Minder kantoren, meer blockchain. Een gesprek met Paul Bessems

laatste update: 05-2022


Paul van Liempt in gesprek met blockchainexpert en schrijver van het boek ‘Duurzame Welvaart Organiseren’ Paul Bessems. “Onze visie is: we krijgen een duurzame, digitale en decentrale toekomst.”

Steun De Nieuwe Wereld via deze link:

In z’n boek pleit Bessems voor een andere manier van organiseren van werk en samenleving. “We hebben ontzettende behoefte aan bredere perspectieven.” Hij doelt daarmee op een rijkere blik dan het louter economische. Volgens hem kunnen we ons voorbereiden door te kijken naar grondpatronen. “Niet dat je het exact kunt weten, maar als je patronen volgt [..] kun je echt wel weten waar de toekomst naar toe gaat.” Zo is een pandemie zeker wel iets wat voorspeld had kunnen worden, zo stelt Bessems. Nu zijn we niet geprepareerd. “Probeer hier van te leren.”

Bessems stelt dat bijvoorbeeld werk op een andere wijze georganiseerd moet worden. Het aantal kantoren zal verminderen, daar ontstaat veel verspilling van ruimte en productiviteit. “We moeten veel minder kijken naar het economisch verkeer, meer naar de wijk, de gezinssituatie. Dat doet ertoe.” Bessems pleit voor gemeenschapszin en een bredere welvaartsindicatie dan het bbp. Technologie, zoals blockchain, kan in dit verband een bijdrage leveren, zo stelt Bessems. Wat is de kern van een transactie via blockchain? “Je hebt een gedeelde werkelijkheid, en meerdere mensen leggen het vast. Dus je kunt het niet eenzijdig manipuleren. Dat is het enige wat je nodig hebt om transacties wereldwijd peer-to-peer te doen.”

De patronen waar Bessems over spreekt zijn gebaseerd op een lange geschiedenis. “Je hebt altijd: specialiseren, coördineren, finaliseren. Dat is al 300.000 jaar het principe.” Hij schetst de grote lijn in de ontwikkeling van werk: “We hebben landbouw, fabriek, kantoor. Daar komt echt iets na.” Met de huidige technologische mogelijkheden kan dat ook. Bessems vertelt dat het beste van het kapitalisme en communisme samen een nieuw systeem moeten vormgeven.“Onze visie is: we krijgen een duurzame, digitale en decentrale toekomst.”

0:50 Je hebt twee boeken van 500 pagina’s geschreven. Een beetje Harari-achtige neigingen heb je?
2:08 Over wat technologie met de toeslagenaffaire te maken heeft
3:39 Zijn er linken tussen wat er in de coronacrisis en in de toeslagenaffaire is gebeurd?
6:39 Waarom is het inzetten van organisatiekunde zo belangrijk?
8:26 Kun je zeggen dat waar in 2008 de economen zaten nu de virologen zitten?
13:35 Over het fenomeen van ‘groei’: “de eerste vraag die ik zou stellen is: wat is groei?”
17:37 Wat hebben we in deze tijd nodig, wat moeten mensen studeren?
22:13 Jij zegt: een derde van het werk wat in kantoren gebeurt is totaal onnodig? “Minimaal”
25:25 Hoe kun je het probleem van toezicht oplossen bij blockchain?
30:28 Wat zeg je tegen mensen die angstig zijn over verdwijnende kantoren waar jij voor pleit?
33:13 Is er een nieuw systeem na communisme en kapitalisme?

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, Centrum Ethos en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

Website:
Twitter: d

21 gedachten over “Minder kantoren, meer blockchain. Een gesprek met Paul Bessems”

 1. Ik kijk uit naar welke van de grootbanken in 2021 rekeningen aan gaat bieden voor Bitcoin. Of fiat wil lenen met crypto als onderpand.

 2. Public Blockchain : ok. Geen private. Geef iedereen een basisinkomen(bitcoins+usd+euro) in een gratis account bij de centrale bank. De individu is de bank. Geen gezeik, iedereen rijk.

 3. Wat nou pandemie? 911 sprookje, hoofdstuk twee, bedoel je.
  Men heeft een breder perspectief nodig?
  Zucht. Je hebt basisbehoeften, fysieke status, en een juridische positie, plus een wereldbeeld dat stelt dat je leven in jezelf zit, niet in je bankrekening. En als je zo gaat redeneren wordt het helder.
  Mafia kabal meepratende knaagdieren met uitspraken als bredere perspectieven, nee, dat is meer meer van hetzelfde.
  De lockdown is het slopen van de economie naar mafia kabal agenda. Altijd en eeuwig als het neerkomt op de belangrijke maar zeer controversiële beslissingen van diegenen die hun macht ontlenen door bedreiging met staatsgeweld, dan weten de knaagdieren het niet waarom. Al-tijd. . Valt u dat ook op? Maar ze weten wel aan welke kant hun boterham gesmeerd is.
  En ga je dan navraag doen, en mogelijkheden voorschotelen op basis van observatie en feiten, vermijden ze de feiten, en komen de geijkte kwalificaties op tafel als samenzweringstheorie. Zo voorspelbaar, en zo vermoeiend. En zo zachte g cultuur.

