Een transactie op de Ethereum-blockchain wordt technisch geïnitieerd door een externe accounteigenaar (geen contract). Als gebruiker A bijvoorbeeld 1 Ether (ETH) naar gebruiker B stuurt, verandert de actie van het debiteren van het ene account en het crediteren naar het andere de status van de blockchain.
De wijziging vindt specifiek plaats op de Ethereum Virtual Machine (EVM). Ethereum-transacties moeten naar het hele netwerk worden uitgezonden en elk knooppunt kan een verzoek voor de uitvoering van een transactie op de EVM uitzenden.
Na het uitzenden van het verzoek kan een validator de transactie uitvoeren en de statuswijziging doorgeven aan het hele netwerk. Transactiekosten worden gemaakt tijdens het validatieproces en elke transactie moet worden opgenomen in een gevalideerd blok. Er zijn verschillende soorten transacties op het Ethereum-netwerk:
- Reguliere transacties: transacties die plaatsvinden van de ene rekening naar de andere.
- Contractuitvoeringstransacties: transacties die interactie hebben met geïmplementeerde slimme contracten (het “naar”-adres is een slim contractadres).
- Transacties voor contractimplementatie: transacties zonder “aan”-adres (het gegevensveld wordt eenvoudigweg gebruikt om de code van het slimme contract in te zetten).
Hoe de status van een Ethereum-transactie te controleren
Hier is een korte stapsgewijze handleiding voor het volgen van Ethereum-transacties:
Stap 1: Selecteer een Ethereum blockchain-verkenner
Sommige blockchain-verkenners zijn specifiek voor Ethereum, zoals Etherscan, Ethplorer en EthVM. Anderen ondersteunen meerdere ketens, zoals onder andere Blockchain.com en Tokenview.

Stap 2: Voer de transactiehash in het zoekveld van de blockchain-verkenner in
Op Etherscan bevindt het zoekveld zich bijvoorbeeld in de linkerbovenhoek van het scherm naast een vervolgkeuzelijst met de tekst ‘Alle filters’. Afhankelijk van de tool kan een gebruiker informatie zoeken op basis van een walletadres, transactiehash (txid), block, token of domeinnaam.

De txid is een unieke identifier gekoppeld aan een specifieke transactie. Alle transacties die on-chain worden uitgevoerd, of die van en naar externe adressen, hebben een unieke txid die te vinden is in de transactiedetails.
Afhankelijk van het platform kan het ook een “hash” of “txn-hash” worden genoemd. Het ziet er meestal uit als een reeks willekeurige letters en cijfers. Op MetaMask kan een gebruiker bijvoorbeeld direct de txid zien door op het tabblad “Activiteit” te klikken en de transactie te selecteren.

Naast de txid kunnen handelaren ook hun openbare adres gebruiken (een reeks van 42 tekens die overeenkomt met hun openbare account). In dit geval worden ze naar een overzicht van hun portemonnee-activiteiten geleid, zodat ze zelfstandig naar de specifieke transactie kunnen navigeren.
Verwant: Ethereum-wallets: een beginnershandleiding voor het opslaan van ETH
Stap 3: Klik op het pictogram voor “zoeken” of “invoeren” in de blockchain-verkenner


Stap 4: Controleer of de transactie succesvol was of niet

Hoe te weten of een ETH-transactie succesvol was: details die de status van de transactie aangeven, verschijnen in de blockchain-verkenner. Als de transactie met succes is gevalideerd en nu op de blockchain staat, staat er “succes” of “succesvol”.

