Gegevens van Glassnode laten zien dat Bitcoin-mining in een bijna perfect evenwicht is gebleven gedurende de geschiedenis van BTC, dankzij de moeilijkheidsgraad.
Bitcoin-mijnwerkers hebben bijna evenveel dagen winst gemaakt als verlies geleden
Volgens een nieuw rapport gepubliceerd door het on-chain analysebedrijf Glassnode, hebben BTC-mijnwerkers de laatste tijd winst gemaakt. Om te weten of Bitcoin-mijnwerkers winst of verlies maken, wordt het verschil tussen hun inkomsten en uitgaven genomen.
Het bedrijf definieert de “mining-inkomsten” als de som van de totale waarde van de munten die miners uitgeven (dat wil zeggen, de BTC die ze krijgen via mining block-beloningen) en de transactiekosten die ze ontvangen voor het afhandelen van transfers.
Wat betreft de kosten van deze ketenvalidators, is Glassnode ervan uitgegaan dat de metriek “mijnbouwmoeilijkheid” informatie omvat over alle mijnbouwgerelateerde statistieken in één, en dus kan worden gebruikt als een betrouwbare manier om hun kosten te berekenen.
De mining-moeilijkheid verwijst hier naar een kenmerk van de Bitcoin-blockchain die bepaalt hoe hard mijnwerkers het momenteel vinden om op het netwerk te minen. De reden dat dit concept bestaat, is dat het BTC-netwerk tot doel heeft de productiesnelheid van BTC constant te houden, ongeacht hoeveel rekenkracht de mijnwerkers op het netwerk hebben aangesloten.
Wanneer bijvoorbeeld mijnwerkers meer mijnmachines op het netwerk aansluiten, wordt de moeilijkheid verhoogd bij de volgende periodieke aanpassing, zodat mijnwerkers deze extra kracht niet kunnen gebruiken om een grotere hoeveelheid Bitcoin te produceren dan normaal.
Een kenmerk als de bestaande moeilijkheid op het netwerk heeft verstrekkende gevolgen voor de BTC-economie. Zoals Glassnode suggereert: “het netto resultaat is dat mijnbouw een hypercompetitieve industrie is, waar de productiekosten voor BTC constant de break-even prijs voor de gemiddelde mijnwerker op de lange termijn benaderen.”
Om nu gemakkelijker te kunnen zien welke impact de moeilijkheid op het netwerk heeft gehad, heeft het bedrijf het aantal winstgevende en onrendabele dagen in kaart gebracht dat mijnwerkers hebben meegemaakt in de geschiedenis van het actief.
Profitable and unprofitable days for the BTC miners | Source: Glassnode
Hier, zoals eerder vermeld, worden de dagen gescheiden in winstgevend en onrendabel, afhankelijk van of de mijninkomsten meer of minder waren dan de productiekosten (berekend met behulp van een model op basis van de moeilijkheidsgraad) op een bepaalde dag.
Interessant is dat de gemiddelde mijnwerker tot nu toe in de hele levensduur van Bitcoin 2.184 dagen heeft doorgebracht met winst maken, terwijl ze 2.447 dagen met verliezen hebben doorgebracht. Dit betekent dat 47% van alle dagen winstgevend is geweest, wat betekent dat er een vrij gelijkmatige verdeling is tussen winstgevende en onrendabele dagen.
“Volgens de economische theorie is een perfecte markt er een waar vraag en aanbod een evenwicht bereiken en de prijs van het activum het punt van kosten (productieprijs) benadert”, legt Glassnode uit. “Gezien hoe dicht deze getallen bij een 50:50-conditie liggen, zou men kunnen stellen dat de aanpassing van de moeilijkheidsgraad opmerkelijk werk heeft geleverd door precies zo’n evenwicht te bereiken.”
BTC-prijs
Op het moment van schrijven handelt Bitcoin rond de $27.700, een stijging van 2% in de afgelopen week.
BTC has moved sideways recently | Source: BTCUSD on TradingView
Uitgelichte afbeelding van Brian Wangenheim op Unsplash.com, grafieken van TradingView.com, Glassnode.com