Hoe slimme algoritmes Nederland minder zout maken

laatste update: 08-2022


Zonder maatregelen zorgen grote zeesluizen ervoor dat veel zout water Nederland binnenstroomt. Slimme software helpt de bedienaars de sluizen op het juiste moment open en dicht te doen. Merijn legt je uit hoe dat werkt. Volg de projecten van Rijkswaterstaat: Deze videoreeks is in samenwerking met Rijkswaterstaat
KIJK OOK: De mega-sluis in Terneuzen
Oude draaibrug wordt slim

#Technologie​ #Nederland​ #techniek #bright #ijmuiden #amsterdam #noordzee #rijkswaterstaat

30 gedachten over “Hoe slimme algoritmes Nederland minder zout maken”

 1. Ik werk in de binnenvaart en ben wel benieuwd hoeveel korter het schutten in de krammersluizen duurt. Normaal lag ik daar 20 tot 30 min in, ligt eraan hoelang het duurt met het in varen van de 4 of 5 schepen. Ligt er helemaal aan hoelang de schepen zijn, de krammersluizen zijn nog best groot net zo groot als Kreekrak sluis bij Tolen. En ook We meldingen.

 2. Komt er ook geen zoutwater omhoog als we grondwater oppompen? En kan dit op een manier tegen gegaan worden? Behalve dan minder oppompen.

 3. Bright uitpakparty’s en kneuterig Zoomen om telefoons te testen, dat is wat ik zo leuk aan Bright vind. Dit is Nieuws uit de Natuur school tv. Wel interessant hoor, daar niet van.

 4. Nu lijkt het of we meer bezig zijn met het tegenhouden dan het later filteren van zout. Klopt die stelling? Waarom is dat en zijn er technieken die ook zout filteren?

  Daarbij, de natuur weet toch dat een mens liever zoet water wilt, waarom moeten er dan toch technieken bij komen die zout vermijd?

 5. Is er een product dat zout water zuivert naar zoet water ben Op “vakantie” in mijn thuis land brazilie en slaap bij mijn oma en hier pompen ze water uit een water put naar hun huizen maar ze hebben hier onlangs een sloot gebouwd en nu omdat ze hier bij de strand leven is de put zout water geworden dus nu moeten we elke 3 dagen naar de anderekant gaan om water te gaan vullen in emmers en ik zoek een product die je bv aan de douchekop steekt om het te filteren weet jij misschien een product of oplossing?

 6. Hoi Bright, interessant. Een idee voor een nieuwe video. In deze video gaat 't over de verzilting van NL. Maar wat gebeurt er om NL niet te laten verdrogen? Ook de komende dagen komt er een giga bak regenwater naar beneden. Wordt hier slim mee om gegaan?

 7. Wat een goed gemaakt filmpje! Ik gebruik dit voor de klas omdat het zo duidelijk is. Zijn er ook cijfers of een filmpje bekend wat er gebeurd als deze sluizen er niet waren?

 8. Nederland als land staat in de wereldtop als het gaat om innovaties in veel sectoren….en de Nederlandse overheid is daar maar al te trots op. En terecht! Tegelijkertijd knijpt diezelfde overheid het onderwijs uit. Waar tenslotte de basis wordt gelegd van al dat moois. Ik vraag mij af waarom?….

 9. In het IJsselmeer wordt toch ook zout water " ingelaten " voor de vis populatie. Hoe controleer je daar de hoeveelheid zout intree dan?

 10. Waarom heeft Rijkswaterstaat het hollandsdiep wat zoetwater was laten verzilten het was voor Rotterdam en omstreken het reserve drinkwater zij hebben de Brouwersdam open gezet

 11. Hoi Bright, omwonenden van IJmuiden, Velsen Noord en Beverwijk weten dat in de praktijk nog een hele grote factor speelt wat betreft ontziltingen. En misschien wel in de doofpot wordt gestopt. Namelijk de tientallen zandschepen doe dagelijks door de sluizen heengaan en hun zoute lading spoelen in het zoete kanaal. Hier was vroeger een hele spoelinstallatie voor met een bijbehorend spuitkanaal. Milieupolitie vaarde rond en gaf boetes als er buiten deze spoelstations werd gespoeld in het kanaal. Opeens bestaat dat niet meer en er wordt vrijuit gespoeld in het NZ-kanaal.

  Misschien kunnen jullie vragen aan Rijkswaterstaat wat daarmee gebeurd. In wezen is dat de grootste vervuiler, want het scheiden van zout en zoet water werd immers bij de oude sluizen al (handmatig met pompen) gedaan. Dank!

 12. Is dit typen zout niet te gebruiken als strooimiddel voor ijzel, ik las in 2 dagen was 10 miljoen kilo gestrooid.

Reacties zijn gesloten.