Als er geen fouten worden weergegeven, betekent dit dat de transactie met succes is voltooid. De ETH moet binnen 24 uur na verzending worden bijgeschreven op de bestemmingsportemonnee of exchange-account.
In het geval van een mislukte Ether-transactie kunnen er echter verschillende foutmeldingen verschijnen:
- Foutbericht of symbool: Een rood uitroepteken of een foutbericht met de tekst “slechte instructie” of “geen benzine meer” betekent dat de transactie niet is gelukt en dat het geld niet op de beoogde bestemming is aangekomen. In het geval van een “geen gas”-fout, kunnen gebruikers de gaslimiet verdubbelen die ze aanvankelijk hebben opgegeven en het opnieuw proberen.
- Teruggedraaid: Dit heeft betrekking op een gebruikersfout van een slim contract. Dit betekent dat de gebruiker de details van de transactie moet controleren.
- Transactie niet gevonden: de transactie is niet doorgekomen of verschijnt nog niet in de blockchain-verkenner. Probeer een andere verkenner te gebruiken. Als het nog steeds niet op meerdere pagina’s verschijnt, is de kans groot dat het niet is gelukt.
- In behandeling: de transactie wacht nog op validatie of verwerking, maar bevindt zich in de transactiepool van de verkenner. Soms kunnen lopende transacties nog worden geannuleerd of vervangen door een gebruiker.
Gerelateerd: Hoe Ethereum te verkopen: een beginnershandleiding voor het verkopen van ETH
Hoe lang duurt het om een Ethereum-transactie te verwerken?
Een gemiddelde transactie op de Ethereum-blockchain duurt doorgaans tussen de 15 seconden en vijf minuten om te verwerken, afhankelijk van verschillende factoren. Deze omvatten het bedrag dat is betaald om het te verwerken (transactiekosten) en hoe druk het netwerk is op het moment van verwerking.
Ethereum is na de Merge overgegaan van een proof-of-work naar een proof-of-stake blockchain. De transactiesnelheden blijven echter ongeveer hetzelfde. Volgens de Ethereum Foundation is het een algemene misvatting dat de samenvoeging de transacties drastisch heeft versneld.
Er is echter een klein verschil, met slots die precies elke 12 seconden na het samenvoegen plaatsvinden in vergelijking met elke 13,3 seconden vóór het samenvoegen. In ieder geval is de verandering voor de meeste gebruikers nauwelijks merkbaar, aangezien de verwerking meestal nog steeds afhankelijk is van netwerkcongestie en transactiekosten.
Wanneer een transactie wordt geïnitieerd, wordt deze aangemeld bij de geheugenpool van Ethereum (mempool) en wacht op validators om deze op te halen. De mempool functioneert net als een wachtkamer waar lopende transacties worden gehouden.
Zodra een validator transactiegegevens in een blok invoert en het blok aan de blockchain toevoegt, wordt de transactie als voltooid beschouwd. Er wordt gezegd dat het voltooid en onomkeerbaar is nadat zes extra blokken zijn gedolven en er bovenop zijn toegevoegd.
Door de status van een transactie te controleren, kunnen handelaren bevestigen of hun transactie is geslaagd of mislukt en hoeveel blokken er zijn aangemaakt sinds hun transactie aan de keten is toegevoegd.
Waarom moeten handelaren de status van een transactie controleren?
Ethereum-deelnemers moeten gasvergoedingen betalen om het netwerk te gebruiken om geld over te maken of slimme contracten in te zetten. De kosten zijn grotendeels afhankelijk van het aantal deelnemers dat op een bepaald moment wacht om transacties uit te voeren.
Netwerkcongestie en -vraag zijn dus recht evenredig met de transactiekosten. Wanneer de vraag hoog is, stijgen de kosten – het tegenovergestelde is waar wanneer de vraag laag is. In ieder geval helpt het controleren van de status van een transactie een handelaar om de kosten van het gebruik van het netwerk te bewaken.
Het kan gebruikers ook helpen bepalen of de gasvergoeding die ze hebben betaald voldoende is om hun transactie te laten bevestigen. Lage gastarieven kunnen transacties meestal afkappen of vertragen, waardoor ze lange tijd in behandeling blijven, vooral tijdens hoge netwerkcongestie.
Dergelijke transacties blijven in behandeling totdat de gastarieven de vereiste minimumtarieven op het netwerk bereiken. Als dit gebeurt, kan een gebruiker de transactie opnieuw verzenden door deze opnieuw in te dienen en de gasvergoeding te verhogen, terwijl hij ervoor zorgt dat deze dezelfde waarde heeft.
Naast de transactiestatus kunnen Ethereum blockchain-verkenners ook de volgende nuttige informatie onthullen:
- Tijdstempel: de datum en tijd waarop de transactie aan de blockchain is toegevoegd.
- Blokbevestigingen: het aantal blokken dat is gedolven sinds de transactie is bevestigd.
- Transactievergoeding: de vergoeding betaald aan de miner of validator.
- ETH-prijs: de prijs van ETH op het moment van verwerking.
- Basisvergoeding: de laagste vergoeding die nodig is om transacties op Ethereum uit te voeren.
- Gaslimiet: de maximale hoeveelheid gas die de afzender toewijst om de transactie te verwerken.
- Nonce: een uniek nummer dat elke transactie markeert die wordt uitgevoerd op de portemonnee van een gebruiker; het wordt met één verhoogd telkens wanneer een nieuwe transactie wordt verzonden.
Door zich bewust te zijn van het bovenstaande, kunnen handelaren op de hoogte blijven van hun ETH-transacties en ervoor zorgen dat transacties correct en snel worden verwerkt. Dit helpt om vlotte Ethereum-transacties te garanderen bij het verzenden en ontvangen van geld of het implementeren van slimme contracten. Het begrijpen van de status van een transactie kan gebruikers ook helpen hun bestedingspatroon aan te passen en het netwerkgebruik te optimaliseren.