Masa Finance lanceert zielgebonden Web3-identiteitsprotocol voor EthereumMasa Finance heeft het eerste zielgebonden identiteitsprotocol voor het Ethereum-mainnet gelanceerd, volgens een persbericht van 17 januari gedeeld met Cointelegraph. Het protocol maakt het mogelijk om gestandaardiseerde soulbound tokens te slaan op Ethereum voor Know Your Customer-verificatie, kredietscores en andere use-cases.

Soulbound tokens zijn tokens die niet van de ene portemonnee naar de andere kunnen worden overgedragen. Het concept werd gepopulariseerd via een blogpost van Vitalik Buterin, die betoogde dat deze tokens kunnen worden gebruikt om bestuursrechten voor gedecentraliseerde financiële (DeFi) protocollen aan te duiden of om te bewijzen dat een persoon een evenement heeft bijgewoond.

In een gesprek met Cointelegraph betoogden de oprichters van Masa Finance, Brendan Playford en Calanthis Mei, dat zielgebonden tokens de mogelijkheden voor DeFi-gebruikers zullen vergroten om krediet op te bouwen en leningen te krijgen. Mei legde het als volgt uit:

We willen mensen helpen aan te boren [an] on-chain kredietsysteem met een Web3-kredietscore, waarbij de gegevensbronnen die we hebben verzameld over Web2 en Web3 mensen vertegenwoordigen en helpen hun kredietwaardigheid on-chain op te bouwen. We werken momenteel samen met meerdere leenpartners bij het verstrekken van DeFi-leningen aan personen die een Masa-kredietscore hebben behaald.

Ze benadrukte dat Masa zielgebonden tokens niet alleen gekoppeld zijn aan een traditionele kredietscore. Het protocol gaat verder dan traditionele financiën en omvat zowel Web2- als Web3-activiteiten. Mei zei dat meer dan 10.000 datapunten worden gebruikt in een Masa-kredietscore, inclusief de FICO-score van een gebruiker, Plaid-transactiegegevens voor creditcards en betaalpassen, Web3-portemonneetransactiegeschiedenis, gecentraliseerde wisselsaldi en andere gegevens.

Mei gelooft dat dit systeem zal leiden tot “risicogebaseerd accepteren” in DeFi, wat volgens haar voorheen niet mogelijk was vanwege het gebrek aan identiteitsprotocollen op blockchain-netwerken.

De oprichters zeiden ook dat er momenteel nog een andere use-case beschikbaar is voor het protocol. Afgezien van het vertegenwoordigen van een kredietscore, is de tweede use-case voor het protocol .soul-domeinnamen. Deze zijn vergelijkbaar met ENS-namen, maar met als bijkomend voordeel dat ze gekoppeld kunnen worden aan verschillende Masa-identiteitskenmerken. Playford legde uit dat “gebruikers verschillende attributen kunnen koppelen, hun pseudoniem kunnen gebruiken om zichzelf te verifiëren, kunnen laten zien dat ze geverifieerd zijn in Web3 zonder te doxen. [their] volledige naam bijvoorbeeld.”wo 80 / ch 501

Verwant: Mede-oprichter van Lukso bespreekt implicaties van digitale zelf-soevereiniteit in Web3

Playford merkte op dat .sol-domeinnamen van de ene portemonnee naar de andere kunnen worden overgedragen. De kenmerken die eraan zijn gekoppeld, worden echter losgekoppeld als het domein wordt verplaatst. Daarom kunnen gebruikers de identiteit of kredietscore van een andere persoon niet “kopen”.

Volgens de oprichters zal een derde use-case identiteitsverificatie zijn, een functie die het bedrijf vrijgeeft onder de naam “Masa Green”. Hiermee kunnen gebruikers een Masa Green-token slaan om hun identiteit te bewijzen, wat volgens het bedrijf gebruikers zal helpen te bewijzen dat ze echte mensen zijn, geen bots. Volgens Mei zal dit helpen om bots te elimineren in play-to-earn-games en andere apps waarbij de community alleen echte mensen wil laten deelnemen. Het bedrijf zegt dat Masa Green in de komende weken beschikbaar zal zijn als een “snelle follow-up”.

Masa is niet het enige zielgebonden tokenprotocol dat op een blockchain-netwerk wordt geïmplementeerd. Binance heeft een eigen versie uitgebracht, genaamd BAB, die kan worden gebruikt om de identiteit van een gebruiker te bewijzen. BAB is momenteel echter alleen beschikbaar op BNB Chain. Masa lijkt het eerste soulbound token-protocol te zijn dat beschikbaar is op Ethereum.

Plaats een reactie