Martin Luther Reformatie Bitcoin-succes – Bitcoin MagazineDit is een opinieredactioneel commentaar van Erik Dale, gastheer van de podcast “Bitcoin For Breakfast”.

Hoewel we verre van onschuldig zijn, behoren Bitcoiners misschien wel tot de meest vreedzame mensen op aarde. Het initiëren van geweld staat haaks op Bitcoin, zowel als waardeopslag als als waardeopslag. En het netwerk verdedigt zichzelf uitstekend door zijn decentralisatie. Geen leger nodig.

En ik wil zeker geen verwarring met het “XRP-leger” of iets dergelijks.

Maar met fiat-kernwapens gericht op Londen, Moskou en Berlijn, onze fiat-opperheren die zichzelf sneller verrijken dan laatmiddeleeuwse pausen en onze fiat-toekomst die een niveau van censuur en toezicht belooft waar de Gestapo nooit van droomde, kan het stapelen van sats worden beschouwd als ons enige verzet.

Gedecentraliseerd verzet

De snelste manier om een ​​modern leger te laten groeien, is natuurlijk door Rusland binnen te vallen, maar ik wil enkele lessen delen uit een van de meest succesvolle voorbeelden van gedecentraliseerd verzet die de wereld ooit heeft gezien.

Een beweging die is ontstaan ​​in de nasleep van een ontwrichtende communicatietechnologie waarmee informatie met een onvoorstelbare snelheid kon worden gekopieerd en verspreid.

Een innovatie die is gecreëerd om de corruptie en inefficiëntie te overwinnen van instellingen die hun nut hadden overleefd.

Een idee dat alle aanvallen overleefde, van meedogenloze interne vervolging tot decennia van continentale oorlog.

Ik heb het niet over Bitcoin.

Ik wil zeven lessen delen die we kunnen leren van laatmiddeleeuwse Bitcoiners die een soortgelijke Reformatie doormaakten:

  1. Het is het einde van de wereld.
  2. Kopieer alles.
  3. Maak het lokaal voor plebs.
  4. OPSEC doet ertoe.
  5. Creëer je eigen ecosysteem.
  6. Open-source het.
  7. Sterf op deze heuvel.

Het einde van de wereld

De late 15e eeuw in Europa was een rare, Matrix-achtige ervaring.

Stel je voor dat je Neo bent, terwijl je door de straten van Amsterdam loopt in, laten we zeggen, 1492 (om het herkenbaar te maken voor onze vrienden van over de Atlantische Oceaan). Wat zie je?

Het is een wereld waar bijna elk aspect van het leven wordt gedomineerd door een enkel stel instellingen die betrokken zijn bij alle belangrijke overgangen in het leven, praktisch alle welzijn en onderwijs bieden en zelfs beslissen wat ketterse desinformatie is en wie gekwalificeerd is om toegang te krijgen tot de waarheid.

Snap je?

Voor de meeste mensen om ons heen is de wereld die we beëindigen de enige die ze ooit hebben gekend. Misschien nog wel meer in een wereld die zo oud is als Europa. Velen van hen zullen ons bevechten om door te gaan. Het is veilig om te zeggen dat je niet zomaar mensen van de Matrix loskoppelt.

Begin met te praten met de mensen die op dit moment het meest naar je luisteren en die je in de toekomst het minst zullen kwetsen: je familie en vrienden.

Kopieer alles, overal

Censor zijn in 1492 moet echter een gekmakende ervaring zijn geweest.

Sinds Johannes Gutenberg de eerste persoon werd die erachter kwam hoe hij zijn printer met wifi moest verbinden, is het echt uit de hand gelopen. In 1492 waren de meeste grote Europese landen bezaaid met hippe drukkerijen, waarvan er alleen al in Nederland minstens 25 waren.

Hoewel de gevolgen hiervan niet meteen duidelijk waren – zoals het internet in de jaren ’90 – maakte het in feite een prototype mogelijk van een onveranderlijk grootboek door de kosten van het manipuleren of onderdrukken van informatie radicaal te verhogen.

Wat vroeger met een brief van de paus gebeurde, vereiste nu een hele verdomde inquisitie.

Het is duidelijk dat laatmiddeleeuwse bitcoiners het er allemaal over eens zijn: voer je eigen node uit!

Maak het lokaal voor plebs

De grootste zwakte van de machtigen is altijd hun minachting en wantrouwen in gewone mensen.

Stel je voor dat je in een wereld leeft waar alleen officieel geaccrediteerde mensen de waarheid legitiem kunnen interpreteren, geschreven in een taal die onbegrijpelijk is voor iemand die niet door dezelfde instellingen is gehersenspoeld. Het is een enorm stuk van de verbeelding.

