FTX-bestanden voor faillissement, CEO neemt ontslag – Bitcoin MagazineFTX heeft Chapter 11 faillissement aangevraagd.

De verhuizing omvat FTX US, de Amerikaanse dochteronderneming van de groep, waarvan tot gisteren werd aangenomen dat ze solvabel was en ondanks de internationale problemen kon blijven draaien.

Het officiële Twitter-account van het bedrijf Geplaatst een persbericht op vrijdagochtend met details over het besluit, waarin ook een ontslag van CEO Sam Bankman-Fried is opgenomen.

SBF stond al een paar jaar in de schijnwerpers en vergaarde veel media-aandacht toen hij leidde wat bekend werd als het FTX-rijk. De naam zinspeelde op de vele bedrijven onder de FTX-paraplu, waaronder Alameda Research, een kwantitatieve handelsonderneming opgericht door SBF.

Alameda staat eigenlijk in het middelpunt van de problemen die hebben geleid tot de ondergang van FTX. Een gelekte balans van het handelsbedrijf leidde tot twijfel in de branche, met als hoogtepunt een van de grootste houders van FTX’s native crypto-token, FTT, die aankondigde dat ze hun positie zouden ontlasten.

De tweet van Binance CEO CZ leidde tot een vete met SBF, die in een sindsdien verwijderde tweet zei dat FTX in orde was en dat de activa van het bedrijf dat ook waren. Kort daarna kwam er echter een overnamedeal tussen Binance en FTX aan het licht, waarbij SBF toen toegaf aan een “liquiditeitscrisis”.

De reddingsoperatie zorgde voor optimisme in de sector. CZ maakte echter vanaf het begin duidelijk dat Binance “op elk moment” van de deal kan weglopen. Het bedrijf moest met name nog due diligence uitvoeren door de financiële boeken van FTX te analyseren om te beslissen of het door zou gaan met de overname.

Na de financiële toestand van FTX te hebben bekeken, heeft Binance officieel besloten om de niet-Amerikaanse bedrijfsactiviteiten van FTX niet te kopen.

Naast de liquiditeitsproblemen hebben de onthullingen van deze week ertoe geleid dat verschillende Amerikaanse regelgevers onderzoeken naar FTX hebben geopend, terwijl anderen hun onderzoek hebben verbreed.

Het is onzeker hoe lang FTX-klanten zullen moeten wachten om hun bitcoin-geld terug te krijgen, of dat dat ooit volledig zal gebeuren.Plaats een reactie