Het nieuwe privacybeleid van Uniswap stuit op verzet van decentralisatieliefhebbersGedecentraliseerde uitwisseling (DEX) Het onlangs bijgewerkte privacybeleid van Uniswap lijkt de woede te hebben gewekt van sommige leden van de gemeenschap, met bezorgdheid dat het verzamelen en opslaan van gebruikersgegevens indruist tegen de kernwaarden van crypto.

In recente reacties op een blogpost in november over het bijgewerkte privacybeleid suggereerden enkele luidruchtige leden van de gemeenschap dat het ongebruikelijk is dat een gedecentraliseerde entiteit informatie over haar gebruikers verzamelt en opslaat.

In de post van 11 november van Uniswap Labs, uitgebracht rond de tijd van de ineenstorting van FTX, heeft de gedecentraliseerde beurs haar privacybeleid vrijgegeven om uit te leggen hoe het gebruikersgegevens verzamelde en opsloeg

“Met innovaties rond blockchain wil web3 de privacy en keuze van gebruikers terugwinnen na tientallen jaren van internetbedrijven die het hebben uitgehold.”

“Daarom brengen we vandaag een nieuw privacybeleid uit – we willen kristalhelder zijn over welke gegevens we beschermen en hoe we de verzamelde gegevens gebruiken. Transparantie is de sleutel. We willen nooit dat onze gebruikers voor verrassingen komen te staan’, aldus het bedrijf.

Dit privacybeleid, dat voor het laatst is bijgewerkt op 17 november, onthult dat de uitwisseling openbaar beschikbare blockchain-gegevens verzamelt, informatie over gebruikersapparaten zoals browserinformatie en besturingssystemen, en informatie over gebruikersinteracties met onder andere zijn serviceproviders.

Uniswap verklaarde ook dat geen van deze informatie persoonlijk identificeerbare informatie bevat, zoals voornaam, achternaam, adres, geboortedatum, e-mailadres of IP-adres.

Desondanks hebben sommigen in de cryptogemeenschap de bezorgdheid gedeeld dat de bewegingen in strijd zijn met de kernwaarden van crypto, die gericht zijn op de privacy en anonimiteit van gebruikers.

Het team achter de privacybeschermende cryptocurrency Firo voerde in een Twitter-bericht van 21 november aan zijn 83.700 volgers aan dat de privacy-update van Uniswap een “gevaarlijk precedent” schept voor DEX’s:

OwenP, een partner van de DEX SpookySwap suggereerde dat het ongebruikelijk was voor een gedecentraliseerde centrale om gebruikersinformatie op de backend te verzamelen en op te slaan.

“Er is contact met ons opgenomen […] door een infrastructuurprovider die eens vroeg naar onze backend en welke informatie we bijhielden, schrokken we van de vraag. ‘Geen natuurlijk’ [was] het antwoord.”

Ondertussen ook Twitter-gebruiker “CryptoDavid”. dat is genoteerd aan zijn 12.000 Twitter-volgers op 21 november dat hij niet verrast was door de beslissing van Uniswap, aangezien andere DEX’s hetzelfde zijn gaan doen.

Verwant: Digitale soevereiniteit: uw privégegevens terugwinnen in Web3

Transparantie is naar voren gekomen als een modewoord in de branche na de ineenstorting van crypto-uitwisseling FTX eerder deze maand.

Andere crypto-entiteiten die onlangs hebben toegezegd tot “transparantie”, inclusief het implementeren van “proof-of-reserves” in het geval van gecentraliseerde uitwisselingen, zijn Kraken, Bitmex, Coinfloor, Gate.io en HBTC die al audits hebben voltooid.

Binance, OKX, KuCoin en tal van andere beurzen zijn ook van plan hetzelfde te doen.Plaats een reactie