 4. “Gemeenschapszin heeft niks met economie te maken.” …. ik stel voor om de universiteit van Eindhoven maar per direct op te heffen, blijkbaar produceert het imbeciliteit.
  Duitsers, cultuur en gemeenschapszin van alles netjes, en uitermate goed geconstrueerd. Doe je huiswerk, wees beleefd, maak het af, en maak het schoon, wees ijverig, communiceer duidelijk en netjes. Alles, en zeker in de taal vind je terug waarom Duitsland economisch succesvol is. Kom in Duitsland, Duitsers wachten voor rood, al is het twee uur ‘s nacht op twee januari, mmmm, zou die gemeenschapszin iets te maken hebben met hun economie? Japan, idem dito. USA, niemand wil die volgevreten en doorgesnoven meuk hebben. Idem de Amerikanen zelf. Maar Mercedes willen ze wel. In Afrika zijn ze gek op Toyota jeeps. Niet stuk te krijgen. Japanners en gemeenschapszin …. het is een fenomeen.
  Wereldvreemd uit Eindhoven.

 5. Overheid? Overheden bedoel je. Sterk leiderschap is gevaarlijk jongeman. We don't need no thought control. All and all it's just another brick in the wall. (Who will pull the brick out). Jongeman organisatiekunde daar zijn een paar mensen (the happy few) reeds zeer in gespecialiseerd. Je bent te laat.

 6. Kees Verhoeven. Ja D66 natuurlijk digitale agenda. Was directeur MKB. Waarom heeft hij niet gewaarschuwd. MKB moet nu blijkbaar kapot Deze pretendeert dus ver in de toekomst te kunnen kijken. Tot nu hoor ik alleen de achteruitkijkspiegel. Maar oh wat zijn we goed als D66.

 7. Een kantoor, was dat niet vroeger zo'n troosterloze omgeving van tl-licht en alfa mannetjes die in het concurrentie kapitalisme probeerden hogerop te komen voor eigen gewin, brrrrr, hoop er nooit meer te komen.

 8. Typische D66-er. Heel enthousiast prachtige dingen voorspiegelen. We produceren nu waist. En gaan er vanuit dat zij de wijsheid in pacht hebben. Niet op stemmen mensen. Het is al helemaal uitgedacht. D66 bij uitstek bezig om zgn. fake news eruit te halen. Maar wie bepaalt dat.

 9. Goede oudjaarsavond,

  Interessante gesprekken gehoord afgelopen tijd

  Wanneer gaan we spreken over hoe het er moet gaan uitzien in een 'nieuwe wereld'. Vooral over wat voor mensen we nodig hebben/zijn om die nieuwe wereld/maatschappij te doen draaien. Welke kwaliteiten inzetten. Welk doel gaan we nastreven? Hoe gaan we elkaar benaderen en behandelen in het nieuwe?
  Meesten willen het beter en anders, maar hoe ziet dat er dan uit?

  Wat zijn we dan aan het doen (dagelijks)?

  Die gesprekken ben ik niet tegengekomen op de diverse kanalen. Je energie kun je 1 keer besteden, net als je €, besteden we dat aan waar je nu al niks meer aan kan doen en details als cijfers en wettenweetjes (die onderhevig zijn aan constante verandering) of gaan we echt praten?

  Dank voor alle luisterplezier.
  Gezond en gelukkig Nieuwjaar!

 10. Goede visie, deze Paul, een decentrale digitale samenleving waarin we ons weer gaan focussen op wat echt belangrijk is, dus niet alleen de economie, maar kwaliteit van leven, en ook aandacht voor de gevolgen (zoals verwoesting van de natuur). Niks met links of rechts te maken, maar de voordelen van kapitalisme en socialisme samengevoegd.

 11. Dit geluid is precies wat VSN bedoelt en wij de mensen / burgers zullen daar dan wel voor moeten kiezen via de politiek .
  Nu is Vrij en Sociaal Nederland een partij die uit deze beweging is ontstaan , organisch op het juiste moment ✨
  Kijk op de site http://www.vrijensociaal.nl en kijk of het jou ook past .
  De nieuwe wereld is NU ook echt toe aan directe vernieuwde democratie !!
  In maart 2021 verkiezingen dus lees je in ‼️

 12. Interessant gesprek. Gast heeft op een aantal punten helemaal gelijk, maar op een aantal andere punten zit hij er helemaal naast.

Reacties zijn gesloten.