Hoe erachter te komen of u moet beginnen met het minen van Bitcoin
Dit is een opinieredactioneel commentaar van Keaton Reckard, de community engineer bij Hiveon, een mijnecosysteem met een besturingssysteem voor Bitcoin-mijnbouwhardware.

Bitcoin-mining verwijst naar het proces waarbij nieuwe bitcoin in omloop wordt gebracht. Het mining-proces speelt een cruciale rol bij het bevestigen van nieuwe transacties en het onderhouden van het Bitcoin-blockchain-grootboek als een onveranderlijk record van transacties. In wezen gebruiken mijnwerkers ASIC-hardware om complexe rekenproblemen op te lossen, waarbij de eerste die de oplossing vindt een beloning van bitcoin verdient voordat de cyclus opnieuw begint.

Hoewel Bitcoin-mining tijdrovend en duur kan zijn en inconsistente beloningen kan opleveren, afhankelijk van de prijsvolatiliteit, heeft het nog steeds een sterke aantrekkingskracht voor investeerders die worden aangetrokken door het idee om bitcoin te verdienen als compensatie voor hun inspanningen. Voor technisch onderlegde individuen en hobbyisten kan mijnbouw om veel verschillende redenen een intrigerende kans zijn.

In tegenstelling tot traditionele beleggingsactiva, zoals standaard bankdeposito’s, onroerend goed of aandelen, kan bitcoin een veel hoger rendement bieden. Het is een milieubewust bedrijf dat energieverspilling kan voorkomen door overtollige energie te gebruiken, zoals het aardgas dat wordt verbrand tijdens oliewinning, inactieve windturbines en overtollige energie van waterkrachtcentrales of kerncentrales.

De langetermijnvoorspellingen van Hiveon zijn dat de waarde van bitcoin zal stijgen na de halvering (meer daarover hieronder), dus we verzamelen nu munten om dat geld in de toekomst te vermenigvuldigen. We geloven ook dat in de toekomst een alternatief wereldwijd financieel systeem op basis van blockchain-technologie zoals die van Bitcoin dominant zal zijn, en dat netwerkvalidators geld kunnen verdienen aan het verwerken van transacties.

Maar met de moeilijkheidsgraad van de mijnbouw en de hash-snelheid die voortdurend nieuwe hoogtepunten bereikt en de kosten stijgen, vragen velen zich misschien af ​​of de praktijk nog steeds de moeite waard is om in te investeren.

Is het minen van Bitcoin de moeite waard?

Om te bepalen of Bitcoining-mijnbouw voor hen “de moeite waard” zal zijn, moeten potentiële mijnwerkers kosten-batenanalyses uitvoeren om hun break-even punten te bepalen. Factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn onder meer energiekosten, hardwarekosten en efficiëntie, tijd en de marktwaarde van bitcoin. U kunt ervoor kiezen om rekening te houden met de huidige BTC-prijs ($ 28.190 op het moment van schrijven) of proberen te extrapoleren waar u denkt dat de prijs van BTC in de toekomst zal zijn.

Stroom kosten

Op het moment van schrijven kan Bitcoin-mijnbouw winstgevend zijn voor personen die $ 0,10 of minder per kilowattuur (kWh) aan stroom betalen.

Toegang tot energie tegen deze prijs kan echter aanzienlijk variëren tussen verschillende regio’s, waarbij sommige gebieden duidelijk goedkopere elektriciteit aanbieden dan andere. Wat betreft de elektriciteitsprijzen voor huishoudens, zouden verschillende landen in het Midden-Oosten goede huizen zijn voor bitcoin-mijnwerkers, waaronder Iran, Qatar en Saoedi-Arabië. Ondertussen zouden de prijzen in Europese landen zoals Denemarken, Duitsland en het VK het minen van bitcoin een moeilijk voorstel maken.

Hardwarekosten

Het aanschaffen van ASIC-apparatuur is relatief eenvoudig geworden, hoewel de prijs van ASIC’s varieert van een paar honderd dollar tot bedragen van vijf cijfers. Ik vond onlangs een gebruikte Antminer S19 te koop in het VK, vermeld voor £ 2.700 (of ongeveer $ 3.343,38).

