Fedimint gebruikt vertrouwen om Bitcoin Self-Custody te veranderen – Bitcoin MagazineDit is een getranscribeerd fragment van de “Bitcoin Magazine Podcast”, gehost door P en Q. In deze aflevering worden ze vergezeld door Obi Nwosu om te praten over het verschil tussen Fedimint en Fedi en hoe Chaumian Mints kan worden gebruikt om miljoenen mensen aan boord te krijgen op bitcoin.

Bekijk deze aflevering op YouTube of Rumble

Luister hier naar de aflevering:

Vraag: Hoe kwam het idee van Fedi – wat jou en het team inspireerde om te zeggen: “Hé, dit is het probleem. Hoe gaan we het oplossen? En dan gaan we het zo oplossen.”

Obi Nwosu: Er is Fedimint en dan is er Fedi. Fedimint is dus dit open-sourceprotocol, een beetje zoals Bitcoin een protocol is voor de winkel of waarde. Lightning is een protocol voor het rondsturen van die bitcoin tegen lage kosten met hoge snelheid, en ook meer privacy als bijwerking. Welnu, Fedimint is een protocol om die waarde op te slaan, die waarde te bewaren met ongelooflijke privacy op een manier waarop je je gemeenschap gebruikt om elkaar effectief te helpen. Ze werken echt goed samen. In feite zijn ze allebei Laag 2. Wanneer uw geld in rust is, slaat u het op in Fedimint, en wanneer uw geld in beweging is, gebruikt u Lightning. Maar het geld is bitcoin onder beide.

Dat is het Fedimint-protocol.

Dat had eigenlijk zijn wortels – nou eigenlijk, als je 39 jaar teruggaat, hebben we Chaumian ecash en dan 13 jaar of zo geleden met de uitvinding van Bitcoin en dan vier of vijf jaar geleden met Blockstream’s popularisering van federatieve technologie die voor Liquid wordt gebruikt. Toen die dingen werden gecombineerd, ontdekten een aantal ongelooflijke cypherpunks en cryptografen dat we deze dingen kunnen combineren en Chaumian ecash kunnen nemen – uitgevonden door David Lee Chaum in 1983, dat werd beschouwd als kattenkruid voor cryptografen, een van de beste vormen van privacytechnologie die er zijn – combineer het met de beste vorm van geld, bitcoin, die voor het eerst meerdere mensen konden vasthouden, en federaties stelden je in staat om deze Chaumian Mint een soort van federeren met bitcoin als het back-geld in tegenstelling tot Amerikaanse dollars, wat de oorspronkelijke poging van David Chaum was .

Het werk begon drie of vier jaar geleden en er liepen een aantal projecten parallel, maar mijn nu mede-oprichter Eric Sirion werkte aan een project dat Fedimint heette. Ongeveer twee jaar geleden zag Blockstream het, raakte er erg enthousiast over, begon hem te sponsoren en ongeveer een jaar geleden zag ik het toen ik was – en ik heb dit niet genoemd, ik runde de langstlopende bitcoin van het VK aandelenbeurs. Op een gegeven moment had ik 70% marktaandeel van het VK, deed de hele New York Stock Exchange-hamer. En we waren de eerste gereguleerde beurs in Gibraltar, al dat soort dingen. Maar dat is nu verleden tijd. Maar terwijl ik dat bedrijf verkocht, was ik op zoek naar een manier om mensen van beurzen af ​​te krijgen, omdat ik me steeds meer zorgen begon te maken dat er liquiditeit zou ontstaan, en dat er steeds meer centralisatie rond beurzen zou komen.

Ik zou dit soort Orwelliaanse toekomst kunnen zien met een half dozijn beurzen, elk met een miljard gebruikers met volledige zichtbaarheid, net zo slecht als CBDC’s (digitale valuta’s van de centrale bank) per land, want dit is waar we eindigen als we gewoon doorgaan op de weg die we gaan. Dus we hadden een alternatief nodig voor voogdij op uitwisseling.

