Execs van nep crypto-handelsbedrijf pleiten schuldig aan $ 100 miljoen Ponzi-regeling


Zes leidinggevenden van het Ponzi-plan AirBit Club hebben hun schuld toegegeven in een fraude- en witwasprogramma dat naar verluidt slachtoffers $ 100 miljoen zou opleveren, aldus aanklagers.

Op 8 maart pleitte een van de oprichters, Pablo Renato Rodriguez, schuldig aan beschuldigingen van samenzwering van telefraude.

AirBit Club Ponzi-schema onthuld

AirBit Club was een wereldwijde zwendel waarin promotors “uitbundige expo’s” en gemeenschapspresentaties organiseerden in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Oost-Europa en Azië, en slachtoffers verleidden om te investeren in “lidmaatschappen” waarvan werd gezegd dat ze rendement zouden opleveren door cryptocurrency-mining en -handel.

Via een online portaal konden slachtoffers hun ‘saldi’ controleren, maar de cijfers waren fictief en ze konden geen geld opnemen.

Amerikaanse advocaat Damien Williams vermeld dat de oplichters geld van slachtoffers gebruikten om extravagante voertuigen, herenhuizen en sieraden te kopen. Een deel van de inkomsten werd gebruikt om andere exposities te financieren om extra slachtoffers aan te trekken.

Williams zei:

“In plaats van handel in cryptocurrency of mijnbouw namens investeerders, bouwden de beklaagden een Ponzi-plan op en namen ze het geld van de slachtoffers om hun eigen zakken te vullen.”

Image: Twitter

Hoe crypto-oplichters profiteren van Ponzi-schema’s

De meeste crypto Ponzi-schema’s werken door investeerders een hoog rendement op hun investeringen in een cryptocurrency of een handelsplatform te beloven. Deze beloften van hoge opbrengsten worden vaak gedaan via sociale media, online advertenties of andere digitale platforms.

De regelingen zijn meestal gericht op beleggers die niet goed thuis zijn in de technische details van cryptocurrency, maar graag willen investeren in deze opkomende en potentieel lucratieve markt.

Image: Bitcoin Wisdom

De oplichters beweren doorgaans toegang te hebben tot geavanceerde handelsalgoritmen of voorkennis waarmee ze hoge winsten kunnen genereren uit de handel in cryptocurrency. Ze kunnen ook verwijzingsbonussen of andere stimulansen aanbieden om investeerders aan te moedigen nieuwe deelnemers binnen te halen, waardoor een netwerk van investeerders ontstaat.

In werkelijkheid zijn deze regelingen geen legitieme investeringsmogelijkheden, maar eerder frauduleuze operaties die afhankelijk zijn van het werven van nieuwe investeerders om rendement te betalen aan eerdere investeerders.

Naarmate de pool van nieuwe investeerders slinkt, stort de regeling in elkaar, waardoor veel investeerders aanzienlijke verliezen lijden.

BTCUSD currently trading at $21,681 on the daily chart | Chart: TradingView.com

Get-Rich Gang

Naast Rodriguez pleitte mede-oprichter Gutemberg Dos Santos in oktober 2021 schuldig nadat hij in november 2020 vanuit zijn geboorteland Panama was uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Scott Hughes, een advocaat die Rodriguez en Dos Santos bijstond bij het witwassen van geld, diende eerder in maart een schuldbekentenis in.

Dit jaar, drie promotors pleitten ook schuldig: Jackie Aguilar, Karina Chairez en Cecilia Millan

Hoewel nog geen van de beklaagden is veroordeeld, kunnen ze elk maximaal 70 jaar gevangenisstraf krijgen.

– Uitgelichte afbeelding van financiële magnatenPlaats een reactie