Marktwaarde

Bitcoin behaalde in november 2021 zijn hoogste prijs ooit op $ 67.549. Tijdens deze periode, toen de bullmarkt van 2021 zijn hoogtepunt bereikte, waren de bitcoin-beloningen van miners natuurlijk waardevoller in fiat-termen dan op het moment van schrijven, met de bitcoin-prijs ongeveer $ 27.600. Echter, met bitcoin-transactiekosten die stijgen als gevolg van voortdurende experimenten met blokruimte, profiteren mijnwerkers hiervan.

Een winstgevendheidscalculator kan potentiële mijnwerkers helpen bij het evalueren van de kosten-batenverhouding van Bitcoin-mijnbouw. Deze rekenmachines kunnen variëren in complexiteit en kunnen iets andere resultaten opleveren.

Wat zijn de ‘andere’ redenen voor Bitcoin-mining?

Maar voor sommige Bitcoin-miners is een eenvoudige kosten-batenanalyse misschien niet de enige factor om te beslissen of mining in 2023 “de moeite waard” is of niet.

Mijnbouw is een essentieel aspect van het gedecentraliseerde transactieregistratie- en validatieproces van Bitcoin. Bitcoin-mining dient een cruciaal doel door een probleem aan te pakken dat “dubbele uitgaven” wordt genoemd, een probleem dat inherent is aan elk digitaal valutasysteem. Dubbele uitgaven zijn het digitale equivalent van valsemunterij, dat in de fysieke wereld onder controle wordt gehouden door tussenpersonen zoals overheden en banken.

Voor Bitcoin is deze behoefte om derden te vertrouwen grotendeels vervangen door de rekenkracht van mijnwerkers. Het behouden van die vrijheid van tussenpersonen, naast het innen van inkomsten, kan voor sommigen een motivatie zijn om bij te dragen aan het mijnnetwerk.

Bitcoin Halving Cycles en wat te verwachten in 2024

De volgende verwachte halvering van Bitcoin in april 2024 zal waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op de mijnbouwdynamiek.

Een Bitcoin-halvering is een evenement waarbij de beloning voor het minen van nieuwe blokken met 50% wordt verlaagd, waardoor miners de helft minder bitcoin ontvangen als beloning voor het oplossen van een blok. Gepland om elke 210.000 blokken, Bitcoin halveringen gaan door totdat het maximale aanbod van 21 miljoen bitcoin is uitgegeven.

De impact van de volgende halvering op de prijs van Bitcoin blijft onzeker. Sommige analisten voorspellen dat de prijs een vergelijkbaar patroon zal volgen als eerdere halveringen, en na het evenement zal stijgen vanwege de beperkte aanvoer van nieuwe munten. Elke prijsstijging zal echter uiteindelijk afhangen van de vraag naar bitcoin en er moet worden opgemerkt dat de markt sinds de halvering van 2020 aanzienlijk volwassener is geworden en dat talloze gevestigde cryptocurrencies nu strijden om gebruikers.

Iedereen die overweegt of Bitcoin-mining in 2023 winstgevend zal zijn, zal waarschijnlijk ook de impact van de volgende Bitcoin-halving in hun analyse willen betrekken.

Moeilijk, maar niet onmogelijk

Winstgevende Bitcoin-mining is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Bitcoin is op het moment van schrijven relatief laag geprijsd, maar een Antminer S19 kan winstgevend draaien tegen maximale stroomkosten van $ 0,10 per kWh. Hoewel dit delen van de wereld zoals het VK uitsluit, zijn er veel wereldwijde locaties waar stroom goedkoper is. Natuurlijk helpen hernieuwbare energiebronnen (in het bijzonder zonnepanelen) echt om de winstgevendheid te verbeteren en nu de wereld overgaat van olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen, hoopt men dat de prijs van elektriciteit opnieuw zal dalen.

Toegang tot goedkope elektriciteit, de snel evoluerende aard van Bitcoin en aankomende evenementen zoals de halvering zijn slechts enkele van de vele factoren waarmee u rekening moet houden als u zich afvraagt: is Bitcoin-mining winstgevend?

Dit is een gastpost van Keaton Reckard. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.

Plaats een reactie