Hedge Fund-weddenschappen van miljarden dollars vs. Bitcoin En Grijstinten


De druk blijft toenemen op Grayscale met zijn Bitcoin Trust (GBTC) en moederbedrijf Digital Currency Group. En zoals Ram Ahluwalia, CEO en mede-oprichter van crypto-native investeringsadviseur Lumida, opmerkte in een recent draadzijn twee nieuwe personages, Valkyrie Investments en Fir Tree, opgenomen in het ‘Shakespeariaanse drama’.

Met name de motivatie van de tweede is zeer twijfelachtig. Fir Tree is een hedgefonds met ongeveer $ 3 miljard aan beheerd vermogen (AUM) en honderden holdings. Uit de SEC 13F-deponeringen blijkt dat Fir Tree First Citizen’s Bank, KKR, Comcast en honderden andere effecten bezit. Ze zijn ook grote investeerders in olie en tabak.

Ahluwalia roept dan ook de vraag op waarom Fir Tree als value-investeerder een belang heeft in GBTC en spande begin december een rechtszaak aan tegen Grayscale, te meer daar het hedgefonds niet veel GBTC bezit.

Fir Tree Capital Management heeft de rechtszaak aangespannen op zoek naar informatie die kan worden gebruikt om veranderingen af ​​te dwingen in de manier waarop het bedrijf zijn vlaggenschip Bitcoin Trust exploiteert.

De rechtszaak probeert Grayscale om zijn vergoedingen te verlagen, aflossingen te initiëren en documenten vrij te geven die verband houden met zijn relatie met Digital Currency Group. Daarnaast probeert Fir Tree ook de pogingen van Grayscale om zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een spot exchange-traded fund (ETF) te stoppen.

Een groot tekort aan Bitcoin, Crypto en Tether?

Ahluwalia veronderstelt dat de argumenten in de rechtszaak niet hun ware motivatie weerspiegelen. Fir Tree beweert dat de motivatie ligt bij de “eindinvesteerders” zoals “leraren, brandweerlieden, politieagenten en andere overheidsfunctionarissen” die eigenaar zijn van GBTC.

“Er is hier een groter verhaal…Wees sceptisch”, zegt Ahluwalia, en legt uit: “Fir Tree zet een grotere gok in tegen het crypto-ecosysteem (USDT, Bitcoin, enz.) en duwt alle softpoints die het kan vinden.”

In dit verband verwijst de Chartered Financial Analyst (CFA) naar de onthulling van Bloomberg dat Fir Tree in maart 2022 een grote shortpositie heeft ingenomen op Tether (USDT). Fir Tree gokt op een doorbraak van de USD/USDT-koppeling, tot op zekere hoogte een “bank run” tegen maart 2023.

De positie is gestructureerd als een “asymmetrische transactie”, wat betekent dat het neerwaartse risico laag is en de potentiële beloning hoog, waarbij de officiële grondgedachte voor de transactie is dat “een groot deel” van het handelspapier dat het token ondersteunt, is gekoppeld aan Chinese vastgoedontwikkelaars. , waarvan sommigen in de problemen zitten.

Verder beweert de analist dat Fir Tree er drie heeft geïdentificeerd “zwakke punten” van de Bitcoin- en cryptomarkt die het hedgefonds kan rammelen: Grayscale, de USDT-obligatie en Binance, terwijl Fir Tree volgens Ahluwalia geen actie kan ondernemen met betrekking tot de uitwisseling. Over GBTC merkt de analist op:

Gelukkig zie ik geen geloofwaardige weg naar ontbinding van Grayscale Trust. De Trust is een cashcow en kan puur op basis van cashflows een privéwaardering van een derde partij ontvangen. Wat Fir Tree doet, is duwen op de losse poten van de kruk.

Met de rechtszaak zou Fir Tree kunnen proberen de kansen te verkleinen dat DCG extern kapitaal ophaalt, terwijl zijn eigen weddenschap nog ongeveer 3 maanden te lopen heeft. Het is ook niet duidelijk uit de 13F-deponeringen of het hedgefonds ook short gaat op Bitcoin of OTM op BTC zet.

Vijand van mijn vijand is mijn vriend Dynamic

Valkyrie, ook al is het met “heroïsche” bedoelingen, maakt de situatie er niet gemakkelijker op, aangezien ze voorstellen om de rol van het beheer van GBTC over te nemen en de vergoedingen te verlagen van 2% naar 75 basispunten. Bovendien zou Valkyrie Reg M gebruiken. Beide zouden de waardering van Grayscale schaden.

“Mijn mening is dat Fir Tree probeert de waarschijnlijkheid van een VC-verhoging te schaden en DCG over de rand te duwen. […] Fir Tree en Valkyrie zijn vreemde bedgenoten. Fir Tree wedt tegen Tether. Valkyrie wordt gepositioneerd als de held voor Bitcoin/GBTC-houders. Dit is een ‘vijand van mijn vijand is mijn vriend’-dynamiek”, zegt Ahluwalia.

Voor Bitcoin-investeerders blijft de onopgeloste situatie rond DCG en Grayscale dus een van de grootste potentiële risico’s voor verdere crypto-intrinsieke marktonrust. Op het moment van schrijven bedroeg de BTC-prijs $16.624.

Bitcoin-prijs, 1-daagse grafiek

Uitgelichte afbeelding van Kanchanara / Unsplash, grafiek van TradingView.comPlaats een reactie