Gegevens suggereren dat Bitcoin-houders standvastig blijven – Bitcoin Magazine


Dit is een hoofdredactioneel commentaar van Shane Neagle, de hoofdredacteur van “The Tokenist”.

Macro-economische tegenwind draagt ​​continu bij aan een bearish verhaal op alle markten, inclusief bitcoin.

Vanaf oktober 2022 is bitcoin met meer dan 60% gedaald sinds het begin van het jaar, maar het handelsvolume van bitcoin blijft redelijk constant sinds juli 2022. Betekent dit dat de meerderheid van de houders het vooruitzicht van bitcoin opgeeft en ervoor kiest om te verkopen?

Dit is een complex onderwerp om in te duiken, maar er is één indicator die ons kan helpen een beeld te schetsen van wat er achter het lawaai gebeurt: Coin Days vernietigd (CDD).

Wat zijn vernietigde muntdagen?

In de loop van de handelsgeschiedenis van een activum is er een aanzienlijk verschil of de aankoopprijs aan de onderkant of bovenkant van het prijsspectrum lag. In het geval van bitcoin is dat spectrum relatief kort – slechts 13 jaar – maar vrij variabel qua prijs (variërend van $ 0- $ 69.000). De oorspronkelijke cryptocurrency heeft vier grote bull- en bear-cycli ondergaan, maar bij het uitzoomen is het continu opwaarts gericht.

Afbeelding tegoed: Visualiseer Bitcoin

De implicaties van dit langdurige, opwaartse traject zijn duidelijk. Beleggers die als eerste bitcoin kochten, hebben het meeste te winnen door te verkopen, zelfs in bear markets. Evenzo hadden investeerders die van de gelegenheid gebruik maakten om vroeg en tegen lagere kosten bitcoin te kopen, de mogelijkheid om veel meer bitcoin te kopen voor dezelfde hoeveelheid fiat-valuta in vergelijking met prijzen later in de geschiedenis van bitcoin.

Op hun beurt hebben bitcoins die eerder zijn gedolven en gekocht een andere waardebetekenis dan nieuwere bitcoins die in het circulerende aanbod zijn vrijgegeven. Als deze “verouderde” bitcoins gedurende een langere periode in dezelfde portemonnee worden bewaard, zou een dergelijke on-chain-activiteit een sterke overtuiging van de eigenaar suggereren in termen van de waardepropositie van bitcoin op lange termijn. Dergelijke activiteit stuurt een sterk signaal naar het Bitcoin-netwerk.

Bovendien heeft een langdurige houder van slapende bitcoin een verhoogde kans op het ervaren van meerdere bear- en bullmarktcycli, wat het belang van het verplaatsen van oude bitcoin verder vergroot.

De metriek van vernietigde muntdagen meet deze significantie. Volgens Glassnode: “Vernietigde muntendagen zijn een maatstaf voor economische activiteit die meer gewicht toekent aan munten die lange tijd niet zijn uitgegeven.” CDD wordt berekend door het aantal munten in een bepaalde transactie te vermenigvuldigen met het aantal dagen sinds ze voor het laatst uit een portemonnee zijn verplaatst.

Bitcoin wordt vaak bekritiseerd vanwege zijn hoge volatiliteit. Toch is er een duidelijke vraag naar bitcoin voor langetermijninvesteringen, zelfs in traditionele IRA’s. CDD is een populaire on-chain-indicator die wordt gebruikt om het sentiment te meten dat wordt onderhouden door langetermijnhouders – individuen die waarde zien in de langetermijnvooruitzichten van bitcoin.

Dus, wat suggereert het huidige CDD-niveau?

De CDD van Bitcoin is vrij laag geweest

Met 0,36 bereikte het 90-dagen voortschrijdend gemiddelde van de CDD van bitcoin in oktober 2022 een van de laagste waarden in zijn geschiedenis. Dit specifieke bereik werd alleen eerder bezocht in 2018, 2015 en eind 2011. Zoals de onderstaande tabel met voor het aanbod aangepaste bitcoin-days destroys (BDD) laat zien, vonden de hoogste BDD-stijgingen plaats tijdens bullrun-pieken, wat te verwachten is als langetermijnhouders hun winst vastzetten.

Kijkend naar statistieken die meer gewicht geven aan bitcoin die voor de lange termijn wordt aangehouden, is de overtuiging van houders sterker dan ooit en groeit alleen maar.

Afbeelding tegoed: KijkIntoBitcoin.com

Met andere woorden, Bitcoiners op de lange termijn – in de context van de historische verkoopactiviteit van het activum – blijven bitcoin in grote aantallen houden. Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom de prijsactiviteit van bitcoin relatief stabiel is. Dergelijke houders kunnen dienen als bescherming tegen verkoopdruk.

Als we kijken naar het handelsvolume van bitcoin, zien we dan een vergelijkbaar patroon?

Kijkend naar statistieken die meer gewicht geven aan bitcoin die voor de lange termijn wordt aangehouden, is de overtuiging van houders sterker dan ooit en groeit alleen maar.

