Dit is een opinieredactioneel commentaar van Peter Bistoletti, een Bitcoiner die sinds 1971 in Zweden woont.
Zweden is het nachtmerrieachtige voorbeeld van een staat die financiële privacy vernietigt, de oorlog tegen contant geld wint en controle heeft over alle financiële transacties. Zweden heeft anonieme contante transacties bijna volledig afgeschaft en als gevolg daarvan hebben de toezichthouders controle over alle financiële activa. Zeker sinds 1971, toen ik naar Zweden verhuisde, moeten banktegoeden jaarlijks worden opgegeven aan de belastingdienst, die ook documentatie kan vragen voor alle banktransacties. Sinds 2020 heeft de Zweedse politie bij wet het recht om zich met geweld toegang te verschaffen tot vergrendelde iphones en computers.
In zo’n privacy-averse omgeving zou men Bitcoin als een beter alternatief moeten beschouwen.
Introductie van de E-Krona
In de begindagen van Bitcoin kon men anoniem BTC kopen via platforms zoals LocalBitcoins, wat tegenwoordig onmogelijk is. Om nu BTC via de meeste toegankelijke platforms te kopen, moet men strikte KYC- en AML-voorschriften volgen. Zweden heeft ook geen Bitcoin-geldautomaten. Zweedse banken, politici en de media staan overwegend vijandig tegenover BTC.
Zweden evolueert nu naar een door de centrale bank uitgegeven, digitale, nationale valuta. Sinds 2017 promoot de Zweedse centrale bank, Sveriges Riksbank, de uitgever van de prijs voor economische wetenschap ter nagedachtenis aan Alfred Nobel, de e-krona als aanvulling op of vervanging van fysiek contant geld. Voorstanders van e-krona beweren dat het witwassen van geld en criminele activiteiten voorkomt, het financiële systeem versnelt en financiële en monetaire activiteiten verfijnt. Critici beweren dat het de ultieme tool is voor financiële censuur, controle en toezicht. De ontwikkeling van e-krona gebeurt in samenwerking met andere centrale banken en de Bank For International Settlements (BIS).
E-krona is momenteel een proefproject, waarbij het technische platform en de medewerking van banken, bedrijven en eindgebruikers worden getest. De e-krona behoudt verschillende functies van contant geld, maar niet anonimiteit. Het volume van de gecreëerde e-kronen zal niet worden bepaald door mining (zoals bij Bitcoin), maar door de centrale bank. Positieve of negatieve rentetarieven worden ook door de centrale bank bepaald. In diepere zin is de e-krona zonder een functie zoals Bitcoin-mining slechts een centrale database die wordt beheerd door de centrale bank.
Ontworpen om de vrijheid te beperken
De technische onderbouwing voor de e-krona is gebaseerd op een vorm van blockchain-technologie via het Corda-platform, ontwikkeld door het softwarebedrijf R3, en voerde in februari 2020 een technisch proefproject uit in samenwerking met Accenture, een groot, wereldwijd technologiebedrijf. De e-krona is programmeerbaar en alleen de centrale bank kan e-krona creëren en vernietigen, die via banken aan het grote publiek wordt verspreid. De eindgebruiker kan e-kronen wisselen met bankgeld op een rekening en transacties uitvoeren en accepteren.
Er zal zijn:
- Een “riksbank-knooppunt” om e-krona te creëren en te vernietigen.
- Een ‘notary node’ bij de Riksbank om dubbel gebruik van e-kronen te voorkomen.
- “Deelnemersknooppunten” bij banken en betalingsdienstaanbieders voor het controleren van de authenticiteit van e-kronen.
- “Nodes voor eindgebruikers” voor stortingen/opnames met behulp van digitale portemonnees.
- Mobiele bankidentificaties, die in Zweden al vele jaren in gebruik zijn, zullen nodig zijn voor persoonlijke identificatie.
Met de e-krona kan de Zweedse overheid in realtime elke geldoverboeking zien die iemand doet. Het zal ook mogelijk zijn om de toegang tot de e-kroon te verminderen, bijvoorbeeld via een sociale kredietscore of als men niet voldoet aan voorstellen voor klimaatverandering. Met de e-krona kan de overheid iemands financiële middelen bevriezen en kan de Zweedse staat direct belasting heffen op rekeningen van klanten. Als een dekmantel om uitgaven aan te moedigen, zou een negatieve rente ertoe leiden dat mensen geld verliezen op hun e-krona-rekeningen en de programmeerbare capaciteiten van e-krona zouden kunnen betekenen dat mensen bepaalde goederen niet mogen kopen. Er zullen talloze manieren zijn om de e-krona te programmeren, wat de weg opent naar een dystopische, Orwelliaanse bewakings- en controlestaat.
De e-kroon is centralisatie en centrale planning zoals die bestond in het banksysteem van de Sovjet-Unie.
Toch heeft centrale planning nooit gewerkt en zijn grote, gecentraliseerde bureaucratieën vaak niet erg efficiënt. Centrale opslag van financiële informatie kan ook een probleem vormen voor autoriteiten. Bij een cyberaanval kan het hele netwerk worden uitgeschakeld.
Bitcoin daarentegen zorgt voor decentralisatie. Het is veel moeilijker, misschien wel onmogelijk, om het Bitcoin-netwerk aan te vallen. Het Bitcoin-netwerk is in de loop van de tijd ook steeds veerkrachtiger geworden.
We moeten waakzaam blijven
De e-krona zou echter een concurrent van Bitcoin kunnen worden, omdat gewone mensen misschien liever e-krona vertrouwen en gebruiken in plaats van bitcoin. Een belangrijk doel van de e-kroon is prijsstabiliteit. Bitcoin heeft momenteel een hoge prijsvolatiliteit. De stabiliteit van de bitcoin-prijs wordt beïnvloed door vraag en aanbod, beleggerssentiment, handelsactiviteiten, regelgeving en mediahype. Op het moment van schrijven was de laatste 60-daagse schatting voor bitcoin-volatiliteit 2,48%; terwijl voor goud de historische gemiddelde volatiliteit rond de 1,2% lag; en voor de belangrijkste valuta’s ligt het tussen 0,5% en 1%.
Financiële privacy zou een mensenrecht moeten zijn, maar digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s) en de e-krona leiden tot de vernietiging van financiële privacy en tot centralisatie van autoritaire staatsmacht. Daarom moeten we de creatie en het gebruik van CBDC’s en de e-krona bestrijden en voorkomen. De visie van Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin, was gebaseerd op drie kernwaarden: veiligheid, privacy en decentralisatie. Bitcoin kan al deze voordelen bieden, wat CBDC’s en de e-krona nooit in dezelfde mate kunnen bieden.
Dit is een gastpost van Peter Bistoletti. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.