In omstandigheden als deze wordt de waarheid een kroon op de goot. Toen Maarten Luther de Bijbel vertaalde in het Duits in de volkstaal en tegelijkertijd verwierp dat de kerk het nodig had om het te lezen, pakte hij het gewoon op en maakte het plaatselijk.

Vertrouw erop dat iedereen een relatie met de waarheid kan hebben als je die voor hen beschikbaar stelt. Maak wat memes, schrijf een opiniestuk, start een podcast, vertaal een boek!

OPSEC doet ertoe

Luther was waarschijnlijk niet van plan om 300 dagen ondergedoken te blijven op de zolder van kasteel Wartburg, maar hij heeft zichzelf totaal overweldigd.

Hoewel de inquisitie al honderden jaren in verschillende vormen bestond, radicaliseerde ze als reactie op de drukpers en werd ze pas een periode na de Reformatie echt wreed.

Operations security (OPSEC) zaken en instellingen die vandaag goedaardig lijken, kunnen zich morgen tegen u keren.

Deze les is vrij eenvoudig: zorg ervoor dat uw bitcoin niet is verbonden met uw identiteit via know-your-customer-uitwisselingen (niet-KYC), vertel nooit aan iemand hoeveel bitcoin u bezit en onderneem stappen om uw anonimiteit te beschermen wanneer u kunt.

Creëer je eigen ecosysteem

Laten we een handopsteking houden. Wie heeft er eerder Bitcoin gebruikt? Wie heeft Lightning eerder gebruikt? Wie runt zijn eigen node? Wie is er in El Salvador geweest?

De eerste prinsen die opkwamen voor de reformatie waren katholieken. Ze hadden hun eigen egoïstische redenen om met de kerk te breken. Door een idee uit te nodigen waarvoor de tijd was gekomen, transformeerden ze hun rijk fundamenteel op manieren die vandaag de dag nog steeds zeer zichtbaar zijn.

Het is geen toeval dat de rijkste en meest succesvolle landen van Europa vandaag de dag in Noord-Europa liggen, zoals dat al eeuwenlang het geval is.

Dus als u, net als ik, gelooft dat Bitcoin een splitsing is op de weg naar vrijheid en welvaart, dan is het net zo moreel onze plicht om lokale adoptie te verspreiden als voor een christen om uw ziel te redden.

Organiseer of woon meetups bij, leer je kapper over bitcoin, bied aan om mensen terug te betalen via Lightning.

En als dat niet werkt, ren dan naar een plek waar het wel werkt.

Maak het open-source

Het vertalen en verspreiden van de Bijbel, terwijl de kerk werd verworpen als noodzakelijk voor individuen om het te interpreteren, was in feite open source voor de Reformatie.

Terwijl sommigen met de open source-bijbel aan de haal gingen en zichzelf ‘opperste hoofd van de kerk van Engeland’ maakten, zijn er tot op de dag van vandaag in feite evenveel vorken van de Reformatie als er gemeenten zijn.

Dit betekent dat er geen enkel punt van mislukking is, en de grote verscheidenheid aan geloof en actie maakte de Reformatie veel antifragieler dan de monolithische bovenbouw die men tracht uit te dagen.

Het verpletteren ervan werd een onmogelijk spel van mep-een-mol.

Creëer communities met Bitcoiners, bouw de citadel waar je van droomde en breng je kennis en perspectief op bitcoin ter tafel.

Maak van Bitcoin een hydra.

Sterf op deze heuvel

Het merkwaardige aan Jezus is dat hij de hele zaak op elk moment had kunnen afbreken, maar dat deed hij niet.

Hij kwam tot een gruwelijk einde, niet wetend of zijn offer een verschil zou maken. Hij gaf God, de overheid of zijn medemens niet de schuld van wat er gebeurde. Hij droeg zijn eigen kruis en zijn eigen lijden.

Hij deed dit vanwege iets waarvan we nu weten dat het wiskundig waar is, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau: hoe meer mensen bereid zijn te lijden voor de zonden van anderen, hoe minder zonde er zal zijn voor iedereen om voor te lijden.

Jezus heeft letterlijk de meme uitgevonden: ik zal sterven op deze heuvel.

Conclusie

Er is een scala aan ideeën, tools en communities die allemaal het intellectuele, technologische en sociale arsenaal van Bitcoin vormen. Of je Bitcoin nu liever ziet als een manier om onze vrijheden, onze economie of ons klimaat te redden, ik hoop dat ik je heb geholpen om uit te zoomen en je heb geïnspireerd om na te denken over hoe je jezelf en de mensen om je heen kunt bewapenen voor de komende decennia.

Dit is een gastpost van Erik Dale. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.

Plaats een reactie