Herstel fout binnen ’48 uur’ of word ‘vernietigd’Miljardair Bill Ackman heeft er bij de Amerikaanse regering op aangedrongen om alle deposito’s van Silicon Valley Bank (SVB) binnen de komende “48 uur” te “garanderen”, anders riskeert het de “vernietiging” van veel financiële instellingen.

Op 11 maart tweetenzei Bill Ackman, CEO van hedgefondsbeheerfirma Pershing Square, dat er een “gigantisch zuigend geluid” te horen zal zijn bij de “opname van vrijwel alle onverzekerde deposito’s” van alle banken, behalve de “systeemrelevante banken (SIB’s)”, zouden moeten de regering slaagt er niet in om “alle” deposito’s van de SVB te garanderen vóór de “opening op maandag”.

Ackman suggereerde dat dit het resultaat zou zijn van “de wereld” die beseft wat een onverzekerde aanbetaling is – “een ongedekte illiquide claim op een failliete bank.”

Hij waarschuwde dat deze opnames “liquiditeit zullen aftappen” van gemeenschaps-, regionale en andere banken en “de vernietiging zullen beginnen” van deze cruciale instellingen, als de Amerikaanse regering er niet in slaagt “alle spaarders” te beschermen.

Ackman zei dat de enige andere manier om dit te voorkomen, was in het “onwaarschijnlijke” geval dat grote financiële instellingen zoals JP Morgan, Citibank of Bank of America SVB vóór maandag overnemen.

Ackman voerde aan dat dit allemaal had kunnen worden “vermeden” als de Amerikaanse regering “vrijdag was ingegrepen” om de deposito’s van SVB te garanderen, eraan toevoegend dat de al lang bestaande “franchisewaarde” van de bank had kunnen worden beschermd en “overgedragen” aan een nieuwe eigenaar in ruil voor een “kapitaalinjectie”.

Ackman suggereerde dat het senior management van SVB “een fundamentele fout heeft gemaakt”, maar moet worden ontslagen. Hij merkte:

“Ze belegden kortlopende deposito’s in langerlopende, vastrentende activa. Daarna gingen de kortetermijnrentes omhoog en volgde een bankrun. Het senior management heeft het verpest en ze zouden hun baan moeten verliezen.”

Na een “back-of-the-envelope review” van de balans van de SVB te hebben uitgevoerd, is Ackman van mening dat zelfs “in een liquidatie” deposanten “uiteindelijk” ongeveer “98% van hun deposito’s zouden moeten terugkrijgen”.

Hij voerde echter aan dat “uiteindelijk” “te lang” is als u “de loonlijst volgende week moet voldoen”.

Ackman twitterde kort daarna en herhaalde dat de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) zondagavond alle SVB-bankdeposito’s zou moeten garanderen, samen met een voorgesteld plan.

Verwant: Het faillissement van de Silicon Valley Bank kan leiden tot een run op Amerikaanse regionale banken

Dit komt nadat Bob Elliot, CEO van investeringsmaatschappij Unlimited, zei dat de beslissingen van de Federal Reserve en de FDIC over de toekomst van SVB gevolgen kunnen hebben voor regionale banken in de Verenigde Staten, waardoor biljoenen dollars het risico lopen op een bankrun.

Elliot verklaarde dat bijna een derde van de deposito’s in de Verenigde Staten wordt aangehouden bij kleine banken, waarvan 50% verzekerd is.Plaats een reactie