‘Het wordt erger voor banken’ – CEO van JPMorgan over overregulering


De CEO van JPMorgan Chase – die onlangs de failliete First Republic Bank overnam – gelooft dat de Amerikaanse banken nog meer pijn te wachten staan ​​als de Federal Reserve met overregulering in crisismodus gaat.

In een televisie-interview met Bloomberg op 11 mei zei JPMorgan Chase-voorzitter en CEO Jamie Dimon dat hij gelooft dat het “erger voor de banken zal worden”, tenzij de Federal Reserve proactieve maatregelen neemt die verder gaan dan alleen het creëren van meer regelgeving.

Jamie Dimon spreekt op Bloomberg Surveillance. Bron: Bloomberg

In slechts de eerste paar maanden van het jaar stortten drie grote Amerikaanse banken in: Signature Bank, Silicon Valley Bank en First Republic Bank.

Dimon zei dat het “een toezichtsprobleem” is, waarbij de CEO’s en bestuursleden van de bank de “schuldige mensen” zijn, waar toezichthouders zich meestal op richten als ze zich aan de regelgeving houden.

Dimon gelooft echter dat het toevoegen van meer regelgeving aan de toch al 200.000 pagina’s lange stresstest van de Federal Reserve niet de oplossing is voor de huidige bankencrisis.

Hij voerde aan dat meer regelgeving het voor banken moeilijker maakt om zaken te doen, waarbij hij opmerkte dat “sommige van deze gemeenschapsbanken nu meer nalevingsmensen hebben dan leningfunctionarissen.”

In plaats daarvan stelde hij voor een holistische benadering te hanteren bij het wijzigen van regelgeving, door te zeggen:

“Op een gegeven moment wordt het voor hen moeilijker om zaken te doen. Er zijn al honderden regels van kracht.”

Hij zette verder vraagtekens bij de effectiviteit van stresstests, aangezien bedrijven die zich volledig richten op ‘die ene stresstest’ zaken over het hoofd zouden kunnen zien, zoals historische gebeurtenissen die ‘altijd weer gebeuren’.

Hij is van mening dat alleen focussen op één stresstest een ‘vals gevoel van veiligheid’ geeft.

Dimon suggereerde dat de Federal Reserve nooit problemen zag ontstaan ​​in de banksector, waarbij hij opmerkte dat “geen enkele Fed-gouverneur de bankencrisis voorspelde”.

Verwant: JPMorgan ziet voordelen in stortingstokens ten opzichte van stablecoins voor blockchains van commerciële banken

Dit is niet de eerste keer dat een directeur van JPMorgan de afgelopen tijd problemen heeft geuit met bankregelgeving.

Bob Michele, de chief investment officer van JP Morgan Asset Management, verklaarde in een televisie-interview van 27 april met Bloomberg dat de liquiditeitsproblemen van First Republic Bank “nooit hadden mogen gebeuren”, aangezien bankieren de “meest gereguleerde gekapitaliseerde industrie ter wereld” is.

Meer recent werd op 1 mei gemeld dat JPMorgan op het punt stond de activa van de First Republic Bank (FRB) over te nemen, nadat eerdere pogingen om het te redden waren mislukt.

Tijdschrift: JPMorgan ziet hoger BTC-prijspotentieel, a16z onthult $ 4,5 miljard cryptofonds en PayPal hint naar meer crypto-betrokkenheid: Hodler’s Digest, 22-28 meiPlaats een reactie