Afbeelding tegoed: bitcoinity.org

De bovenstaande grafiek toont het handelsvolume van bitcoin van oktober 2020 tot oktober 2022. Wat hier wordt opgemerkt, is een redelijk stabiel en consistent handelsvolume van ongeveer juli 2021 tot oktober 2022. We zien geen daling, wat lijkt op de activiteit van CDD.

De combinatie van gegevens van deze twee indicatoren – een lage CDD met een stabiel en consistent handelsvolume – suggereert verder dat het grootste deel van de verhandelde bitcoin afkomstig was van kortetermijnhouders. Sterker nog, bitcoin uit 2010/2011, gekocht voor ruim onder de $100, is het minst verplaatst.

Over het algemeen is volgens Glassnode-gegevens iets meer dan 60% van de circulerende BTC al meer dan een jaar niet verplaatst. Deze holdingtrend droeg ook bij aan de uitzonderlijk lage volatiliteit van bitcoin. Ter vergelijking: in 2018 werd een vergelijkbare prijsvolatiliteit gevolgd door een daling van 50% in één maand, van $ 6.408 in november tot $ 3.193 in december.

Is het waarschijnlijk dat we een nieuwe bodem zullen zien, zelfs als Bitcoiners op de lange termijn aan de lijn blijven?

Extra Bitcoin-uitverkoopdruk

Momenteel is de prijs van bitcoin omgekeerd evenredig met zijn recordhoge hash-snelheid. Dit is geen goed nieuws, aangezien mijnwerkers hun schulden moeten aflossen door gedolven bitcoin te verkopen, zelfs tegen hun laagste prijs in deze berencyclus.

Kijkend naar statistieken die meer gewicht geven aan bitcoin die voor de lange termijn wordt aangehouden, is de overtuiging van houders sterker dan ooit en groeit alleen maar.

Afbeelding tegoed: blockchain. com

Een van de grootste bitcoin-mijnbouwbedrijven, Core Scientific (CORZ) – met een hash-aandeel van ongeveer 5% van het totaal van het netwerk – onderzoekt al een faillissement. Ondertussen stortte het CORZ-aandeel met 98,32% year-to-date in.

Argo Blockchain (ARBK) deelt hetzelfde lot, is met 91,56% gedaald en kan niet genoeg activa verkopen om de kosten te dekken. Volgens een operationele update van Argo in oktober 2022:

“Mocht Argo er niet in slagen om verdere financiering af te ronden, dan zou Argo op korte termijn een negatieve cashflow krijgen en zou hij zijn activiteiten moeten inperken of stopzetten.”

Hoewel deze mijnbouwbedrijven waarschijnlijk uiteindelijk de Bitcoin-hash-moeilijkheidsgraad zullen verlagen, kan dit in een spel van survival of the fittest een nieuwe besmettingsspiraal veroorzaken. Deze keer zouden kwetsbaarheid en uitverkoop op de markt kunnen komen van resterende gecentraliseerde platforms die dollars lenen aan bitcoin-mijnbouwbedrijven. Terugkomend op de aanhoudende macro-economische tegenwind, hoe de markt de volgende stappen van de Federal Reserve interpreteert, kan uiteindelijk de prijs van bitcoin net genoeg verhogen om mijnwerkers boven water te houden.

Omdat de Fed de kosten van kapitaal en lenen verhoogt, waardoor de dollar sterker wordt, zorgt dit er doorgaans voor dat beleggers riskante activa, zoals bitcoin, verlaten. Wanneer investeerders een recessie voorspellen, regeert de dollar nog sterker, aangezien investeerders in contanten duiken als veilige haven.

Evenzo zou het signaal van de Fed tegen versnelde verkrapping – een spil van haar verwachte verhogingsschema – verlichting kunnen bieden voor de markt.

Dat gezegd hebbende, moet de zogenaamde “Fed-spil” niet worden opgevat als een terugkeer naar lagere rentetarieven, maar als een vertraging om mogelijk slechts 50 basispunten te verhogen in december (als de binnenkomende inflatiegegevens dit gunstig gezind zijn). Desalniettemin kan dat in de huidige angstige marktomgeving voldoende zijn voor een kortetermijnrally, of in ieder geval het vermijden van een nieuwe bitcoin-bodem.

Ondanks de vele factoren die investeerders wegduwen van risicodragende activa – de Fed vecht tegen 40 jaar hoge inflatie, een dreigende energiecrisis in Europa, aanhoudende wereldwijde problemen met de toeleveringsketen en zelfs de mijnbouwproblemen van Bitcoin – bieden gegevens van CDD en bitcoin-handelsvolume ons met een interessante observatie. Langdurige houders lijken meer vertrouwen dan ooit in de waardepropositie op lange termijn die bitcoin biedt. Dergelijke houders verkopen momenteel bitcoin tegen een van de laagste tarieven die we in de geschiedenis van het Bitcoin-netwerk hebben gezien.

Dit is een gastpost van Shane Neagle. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.Plaats een reactie