Het voor de hand liggende alternatief is voogdij in eerste instantie, dat wil zeggen, doe-het-zelf voogdij, maar als je alleen naar de cijfers kijkt en als je kijkt naar de houding van de mensen die we beseffen dat met de beste wil van de wereld, je krijgt 5% van de mensen, misschien 10% [doing] zelfbewaring, maar dat laat nog steeds 90-95% achter in deze uitwisselingen.

Dus ik was op zoek naar een oplossing om mensen van beurzen af ​​te krijgen. Ik was vorig jaar op het Hackers Congress. Ik kwam Eric tegen. We hadden een gesprek. Ik heb een aantal van mijn ideeën voorgesteld. Hij vertelde me beleefd waarom ze niet zouden werken en toen vroeg ik hem waar hij aan werkte. Hij vertelde me over Fedimint en hij zag het als deze ongelooflijke privacytechnologie, wat het ook is, maar met mijn exchange-operatorhoed op, realiseerde ik me dat dit eigenlijk een oplossing was om mensen van de exchange af te krijgen – mits correct ontworpen. Daar begon ik mee te doen, ik begon het te cheerleaden en ik sprak erover op Bitcoin Miami. Dat leidde ertoe dat Alex Gladstein me vroeg om naar het Oslo Freedom Forum te gaan om er meer over te praten.

Ik ontmoette toen enkele van de dapperste mannen en vrouwen die ik ooit heb mogen ontmoeten, mensenrechtenverdedigers en activisten van over de hele wereld. Je hebt elkaar misschien ontmoet, alsof je naar Ghana gaat, ik hoop dat je daar was, je zult bijvoorbeeld Farida Nabourema uit Togo zien, Fadi Elsalameen uit Palestina, Roya Mahboob uit Afghanistan, die het eerste Afghanistan-robotteam voor vrouwen creëerde toen vrouwen mochten niet studeren enzovoort, enzovoort, en de lijst gaat maar door. Ze realiseerden zich allemaal dat de problemen en uitdagingen waarmee ze wereldwijd werden geconfronteerd, of het nu Latijns-Amerika, Afrika of post-Sovjetregio’s van de wereld waren, hoewel ze heel verschillend leken, en de autoritaire regimes waar ze tegen vochten, leken heel divers, ze hadden allemaal een rode draad: die groepen gebruikten bewapend geld en door hoge / hyperniveaus van inflatie en vele andere mechanismen. Ze realiseerden zich dat als ze tegen deze krachten wilden terugdringen, ze hun eigen geld moesten kunnen beheersen. Het waren dus geen Bitcoiners, maar ze kwamen naar Bitcoin omdat ze problemen moesten oplossen, maar ze liepen tegen schaalproblemen aan.

Ze wilden deze snel uitrollen naar miljoenen mensen in meerdere van deze regio’s. En wat ik me realiseerde, was dat alleen Fedimint dat kon. Dit was in mei. Het ging van, Fedimint is een ongelooflijk open-source protocol dat we ondersteunden en organisch lieten groeien, maar ik kwam terug op 1 juni, sprak met – en nu zijn de mede-oprichters uitgegroeid tot mezelf, Eric en Justin Moon, nog een ongelooflijke ziel. Ik legde uit wat ik had gezien en waargenomen en met wie ik sprak, en we waren het er allemaal over eens dat we dit moesten versnellen. En zo werd Fedi geboren. Fedi’s doel is om Fedimint als basisprotocol te nemen en de acceptatie van bitcoin naar miljarden gebruikers in de komende jaren te versnellen, omdat we niet kunnen wachten. We hebben een technologie die de snelle uitrol van bitcoin mogelijk maakt met ongelooflijke niveaus van privacy, hoge niveaus van veiligheid en directe integratie met Lightning. Dus waarom wachten we? Er is geen reden waarom. En daar begon Fedi’s reis.

Plaats een reactie