Hoe een Bitcoin Beach te bouwen: advies van de profs


Hoe bouw je een Bitcoin (BTC) community op? Hoe te beginnen? Waar te beginnen? En wat zijn de best practices?

CoinTelegraph sprak met Bitcoin-gemeenschapsbouwers over de hele wereld om licht te werpen op een groeiend fenomeen in de Bitcoin-wereld.

Van Indonesië tot Zuid-Afrika tot El Salvador en Congo, op circulaire gebaseerde Bitcoin-economieën en gemeenschapsprojecten zijn over de hele wereld ontstaan. Cointelegraph vroeg de succesvolle gemeenschapsgerichte Bitcoiners hoe ze een circulaire Bitcoin-economie op gang konden brengen en welk advies ze zouden geven aan enthousiastelingen die het succes van projecten zoals Bitcoin Beach, El Zonte willen repliceren.

Bitcoin gebruiken op Bitcoin Beach. Bron: Twitter

Voor Bitcoin-gemeenschapsprojectleider Mike Peterson begint het met Lightning. Peterson was de pionier van het Bitcoin Beach-project in het slaperige surfstadje El Zonte, El Salvador. De circulaire economie gaf een hele natie energie en leidde er uiteindelijk toe dat El Salvador in 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel aannam. Peterson vertelde Cointelegraph:

“Je moet bliksem gebruiken om mensen transacties te laten doen en een circulaire economie op te bouwen. Het moet echt op bliksem worden gebouwd. [..] Je moet mensen aan het werk krijgen.”

Het Layer-2 Lightning Network is een betalingsoplossing die bovenop Bitcoin is gebouwd. In El Salvador is El Chivo een van de meest populaire Lightning-enabled Bitcoin-portefeuilles, hoewel het sinds de uitrol problemen heeft ondervonden. Over de hele wereld gebruiken Bitcoin-enthousiastelingen Wallet of Satoshi, Muun Wallet, CoinCorner of Blue Wallet om direct transacties met elkaar uit te voeren. Peterson vervolgde:

“Als je ze die eerste transactie laat doen en ze zien hoe gemakkelijk het is en dat ze daadwerkelijk waarde van de ene persoon naar de andere hebben gestuurd in een tweede keer voor bijna geen kosten, dan gaat het lampje uit en beseffen ze dat de waarde die dat heeft.”

Uiteindelijk helpt het leiden met Lightning nieuwkomers zich te realiseren dat Bitcoin gemakkelijk en zelfs leuk kan zijn. Op het eiland Man, waar een ontluikende Bitcoin-gemeenschap is, heeft de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde beurs CoinCorner inventieve manieren gevonden om het Lightning Network te demonstreren.

Bitcoin Ekasi Project naast Mosselbaai, Zuid-Afrika. Bron: Twitter

Hermann Vivier, oprichter van Bitcoin Ekasi in de West-Kaap van Zuid-Afrika, deelde een paar trucjes om een ​​Bitcoin-economie op te zetten. Ten eerste, hoewel het belangrijk is om “de ene voet voor de andere te zetten”, en “gewoon beginnen”, zei hij, probeer te zien of er een reeds bestaande gemeenschap is om gebruik van te maken:

“We hadden iets dat al bestond en daar bovenop hebben we de Bitcoin-gemeenschap gebouwd.”

Bitcoin Ekasi is een townshipproject dat kinderen weghoudt van bendes op school en tussen de Zuid-Afrikaanse Atlantische golven, waar ze reddings- en surfvaardigheden leren. Vivier leert Bitcoin als een ander element van de opvoeding van de kinderen.

Recent: wat kan blockchain doen om de levensduur van mensen te verlengen?

Bovendien deelde Vivier ook mee dat het belangrijk is om het simpel te houden. Blijf bij Bitcoin, grapte hij. Zijn urenlang werk en liefde voor dit gemeenschapsproject hebben hem tot een “Bitcoin-maximalist” gemaakt, omdat het helpt bij het vermijden van het risico van oplichting in crypto, terwijl blockchain-buzzwords vooruitgang in de weg kunnen staan:

“Ik zou zeggen 100% focus alleen op Bitcoin. En als er iets beters was dan Bitcoin, dan moet je je daarop concentreren. Maar op dit moment is Bitcoin waar het is.”

Nourou, oprichter van Bitcoin Senegal, een door de gemeenschap geleid Bitcoin-project in West-Afrika, vertelde Cointelegraph: “Je kunt geen gemeenschap creëren als je niet in staat bent om de vragen van mensen te beantwoorden – en dat vereist een breed scala aan kennis.”

Iman Yudha, die een groep crypto- en Bitcoin-enthousiastelingen in Indonesië leidt, is het daarmee eens. Hij vertelde Cointelegraph dat het belangrijk is om “eerst opgeleid te worden – voordat je beslissingen neemt. Dat is mijn persoonlijke mening.”

Na het opzetten van een solide basis van fundamentele kennis over Bitcoin, crypto en beveiliging. Nourou raadt aan om met nauwe relaties over Bitcoin te praten:

“Begin met het gezin als je je moeder, je broer, je zus, de neven en nichten niet kunt overtuigen, het is een slecht begin.”

Hij merkt op dat de volgende stap varieert afhankelijk van de cultuur, de bedrijfspraktijk en de omgeving. In Senegal “zijn het de rijksten die mode ruwweg definiëren, die trends definiëren. Dus mensen hebben de neiging om ze te kopiëren.” Om die reden probeerde Nourou zijn Bitcoin-communicatie eerst op die gemeenschappen te richten. Overigens organiseert Nourou op 2 december de eerste grote Bitcoin-conferentie van West-Afrika, Dakar Bitcoin Days, in het grootste theater van West-Afrika.

Cointelegraph woonde Dakar bij, Senegal’s allereerste Bitcoin-meetup in 2022.

Lukas, mede-oprichter van Global Bitcoin Fest – dat marathon Twitter Spaces voor mensen over de hele wereld heeft – moedigt Bitcoin-enthousiastelingen opnieuw aan om zich op de mensen te concentreren. Het kan “eenzaam” zijn in het land van Bitcoin, vertelde hij Cointelegraph, dus het vinden van een team met gedeelde waarden kan dingen stimuleren. Hij deelde een voorbeeld:

“Het is een gesprek dat ik onlangs heb gehad met twee jongens in Zimbabwe. Ze willen een kickstart geven [project] daar. Hij wilde het doen, maar hij was alleen. […] Toen vond hij Metamorphoses, nog een geweldige maxi, en nu vormen ze een team – en de energie is nu compleet anders.’

Yudha stemde in en deelde dat energie en enthousiasme van cruciaal belang zijn, en gemeenschapsbouwers moeten vermijden waar mogelijk “giftig” te zijn.

Recent: FTX ineenstorting: het Lehman Brothers-moment van de crypto-industrie

Kortom, deze Bitcoin-pioniers stellen voor om gelijkgestemde individuen te vinden om mee samen te werken, klein te beginnen, te profiteren van bestaande gemeenschappen, het onderwerp te kennen en te begrijpen en niet te veel te rekken. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door je alleen op Bitcoin en Bitcoin te concentreren. En om mensen te interesseren en transacties aan te gaan, zorg ervoor dat mensen het Lightning Network gaan gebruiken, want dat is wat mensen hun eigen gloeilampmoment geeft.

Plaats een reactie