Gedecentraliseerde op Bitcoin gerichte app voor sociale media Zion kan in de toekomst Nostr gebruikenVan identiteit tot gegevens, de CEO van Zion legt uit hoe zij zich voorstellen dat de app zich in de toekomst zal uitbreiden.

De recente introductie van het gedecentraliseerde protocol voor sociale media Nostr heeft de wereld van gedistribueerde technologie stormenderhand veroverd. Zelfs Jack Dorsey, CEO van Block, heeft zijn voorliefde voor het protocol omarmd door het gebruik ervan aan te moedigen, de ontwikkeling ervan te financieren en het zelf buitengewoon vaak te gebruiken. Ondertussen heeft Zion, een gedecentraliseerde app voor sociale media, toegekeken terwijl Nostr groeide. Ik vroeg Justin Rezvani, CEO en oprichter van Zion, of de twee met elkaar concurreren. Maar hij verduidelijkte dat Zion en hijzelf de voordelen ervan zien, en bevestigde dat hij gelooft dat Zion in de toekomst nauw verweven zal zijn met Nostr.

“Wat Nostr betreft, is Zion een applicatie en Nostr een protocol, dus we beschouwen het niet als concurrerend, maar als complementair”, legt Rezvani uit. “Zion zal in de toekomst waarschijnlijk Nostr gebruiken. Wat we aan het bouwen zijn, draait om innovaties op het gebied van messaging, ID en betalingen. Zion is de eerste app voor deze technologie. Wat we hebben gebouwd op gedecentraliseerde identiteit (DID) en gedecentraliseerde webknooppunten (DWN’s) zijn complementair aan wat Nostr doet en ik ben erg verheugd om te zien hoe het toevoegen van Nostr de impact van de gebruikerservaring voor makers op Zion zal vergroten. Dat is een deel van ons doel en wat ons leidt, een betere ervaring voor videomakers.”

Een aspect van de gedecentraliseerde rolodex-inhoud die Nostr mist, is gegevensopslag, meent Rezvani, maar hij zegt dat Zion dit goed aanpakt: “Het idee dat je een video plaatst en Nostr-relays over de hele wereld die inhoud gewoon gratis opslaan, is onzin. Je hebt een betrouwbaar mechanisme voor gegevensopslag nodig en ik denk dat de combinatie van DID, DWNS en Nostr een ongelooflijke combinatie kan zijn.”

Daarnaast is het idee om makers van inhoud in staat te stellen om rechtstreeks geld te verdienen met zichzelf. Zion was eigenlijk een van de eersten die deze kans greep en versloeg Nostr, dat onlangs getuige was van een explosie van microbetalingsactiviteiten.

“Zion heeft ‘zaps’ in onze applicatie sinds augustus 2021 toen we lanceerden en had 120.000 ‘zaps’ in de eerste zes maanden dat het live was”, legt Rezvani uit. “In een wereld waar de kosten van content naar nul gaan, heb je iets nodig om de meest impactvolle stukken content te signaleren. Als iemand iets zinvols creëert dat resoneert met zijn publiek, moet dat worden erkend en beloond.”

Er zijn geweest waarschuwingen geuit met betrekking tot het sleutelbeheer en de privacy van Nostr. Hoewel het protocol nu relatief klein is, kunnen deze problemen later voor grote uitdagingen zorgen. Met betrekking tot hoe Zion deze problemen zal aanpakken, zei Rezvani: “We gebruiken DID’s die aan Bitcoin zijn verankerd als uw identiteit op Zion; Bij het aanmaken van een account geven we je een startzin van 12 woorden, we geven geen privésleutel vrij”, citerend uit een video verderop geplaatst op de eerder gelinkte Twitter-thread.

De kroon veroveren als ’s werelds favoriete social media-platform zal echter niet gemakkelijk komen. Vooral Bitcoiners begrijpen de kracht van netwerkeffecten en Twitter is verreweg het meest gebruikte platform ter wereld. Maar dat schrikt Zion niet af.

“Legacy-netwerken hebben echte problemen die nu moeten worden opgelost, en dat is waar we elke dag aan werken door de lens van decentralisatie. Dat begint de makerseconomie in staat te stellen eigenaar te worden van hun inhoud, hun gegevens en hun gemeenschappen en iets op te bouwen dat echt van henzelf is, “zei Rezvani.

En hij zal niet alleen zijn. Meta begint naar verluidt te werken aan zijn eigen gedecentraliseerde Twitter-alternatief, schijnbaar beseffend welke voordelen een dergelijk platform met zich meebrengt. Met de komst van Meta begint de felle concurrentie, gezond voor de gedecentraliseerde socialemediamarkt, te brouwen.Plaats een reactie