 cryptowetgeving kunnen zien

Zelfbewaring kan een geweldige manier zijn om controle te krijgen over iemands vermogen, maar het is van cruciaal belang om de risico’s te begrijpen en stappen te ondernemen om zichzelf te beschermen tegen slechte actoren.

Om jezelf te beschermen bij het gebruik van een self-custody wallet, is het belangrijk om de best practices te volgen, zoals het up-to-date houden van software en het gebruik van unieke wachtwoorden. Het is ook cruciaal om hardware-wallets zoals een Ledger of Trezor te gebruiken om uw cryptocurrency op te slaan. Hardware wallets zijn fysieke apparaten die uw privésleutels offline opslaan, wat betekent dat een hacker ook fysieke toegang nodig heeft om bepaalde interacties met de blockchain aan te gaan, waardoor ze minder vatbaar zijn voor hacking.

Plaats een reactie