Europol meldt $ 19,5 miljoen aan cryptovaluta die in beslag is genomen tijdens handhavingsacties tegen BitzlatoHet Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van wetshandhaving, of Europol, heeft gemeld dat autoriteiten crypto-wallets met meer dan $ 19 miljoen aan cryptocurrency in bezit hebben genomen als onderdeel van handhavingsacties tegen cryptobedrijf Bitzlato.

In een aankondiging van 23 januari meldde Europol dat ongeveer 46% van de activa – 1 miljard euro, of $ 1,09 miljard op het moment van publicatie – die via Bitzlato werden verplaatst, verband hield met illegale activiteiten. De analyse van de overheidsinstantie suggereerde dat Bitzlato meer dan 2,1 miljard euro aan cryptocurrencies ontving, waaronder Bitcoin (BTC), Dash (DASH) en Dogecoin (DOGE), waarvan een groot deel werd omgezet in Russische roebels.

“Hoewel de omzetting van crypto-activa in fiat-valuta’s niet illegaal is, wezen onderzoeken naar de cybercriminelen erop dat er grote hoeveelheden crimineel vermogen via het platform gingen”, aldus Europol. “De meeste verdachte transacties zijn gekoppeld aan entiteiten die zijn gesanctioneerd door het Office of Foreign Assets Control (OFAC), terwijl andere verband houden met cyberzwendel, witwassen van geld, ransomware en kindermisbruik.”

Als onderdeel van acties van een op cryptocurrency gericht handhavingsteam, kondigden de Amerikaanse autoriteiten op 18 januari aan dat ze Bitzlato-oprichter Anatoly Legkodymov in Florida hadden gearresteerd. Europol voegde eraan toe dat de operatie, waarbij steun van agentschappen in België, Cyprus, Portugal, Spanje en Nederland betrokken was, resulteerde in de arrestatie van 4 andere personen die verband hielden met de crypto-uitwisseling – 1 in Cyprus en 3 in Spanje.

Verwant: Bitzlato hield zich onopvallend, maar bleef niet geheel onopgemerkt voor DOJ-actie

Naast de arrestaties meldde Europol dat de autoriteiten portemonnees ter waarde van ongeveer 18 miljoen euro of $ 19,5 miljoen in beslag hadden genomen en meer dan 100 rekeningen hadden bevroren bij andere crypto-uitwisselingen die 50 miljoen euro beheerden. De Amerikaanse autoriteiten waren ook betrokken bij pogingen om de servers van Bitzlato in beslag te nemen, omdat deze naar verluidt een “belangrijkste zorg voor het witwassen van geld” waren die verband hield met Russische illegale financiering.

Legkodymov werd naar verluidt op 18 januari na zijn arrestatie aangeklaagd bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van Florida. Het is onduidelijk met welke aanklachten, indien van toepassing, zijn medewerkers bij Bitzlato in Europa te maken kunnen krijgen.Plaats een reactie